Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Simpozion "Anton Durcovici"

Cu ocazia comemorării fericitului Anton Durcovici, s-a desfășurat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 9 decembrie 2017, în aula "Anton Durcovici" de la catedrala din Iași, un simpozion național intitulat "Fericitul Anton Durcovici - o viață consacrată Fecioarei Maria".

Simpozionul, moderat de pr. dr. Fabian Doboș, a debutat cu o cuvântare a PS Petru Gherghel, care și-a exprimat bucuria resimțită pentru un asemenea eveniment, care ne ajută să-l păstrăm în minte și în suflet pe fericitul episcop Anton Durcovici, mijlocitor al Diecezei de Iași.

Conferința dr. Andrea Dobeș, istoric, cercetător și custode la Memorialul Victimelor Comunismului Sighetu Marmației, a expus condițiile suportate de martirul Anton Durcovici în închisoarea de la Sighet: muncile silnice, alimentația precară, chinul "celulei negre", suferințe care au devenit pentru el izvor de virtute.

Dr. Cosmin Budeancă, istoric, cercetător la Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului București, a scos la iveală câteva portrete clericale care au suferit pentru credință în Penitenciarul de la Râmnicu-Sărat, "Închisoarea tăcerii": ep. Boros Adalbert, pr. Godo Mihaly, pr. Heber Johann Nikolaus, pr. Gheorghe Pătrașcu, pr. Gheorghe Petz, pr. Sándor Imre și pr. Waltner Josef.

Cea de-a treia prelegere i-a aparținut pr. Isidor Iacovici, postulatorul cauzei de beatificare și canonizare a episcopului Anton Durcovici, care a prezentat legătura dintre Fecioara Maria, fericitul Anton Durcovici și Dieceza de Iași. Cuvintele sale și-au găsit o altfel de expresie în scurtmetrajul realizat de seminariștii anului III de la Seminarul din Iași, care au prezentat consacrarea Diecezei de Iași către inima neprihănită a Mariei, din anul 1948.

După conferință a urmat o sfântă Liturghie, celebrată de PS Petru Gherghel, în cadrul căreia omilia a fost ținută de PS Aurel Percă, în care a subliniat portretul fericitului Anton: păstor fidel, profet al Domnului pentru un popor aflat în timpuri grele și predicator prin fapte și mai ales prin sacrificiu.

Printr-un decret episcopal, emis la 10 decembrie, păstorul diecezei a completat numele Departamentului de Cercetare Istorică din cadrul Episcopiei de Iași: "Departamentul de Cercetare Istorică «Fericitul Anton Durcovici»", în semn de mare prețuire pentru memoria ilustrului episcop de Iași, martir și fericit al Bisericii.

Ciprian Fechetă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat