Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Descoperiri în catedrala din Iași (III)

Racla cu rămășițele pământești ale preotului misionar Francisc Anton Tasso a fost scoasă din catedrala veche și mutată provizoriu la subsolul catedralei noi, marți, 21 noiembrie 2017. Cu această ocazie s-au descoperit alte lucruri care confirmă cele știute până acum din documente.

Înainte de a fi dată lespedea la o parte și de a fi deschisă racla, PS Petru Gherghel a prezidat o celebrare în care, împreună cu PS Aurel Percă și cu preoții de la catedrală, a cântat un Requiem.

Pr. Francisc Anton Tasso de Savona (Italia) a murit în faimă de sfințenie la Răchiteni, la 5 martie 1765 (Lăsatul Secului). A fost înmormântat în prima biserică din Răchiteni de pr. Anton M. Mauro. La 5 iunie 1782, rămășițele pământești au fost îngropate în fața altarului din biserica nouă de către dascălul Francisc Boroș. Pericolul era mare ca râul Siret să surpe biserica rămasă pe vechile locuri, pe malul râului, după ce vatra satului fusese mutată la 0,5 km spre vest, pe vatra actuală. De aceea s-a luat decizia ca rămășițele pământești ale pr. Tasso să fie aduse la Iași. Mormântul, fără a fi găsit, a fost căutat mai întâi de pr. Mihail Sassano, paroh, apoi prefect. Pr. Gabriel Barbieri i-a găsit mormântul și l-a deshumat în noaptea de 29 iunie 1813, fiind de față, printre alții, și parohul Mathias Rasdilovich. A doua zi a fost adus la Iași, fiind reînhumat "într-un loc mai potrivit, în biserica cea nouă, zidită, de piatră".

Pr. Tasso a venit în Moldova în 1763. Pr. Ioannes Oviller, prefect al misiunii (1763-1766), l-a trimis ca paroh la Răchiteni. Despre el, pr. Iosif Pal scria următoarele: "A făcut mult bine prin viața sfântă pe care a dus-o, fiind smerit, răbdător, iubitor de sărăcie și castitate, plin de dragoste pentru cei săraci și bolnavi, dând pildă de fapte bune [...] Părintele Barbieri, care l-a dezgropat și transportat la Iași, mărturisește, în documentul făcut cu acea ocazie, că poporul, încă și atunci, după aproape cincizeci de ani de la moartea lui, îl mai amintea ca pe un sfânt". Este vorba de procesul verbal întocmit în limba latină de misionarul Barbieri la 1 iulie 1813, transcris în registrul Libro delle memorie al bisericii din Tămășeni și publicat fragmentar de N. Iorga.

Săpăturile din luna martie 2017 (sub coordonarea arheologilor medieviști Stela Cheptea și Bobi Apăvăloaei), așa cum s-a notat în revista "Lumina creștinului" din luna aprilie 2017, au scos la iveală aproape de zona unde începe cruciera locul unde era vechea bancă de împărtășanie, marcat prin câteva rânduri de cărămidă dintr-o parte în alta. Pe centru, în fața locului vechii bănci de împărtășanie s-a descoperit mormântul acestui preot. Deasupra are o lespede formată din trei pietre. Într-o casetă făcută din cărămidă, cu dimensiunile 70x40x40 cm, se află un mic sicriu (într-o parte putrezit) cu rămășițele pământești ale părintelui.

În ziua de 21 noiembrie 2017, cu ocazia mutării rămășițelor pământești, s-au descoperit următoarele: pe partea din față (dinspre amvon) este notat pe trei rânduri: "Obiit / A.D. / 1765". Pe partea laterală (dinspre ieșirea din catedrală) este notat pe trei rânduri: "Ossa servi Dei / P. Franc. Ant. Tasso Ligur. / M.C. M.A. Par. Rechi[teni]".

În raclă s-a găsit o sticluță alungită închisă, cu sigiliul în ceară din acel timp. Din sigiliu se văd două mâini și o cruce. În sticluță se află un document în formă de sul. Sticluța urmează să fie deschisă de specialiștii de la Palatul Culturii pentru a vedea dacă documentul se poate citi.

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat