Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Mărturisitori ai credinței creștine (IX)

Cred într-una, sfântă, catolică... Biserică.

Catehismul Bisericii Catolice (CBC), versiunea în limba română, publicată la Editura Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București, în anul 1993, la paginile 191-196 ne oferă explicații amănunțite cu privire la a treia caracteristică a Bisericii creștine, aceea de a fi catolică. În spațiul redus de care dispunem, vă prezentăm câteva dintre acestea.

"Cuvântul catolic (grecește katholikos) înseamnă universal, în două sensuri: «după totalitate» și «după integralitate». [...] Biserica este catolică pentru că în ea este prezent Cristos: «Unde este Cristos Isus, acolo este Biserica Catolică» (sfântul Ignațiu din Antiohia). În ea subzistă plinătatea trupului lui Cristos unit cu capul său (cf. Ef 1,22-23), ceea ce implică faptul că ea primește de la el «plinătatea mijloacelor de mântuire» (AG 6) pe care el le-a voit: mărturisire de credință dreaptă și completă, viață sacramentală integrală și slujire conferită prin hirotonire în succesiunea apostolică. [...] Ea este catolică pentru că este trimisă în misiune de Cristos către toți oamenii: «Mi s-a dat toată puterea în cer și pe pământ. Așadar, mergeți și faceți ucenici din toate națiunile, botezându-i în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, învățându-i să țină toate câte v-am poruncit. Și iată, eu sunt cu voi în toate zilele, până la sfârșitul lumii» (Mt 28,18b-20)" (CBC, nr. 830-831).

"Fac parte pe deplin din comunitatea Bisericii aceia care, având Duhul lui Cristos, acceptă întreaga ei structură și toate mijloacele de mântuire instituite de ea și sunt uniți în organismul ei vizibil - prin legătura mărturisirii de credință, a sacramentelor, a conducerii și comuniunii bisericești - cu Cristos, care o conduce prin suveranul pontif și prin episcopi" (LG 14 sau CBC, nr. 837).

"Dumnezeule, care i-ai dezvăluit apostolului Petru gândul tău mântuitor asupra tuturor neamurilor, fă, în marea-ți bunătate, ca faptele noastre să-ți fie plăcute și, prin darul tău, să slujească planului tău de iubire și de mântuire". (Liturgia orelor, IV, p. 911)

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat