Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Papa despre Veronica
"Femeie curajoasă care, jertfindu-și viața, a mărturisit adevărata iubire față de Dumnezeu și față de frați" - cu aceste cuvinte papa Francisc s-a referit la Veronica Antal, la audiența generală de miercuri, 19 septembrie, din Piața "Sfântul Petru", adresând mulțumiri lui Dumnezeu pentru acest exemplu de credință.

Papa în țările baltice
Papa Francisc a făcut a 25-a călătorie apostolică internațională între 22 și 25 septembrie în țările baltice, Lituania, Letonia și Estonia, care celebrează centenarul independenței lor. Cu acestea ajunge la 39 numărul de țări vizitate de la începutul pontificatului său. S-au evidențiat cele două întâlniri de la Vilnius și Riga cu reprezentanții celorlalte confesiuni (cea mai mare parte luterani, foarte puțini ortodocși) și momentele de rugăciune în sanctuarele mariane "Mater Misericordiae" și cel din Aglona. Papa a mai vizitat mai multe muzee și monumente care amintesc de suferințele îndurate de aceste popoare în timpul ocupației naziste și sovietice.

Ziua Misiunilor
"Împreună cu tinerii, ducem tuturor evanghelia" este tema mesajului papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor, marcată anual în penultima duminică din luna octombrie (anul acesta la 21 octombrie). "Papa Francisc a dorit să ne ofere mesajul [...] în ziua de Rusalii, pentru a ne aminti tuturor de misiunea noastră de creștini: de a crede, de a trăi și de a mărturisi Învierea lui Isus Cristos", a subliniat pr. Alexandru Percu, preot misionar în Djébonoua, Coasta de Fildeș, într-un interviu la Radio Maria.

Vizita "Ad limina"
Episcopii catolici din România vor face vizita "ad limina apostolorum", la Vatican, în perioada 5-10 noiembrie. Potrivit Codului de drept canonic (can. 399), "episcopul diecezan trebuie să prezinte suveranului pontif, o dată la cinci ani, un raport despre starea diecezei ce îi este încredințată, după forma și timpul stabilite de Scaunul Apostolic", și "să se ducă la Roma pentru a venera mormintele sfinților apostoli Petru și Paul și pentru a se prezenta la pontiful roman" (can. 400). Vizite "ad limina" au mai fost: 18-22 martie 1991, 2-8 decembrie 1996, 24 februarie - 1 martie 2003 și 8-13 februarie 2010.

Ministru general
Fratele Roberto Genuin a fost ales ministru general al Ordinului Fraților Minori Capucini, pentru un mandat de șase ani. Alegerea a avut loc luni, 3 septembrie, la Colegiul Internațional "San Lorenzo da Brindisi" din Roma, în cadrul celui de-al 85-lea capitul general al Fraților Capucini, început la 27 august și încheiat la 16 septembrie. Fr. Roberto Genuin s-a născut la 20 septembrie 1961. A făcut profesiunea solemnă la 30 iunie 1985. A fost hirotonit preot la 27 iunie 1987. După bacalaureatul în teologie, a obținut doctoratul la Roma.

Pastorația tineretului
Evaluarea Întâlnirii Naționale a Tineretului Catolic (INTC) de la Satu Mare și dialogarea cu tinerii prezenți pe teme specifice Sinodului tinerilor au fost preocupările responsabililor diecezani și eparhiali cu pastorația tineretului, reuniți în Comisia pentru Pastorația Tineretului din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România, în perioada 3-5 septembrie, la Ardud-Vii, în Dieceza de Satu Mare, în prezența unui grup de tineri care au fost la INTC Satu Mare. Lucrările au fost coordonate de părintele Felix Roca, responsabil al comisiei.

Episcopi împreună
Referendumul pentru revizuirea Constituției, vizita "ad limina", incendiul care a distrus palatul episcopal din Oradea, tinerii și educația, participarea la Sinodul dedicat tinerilor, beatificarea Veronicăi Antal au fost câteva dintre temele abordate de episcopii romano-catolici și greco-catolici din România în cadrul sesiunii plenare a Conferinței Episcopilor din România (CER), desfășurată la Șumuleu Ciuc, între 18 și 20 septembrie. Au participat și PS József-Csaba Pál - noul episcop de Timișoara, PS Anton Coșa - ca invitat permanent, iar la deschidere a fost prezent Mons. Miguel Maury Buendía - nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Următoarea sesiune plenară a CER se va desfășura în perioada 7-9 mai 2019, la București.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat