Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Veronica Antal a fost beatificată

Tânăra fecioară și martiră Veronica Antal, terțiară franciscană, al cărei martiriu pentru credință a fost recunoscut de papa Francisc la 26 ianuarie, a fost ridicată la cinstea altarelor sâmbătă, 22 septembrie, la Nisiporești (NT), localitatea natală a martirei, în cadrul unei sfinte Liturghii solemne, prezidate de trimisul papei Francisc, Eminența Sa cardinalul Giovanni Angelo Becciu, prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților.

Liturghia de beatificare a adunat la biserica din Nisiporești aproximativ zece mii de pelerini din Moldova, Muntenia, Transilvania, dar și din alte țări, printre aceștia aflându-se preoți, persoane consacrate, autorități civile, o delegație a Bisericii Ortodoxe, seminariști, tineri și copii. În fața altarului au fost prezenți fratele și sora Veronicăi. Puteau fi văzute autocare sosite din Popești-Leordeni, Oradea, Constanța sau Maramureș. Peste 350 de voluntari, din 25 de comunități, s-au implicat pentru buna desfășurare a sărbătorii.

Au concelebrat 12 episcopi și peste 350 de preoți, iar cântarea a fost susținută de ansamblul coral dirijat de pr. Cristian Dumea, format din 250 de coriști din Nisiporești și din parohiile vecine, frați studenți franciscani, corul "Schola Cantorum Mușatină" și corul din Galați.

Ritul propriu-zis al beatificării s-a celebrat după actul penitențial. Emoționante au fost momentele în care a fost citită biografia tinerei Veronica, de către pr. postulator Damian Pătrașcu, OFMConv., după care card. Becciu a dat citire scrisorii apostolice prin care Sfântul Părinte a înscris în rândul fericiților pe venerabila slujitoare a lui Dumnezeu Veronica Antal, fecioară și martiră, dar și când a fost dezvelită imaginea noii fericite, în timp ce corul a aclamat, cântând: "Amin! Amin!" Ritul prin care Veronica Antal a devenit cel de-al șaselea român declarat fericit s-a încheiat cu intonarea solemnă a imnului dedicat ei, al cărui text a fost compus de pr. Iosif Diac, iar compoziția muzicală a fost realizată de pr. Cristian Dumea. Odată declarată fericită, fecioara martiră este înscrisă în calendarul Bisericii locale și al Ordinului Fraților Minori Conventuali, fiind sărbătorită la 26 august.

Cardinalul Becciu, la predică, a prezentat-o pe fericita Veronica Antal ca fiind un "model de mărturie eroică pentru evanghelie", care a rămas o învingătoare, spunându-le tinerilor că mesajul lăsat de tânăra Veronica este unul de "lumină și de speranță". La finalul predicii, cardinalul Becciu l-a rugat pe Dumnezeu să dăruiască mult curaj României, "pentru a umbla pe calea binelui și a iubirii".

La ofertoriu, pe lângă pâine și vin, au fost aduse la altar, de către persoane îmbrăcate în costum național, crucea și rozariul, "arma" cu care Veronica a reușit să reziste în fața păcatului, dar și un buchet de crini albi, simbol al curăției sale interioare.

La sfârșitul Liturghiei, PS Petru Gherghel, mulțumind celor care au făcut posibilă sărbătoarea beatificării, a subliniat că "rămânem cu o dorință fierbinte pe care o exprimăm asemenea tinerei Veronica Antal, care obișnuia să se îndrepte cu gândul și privirea spre cer, să spunem și noi deseori: «Îngerilor, scrieți în Cartea Vieții și acest legământ al meu: Eu sunt a lui Isus și Isus este al meu»".

La final, după ce a fost binecuvântată statuia fericitei Veronica, din curtea bisericii, corul a intonat imnul "Christus vincit, Christus regnat, Christus imperat!" Toți au înțeles că, asemenea Veronicăi, alături de Cristos poți să-ți trăiești frumos viața, iar cei care privesc la exemplul ei vor putea să prindă mai mult curaj în trăirea vieții de credință și să ajungă și ei învingători.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat