Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

O rază de lumină pentru sufletul tău

Interviu cu pr. Cristian Bîrnat, despre experiența la Radio Maria

Radio Maria este o inițiativă născută sub impulsul carității creștine. Scopul său este de a-i ajuta pe oameni să caute și să găsească sensul vieții în lumina evangheliei lui Isus Cristos. Pe calea undelor își propune să aducă reconcilierea și pacea în inimi, în familii și în societate. Este "o mână întinsă" care îi vizează pe toți oamenii de bună voință, pentru a-i încuraja în dificultatea vieții și pentru a privi cu încredere în viitor. Radio Maria este prezent în 71 de țări, pe toate continentele, transmițând rugăciuni, muzică și meditații creștine și de promovare umană. În România, Radio Maria a fost lansat la 25 martie 2006. În Dieceza de Iași se realizează emisiuni în studiourile din Iași (începând cu 21 noiembrie 2009) și Bacău (din 17 octombrie 2014). În studioul din Bacău redactorul emisiunilor este Alexandra-Mihaela Măriuț. În perioada 1 septembrie 2017 - 1 august 2018 pr. Cristian Bîrnat a coordonat transmisiunile din studioul Radio Maria, Iași.

- Ce înseamnă pentru dv. Radio Maria?

Am primit cu bucurie decizia superiorilor mei de a lucra la Radio Maria. Ca preot, am mai colaborat cu acest post și mereu mă fascina. Din anul 2017 am avut ocazia să mă implic și mai mult, primind o misiune cu acest profil în Dieceza de Iași. Radio Maria este o ocazie de a trăi și mai mult catolicitatea (universalitatea Bisericii), pentru că aici nu mai există granițe: oricine poate asculta mesajele transmise, indiferent de vârstă, confesiune, religie.

- Să reamintim cititorilor cum anume pot asculta Radio Maria!

Radio Maria poate fi recepționat prin intermediul aparatelor radio pe următoarele frecvențe: Bacău: 89,6 MHz; Roman: 1485 KHz - AM; Baia Mare: 95,4 MHz; Blaj: 94,4 MHz; Oradea: 102,2 MHz; Târnăveni: 87,7 MHz; Zalău: 92,5 MHz. A doua modalitate: Radio Maria se transmite și prin cablu TV în rețeaua RCS&RDS, iar în curând în rețeaua UPC, putând fi recepționat de către abonații care au receptor digital. A treia posibilitate: Radio Maria se poate asculta și pe telefon, apelând numărul: 0315040405. A patra posibilitate: pe internet, accesând www.radiomaria.ro.

- Cum este structurat Radio Maria?

Grila de programe Radio Maria este împărțită în trei segmente principale, aproximativ egale între ele ca procentaj în ceea ce privește timpul de emisie, și anume: 33% sunt programe de spiritualitate realizate de preoți și persoane consacrate, 33% sunt programe de cultură și promovare umană și 33% sunt transmisii de rugăciuni și sfinte Liturghii. Ținând cont de universalitatea și diversitatea existentă în Biserica Catolică din România, Radio Maria transmite rugăciunile și Liturghii în ambele rituri: romano-catolic și greco-catolic.

- Care este rolul studiourilor de la Bacău și de la Iași?

Cele două studiouri Radio Maria menționate sunt singurele existente pe teritoriul Diecezei de Iași. Ambele sunt în directă legătură cu studioul principal din Oradea, furnizând o bună parte din emisiuni, reportaje, informații, transmisiuni.

- Ce a însemnat experiența la Radio Maria?

Un ritual de inițiere în munca pastorală pe calea undelor radio. M-am simțit ca la un amvon digital de unde puteam să lărgesc aria ascultătorilor emisiunilor creștine, a predicilor și omiliilor inspirate din cuvântul Domnului și puteam facilita accesul la celebrările sacre pe această cale virtuală.

- La care emisiuni ați lucrat?

În fiecare luni după-amiază, începând cu ora 15.30, realizam emisiunea "Planeta creștină". În aceeași zi, emisiunea era transmisă în reluare de la ora 20.00. Tot luni transmiteam în direct din studioul Radio Maria, Iași, sfântul Rozariu. Sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, pregăteam o meditație la evanghelia duminicii. O dată pe lună, a doua vineri, de la ora 20.00, coordonam emisiunea "Gânduri spirituale", avându-l ca invitat pe părintele profesor Iosif Enășoaie. Zilnic, dimineața și seara, transmiteam rugăciunea Laudelor și a Vesperelor, un proiect inițiat de părintele Iosif Dorcu, predecesorul meu la pupitrul tehnic Radio Maria, Iași. De asemenea, uneori eram și eu invitat de colegii din redacția de la Bacău sau Oradea, să comentez anumite mesaje transmise de papa Francisc. Nu în ultimul rând, am celebrat multe Liturghii care au fost transmise în direct pe frecvențele Radio Maria. Țin să precizez că toată activitatea de la radio o desfășuram în paralel cu misiunea mea pastorală la catedrala din Iași: vicar parohial și responsabil cu tineretul catedralei.

- Ce emisiune aveți la suflet, pe care s-o recomandați?

După transmisiunile sfintelor Liturghii și a rugăciunii Rozariului, emisiunea "Planeta creștină" a fost pentru mine o provocare. Am încercat să aduc mai aproape de sufletele ascultătorilor diferite experiențe de viață, evenimente, modele de curaj și bucurie interioară de pe planeta noastră, în general, și de pe planeta creștină, în special. Este o emisiune pe care o recomand cu căldură.

- S-a primit aprobarea de a modifica frecvența de la Rotunda; se va trece de pe AM pe FM. Ce ar însemna această schimbare?

Este o veste foarte bună pentru ascultătorii Radio Maria din zona Roman, pentru că va crește în calitate audio difuzarea programelor, a emisiunilor și transmisiunilor.

- Ce misiune vă așteaptă? Care sunt planurile de viitor?

Superiorii au decis să merg în Italia, la Roma, pentru o specializare profesională. Planurile mele, de fapt, sunt în mâna Domnului și mă încred în înțelepciunea sa infinită.

- Ce-i urați pr. Adrian Blăjuță, cel care a preluat misiunea de a coordona transmisiile Radio Maria din Dieceza de Iași?

Părintelui îi urez mult succes în această nobilă misiune. Sunt mulți credincioși pentru care Radio Maria constituie hrana spirituală zilnică.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat