Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Tinerii, evanghelia și viața

Luna octombrie, luna misiunilor, este o lună în care Biserica Universală își concentrează atenția asupra activității misionare, pentru că în penultima duminică a acestei luni se celebrează Ziua Mondială a Misiunilor. Ca în fiecare an, papa Francisc a adresat un mesaj tuturor credincioșilor, prin care îi invită să susțină activitatea misionară, dar mai ales să-și trăiască natura misionară.

Pentru că anul acesta în luna octombrie se desfășoară și Sinodul tinerilor, mesajul îi are în vedere în primul rând pe ei. Sfântul Părinte îi invită pe toți să-și privească viața ca pe o misiune care imită dubla mișcare a inimii: atrage și trimite. Toți sunt atrași și trimiși de Cristos să transmită mai departe credința.

Lumea de astăzi are tot mai mult nevoie de tineri care trăiesc cu intensitate speranța unui viitor mai bun, în care logica divină a dăruirii gratuite de sine îi determină pe ceilalți să fie mai buni și să iubească mai mult. Citind textul acestui mesaj, mi-am amintit de o întâmplare mai veche petrecută nu în Africa, ci în Laponia, relatată de părintele misionar Franco Cannarozzo. Este povestea unui tânăr, pe nume Zemal, care a înțeles că poate schimba ceva.

Zemal era un tânăr care ajunsese la vârsta maturității. Într-o zi, după ce și-a ajutat tatăl să pregătească cele două sănii pentru o nouă călătorie de vânătoare, stătea afară ascultând șuieratul vântului polar și urletul câinilor, și era trist. Conform tradiției, bunica lui, care era deja în vârstă și nu se mai putea mișca, devenind o povară pentru ceilalți, trebuia să fie abandonată între ghețari pentru a-și aștepta moartea. Gândul acesta îl măcina, pentru că venise timpul ca bunica să-i însoțească. A început călătoria prin frig și vânt, iar Zemal era mereu atent la a doua sanie, acolo unde era bunica lui.

În cea de-a treia călătorie s-a întâmplat lucrul de care Zemal se temea. S-a ridicat, dar nevăzând-o pe bunica, a simțit o durere puternică la gândul că a fost lăsată să moară între ghețari. Zemal a profitat de un moment de neatenție din partea tatălui și, prin ceața groasă, s-a lăsat jos din sanie și a rămas nemișcat. După ce a trecut a doua sanie, s-a ridicat în picioare și a pornit spre locul în care presupunea că a fost abandonată bunica. A mers pe jos ceva timp și a găsit-o aproape înțepenită. Strângând-o în brațe, a început să plângă și să-i spună că nu o va mai părăsi niciodată, chiar dacă ea îi spunea că nu trebuia să se întoarcă. A ajutat-o să reziste încă două ore până când tatăl său, dându-și seama că nu mai este în sanie, s-a întors să-l caute.

Când tatăl l-a găsit, Zemal i-a spus hotărât: "Nu vreau ca bunica să moară așa. La misiune m-au învățat că trebuie să-i iubim pe toți și să-i ajutăm. Dacă vrei să mă întorc, trebuie să o luăm și pe bunica. Am să muncesc, am să procur de mâncare și am să ajut, pentru că evanghelia m-a învățat asta". Tatăl a luat-o în brațe pe bătrână și a așezat-o pe sanie. Zemal a învins!

Tinerii ca Zemal sunt acei tineri care știu să ia atitudine, care coboară din sania lor liniștită și fac ceva mai mult pentru aproapele, pentru că au înțeles chemarea lui Dumnezeu.

Evanghelia și viața sunt punctele asupra cărora ar trebui să ne oprim în noul an misionar, pentru ca tinerii să devină cu adevărat "discipoli misionari, tot mai pasionați față de Isus și misiunea sa".

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat