Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Vizită în Irlanda

Răspunzând invitației Preasfințitului Denis Nulty, episcop al Diecezei de Kildare și Leighlin, PS Aurel Percă a efectuat, în perioada 25 noiembrie - 4 decembrie 2017, o vizită pastorală în Diecezele de Meath, de Kildare și Leighlin și în Arhidieceza de Dublin.

În cele zece zile ale vizitei, însoțit de pr. Isidor Dâscă, pr. Toma Rediu și pr. Laurențiu Dăncuță, PS Aurel a descoperit diferite aspecte pastorale irlandeze. Totodată, prin această vizită, Preasfințitul l-a însoțit și pe pr. Marcelin Rediu, cel care va activa în Dieceza de Kildare și Leighlin. Deja în Irlanda sunt doi preoți din Dieceza de Iași: de la 1 septembrie 2016, pr. Ovidiu-Ciprian Solomon se află în Dieceza de Meath, iar pr. Eugen-Dragoș Tamaș, de la 1 august 2017, în Dieceza de Kildare și Leighlin.

Din programul foarte bogat al delegației din România spicuim: vizitarea mai multor obiective istorice și spirituale, întâlnirea cu diferite comunități, atât irlandeze, cât și românești.

Duminică, 26 noiembrie 2017, în solemnitatea Cristos, Regele Universului, Preasfințitul Aurel Percă a participat la Liturghia de hram a catedralei din Mullingar, Dieceza de Meath, alături de episcopul acestei dieceze, PS Michael Smith, și de preoții români care activează în Irlanda. Cu această ocazie, pr. Ciprian Solomon, care a slujit în ultimul an la catedrala din Mullingar, a fost transferat în Parohia Clara, iar PS Smith și-a exprimat recunoștința pentru susținerea pe care clerul român o oferă Diecezei de Meath. PS Aurel a mulțumit episcopului Michael și preoților din Dieceza de Meath pentru disponibilitatea cu care primesc preoții români studenți la Roma să slujească în parohii în timpul vacanțelor. Tot ca o mulțumire, episcopul și ceilalți membri ai delegației s-au întâlnit cu parohul comunității din Castlepollard, pr. Patrick Moore, al cărui prag a fost călcat de mulți preoți români, dar și cu pr. Joseph McEvoy, păstor al comunității din Moynalty, un alt bun prieten al preoților români.

Marți, 28 noiembrie, a fost vizitat Seminarul din Maynooth, care avea 600 de seminariști (în afară de celelalte șase seminarii) în anul 1979, când a fost vizitat de papa Ioan Paul al II-lea, în zilele noastre rămânând singurul seminar din Irlanda și având doar circa 50 de seminariști. La Liturghia celebrată în capela seminarului s-au făcut rugăciuni pentru vocații la sfânta Preoție.

Vizita în Dieceza de Kildare și Leighlin a coincis cu împlinirea a 184 de ani de la dedicarea catedralei din Carlow (29 noiembrie 1833-2017), moment sărbătorit prin două celebrări solemne în catedrală, la 29 noiembrie și 3 decembrie 2017. Celebrările au constituit punctul culminant al vizitei pastorale în Irlanda, în cadrul sfintei Liturghii fiind prezentat pr. Marcelin Rediu, cel de-al treilea preot român fidei donum în Irlanda. "Discursurile, aplauzele și chipurile luminate au fost mărturii clare ale entuziasmului și speranței care se află în episcopi, preoți și laici prezenți în catedrală", a mărturisit pr. Laurențiu Dăncuță.

La 30 noiembrie au fost vizitate diferite obiective din Dublin, în centru stând, cu ocazia sărbătorii sfântului Andrei și a Zilei Naționale a României, întâlnirea și sfânta Liturghie cu comunitatea românilor, păstorită de pr. Eugen Țîmpu, în biserica "Our Lady of Lourdes", urmate de momente de comuniune și amintiri din locurile natale.

La palatul arhiepiscopal din Dublin, în dialogul dintre PS Aurel și ÎPS Diarmuid Martin, arhiepiscop de Dublin și primat al Irlandei, s-au menționat legăturile dintre România și Irlanda, dar și legăturile cu Colegiul Irlandez din Roma, unde sunt găzduiți actualmente cinci preoți români studenți.

Pr. Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat