Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

- Maria Iacob (Săbăoani). "Înainte de a fi așternut aceste rânduri, m-am gândit cum aș putea îmbrăca în haina cuvintelor aceste momente de «rămas bun» și «bun venit». Noi, creștinii, așteptăm și pretindem multe de la un preot, dar în același timp e necesar să știm că viața sa e una grea - o luptă continuă: jertfindu-se lui Cristos, el trebuie să rămână liber pentru toți. Cine este preotul? Preotul este ca un rug: se consumă pe sine însuși și îi arde și pe alții. Preotul nu are nevoie de complimente sau de cadouri alese; dorința lui este ca enoriașii care i-au fost încredințați să-i dovedească zi de zi, prin practicarea iubirii de aproapele, că sacrificiul său nu a fost zadarnic... în același timp... pentru că și preotul rămâne om, și el se bucură, dacă ne apropiem de el cu o prietenie dezinteresată. Doamne, fă-l destul de mare ca să cuprindă în sine lumea... destul de puternic pentru a-i putea duce povara mizeriei și a păcatelor ei... să spună mereu «da», cu o hotărâre liniștită, fermă, umilă, conștientă. Doamne, tu ai nevoie de el ca să-ți poți continua mântuirea. Mulțumim, pr. Cristinel Fodor; bun venit, pr. Irinel-Iosif Iosub!

Vă mulțumim pentru cele împărtășite.

- A. (e-mail). "Aș dori să întreb dacă o persoană adultă aflată într-un fotoliu rulant, care a fost acceptată la sfânta Împărtășanie și la sfântul Mir de preoții parohi anteriori, are dreptul să îl primească pe Isus în sfânta Împărtășanie."

Sfânta Împărtășanie o primește cel care realizează ceea ce primește, adică poate face deosebirea dintre pâinea obișnuită și Euharistie. Apoi este nevoie să fim fără păcate de moarte, adică să fim spovediți. Cel care apreciază aceste lucruri este parohul. Ca atare, credem că este bine să vorbiți cu părintele paroh, să-l informați despre ce este vorba (printre altele, el nu are de unde să știe că fiica dv. a primit prima sfântă Împărtășanie și Mirul, sau s-a spovedit) și apoi să stea de vorbă și cu fiica dv. pentru a aprecia dacă acum poate primi sfânta Împărtășanie. Vă dorim binecuvântarea Domnului!

- Ciprian Băloiu (Bacău). "Am o mare nedumerire: de ce a doua și a treia zi de Paști nu se mai trece în calendar sărbătoare de poruncă? Eu știu că ani de zile era trecut cu litere mari roșii, iar acum este doar cu litere mici negre! De ce această schimbare? Vă mulțumesc!"

Nu știm ce să vă răspundem, pentru că practic în ultimii ani nu a fost o schimbare în sensul celor notate de dv. În care calendar ați văzut cu roșu? Din ce an? Avem în arhivă calendarele de după 1990 și nu apare cu roșu în niciun an. Sigur este că a doua și a trei zi fac parte din octava Paștelui sau Săptămâna Luminată, în care suntem chemați să ne orientăm mai mult spre evenimentul Învierii lui Cristos, să-l medităm și, pe cât ne stă în putință, să mergem la Liturghie pentru a ne ruga și a ne închina Mântuitorului înviat din morți.

- Petru Susan (Bălușești). "În fiecare duminică și sărbătoare de poruncă ascult sfânta Liturghie la Radio Iași, care se transmite din catedrala «Sfânta Fecioară Maria, Regină», la ora 8.00. Eu am o devoțiune specială pentru sfânta Fecioară Maria și mă bucur foarte mult atunci când preoții salută credincioșii și ascultătorii cu frumoasele cuvinte: «Lăudat să fie Isus și Maria!». Cei mai mulți dintre ei nu o amintesc și pe sfânta Fecioară Maria. Știu că nu peste tot este acest obicei, dar mi-ar plăcea să aud că este lăudată și sfânta Fecioară Maria.

Ne bucurăm că ascultați sfânta Liturghie la Radio Iași, AM 1053 Kh. Dorința dv. este una frumoasă, dar nu uitați că atunci când este lăudat un fiu, implicit e lăudată și mama.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat