Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri interne

Din Irlanda la Iași
PS Denis Nulty, episcop titular al Diecezei de Kildare și Leighlin (Irlanda), a făcut o vizită în Dieceza de Iași, între 26 și 28 iulie, ca recunoștință pentru darul primit prin preoții fidei donum. La Iași s-a întâlnit cu PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, la 27 iulie. Vizita în dieceză a inclus: Casa de Copii "Sfânta Maria" și biserica din Barați, parohiile "Sfântul Nicolae" și "Fericitul Ieremia Valahul", Seminarul Mic și casa Misionarelor Carității din Bacău; la Iași, Episcopia și catedralele, Muzeul "Anton Durcovici", catedrala mitropolitană și biserica "Trei Ierarhi"; la finalul vizitei a trecut prin Gherăești.

Șantier de fraternitate
În perioada 23-31 iulie, la Roman, un grup de aproximativ 120 de adolescenți (gen3) și însoțitorii lor care fac parte din Mișcarea Focolarelor au participat împreună la un program social și recreativ intitulat "Șantier «Hombre-Mundo»" (Om-lume). Tinerii proveniți din Irlanda, Marea Britanie și România au pus în comun mintea, inima și mâinile pentru a construi o lume de pace și fraternitate, o lume mai unită. Pornind de la gândirea Chiarei Lubich, fondatoarea "Operei Mariei, Mișcarea Focolarelor", anul acesta, în lume, s-au construit peste 40 de astfel de șantiere la care au luat parte 7.000 de adolescenți.

Preot nonagenar
Pr. Anton Despinescu a împlinit, la 19 iulie, vârsta de 90 de ani, marcând jubileul prin Liturghia prezidată în capela Institutului Teologic din Iași, instituție în care și-a petrecut 65 de ani din viață. În cadrul emisiunii de viață spirituală "Lumina credinței", realizate de Bogdan Constantin Neculau, la Radio Iași, vineri, 28 iulie, și duminică, 30 iulie, s-a transmis un interviu despre viață, educație, valori în lumea de azi cu pr. Anton Despinescu, având o intervenție și PS Petru Gherghel.

AC la 25 de ani
"Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi și suntem plini de bucurie" (Ps 126,3), a fost motoul campusului diecezan din acest an, organizat de Acțiunea Catolică (AC) la Luncani, între 20 și 23 iulie, pentru a marca sărbătoarea celor 25 de ani de activitate asociativă a AC în Dieceza de Iași. Au fost aproape o sută de participanți, copii, tineri și adulți. În acest an, Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași (www.aciasi.ro) numără 25 de ani de când crește în mijlocul acestei comunități creștine din România.

Lansare de carte
Lansarea cărții Ciugheș. Repere monografice a avut loc într-un cadru solemn sâmbătă, 5 august, cu prilejul hramului bisericii din Ciugheș. Au fost prezenți preoți de la Episcopia de Iași și din alte parohii, credincioși din sat și mulți oaspeți. Evenimentul de lansare a monografiei a avut loc la finalul sfintei Liturghii prezidată de pr. Ieronim Budulai, autorul cărții, și concelebrată de pr. Cornel Cadar, coordonatorul Editurii "Presa Bună", la care a apărut cartea. Lucrarea are 52 de pagini și formatul 14x21 cm, fiind scrisă într-un limbaj accesibil și marcată de prețuirea autorului pentru această comunitate în care a fost paroh în perioada 1996-2009.

Manifestări comemorative
În câteva localități din Dieceza de Iași au fost organizate manifestări comemorative la împlinirea a o sută de ani de la luptele care s-au dat în timpul Primului Război Mondial: la Dealu Coșna (cota 789, în com. Pârgărești), la 10 august; la Târgu Ocna, la 15 august; la Oituz, sâmbătă, 19 august, a fost prezent PS Aurel Percă; la Cireșoaia, va fi o comemorare la 12 septembrie, fiind invitați PS Petru Gherghel și un ierarh ortodox.

Identitatea catolicilor
La a XV-a ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului (13-18 august) s-a dezbătut și tema "Identitatea românească a romano-catolicilor din Moldova - istorie și actualitate". Au intervenit cei trei participanți din Dieceza de Iași: pr. prof. dr. Fabian Doboș, despre importanța învățământului catolic pentru catolicii din Dieceza de Iași în ultimele două secole, prezentând și numărul 17 (2016) al revistei "Buletin istoric"; prof. dr. Anton Coșa, despre principalele repere istorice ale comunității catolicilor din Moldova, ca parte a națiunii române, iar ing. Gheorghe Bejan, despre volumul O viață închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaș, coordonat de Anton Coșa și apărut la Editura "Sapientia".

Relicve
PS Aurel Percă a sfințit biserica cu hramul "Sfântul Pius din Pietrelcina" din Valea Lupului (Iași), sâmbătă, 22 iulie. Bisericii i-au fost oferite relicvele sfântului Pius din Pietrelcina și ale fericitului Anton Durcovici. La Berindești, filiala Parohiei Dumbrăveni, în cadrul Liturghiei de sfințire a bisericii și de consacrare a altarului, duminică, 27 august, PS Aurel Percă a pus în altar relicvele sfântului Ioan Calabria și ale fericiților: Ieremia Valahul, Anton Durcovici și Vladimir Ghika.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna august se numără: Săptămâna Familiei în Parohia "Fericitul Ieremia Valahul" din Bacău (31 iulie - 4 august); a cincea Întâlnire Diecezană a Familiilor în aceeași parohie (5 august); curs pentru logodnici la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (12 august) și la Târșolț (jud. Satu Mare, 17 august); prezentarea exortației apostolice Amoris laetitia la Bacău "Fericitul Ieremia" (4 august), Galbeni (13 august), Pildești (20 august) și Iași "Sfânta Tereza" (27 august).

Pe scurt
- 19-21 iulie: Întâlnirea despre Euharistie, cu tema "Isus, pâinea vieții", la Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret
- 5 august: Întâlnirea absolvenților Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași, promoția 2007, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza"
- 6 august: Întâlnirea absolvenților Școlii Generale din comuna Gherăești, promoția 1977, după 40 de ani de la terminarea clasei a VIII-a, Liturghia fiind prezidată de pr. Claudiu Dumea
- 8-12 august: A IX-a Întâlnire a Familiei Naționale Franciscane, la biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" din Brașov, cu tema "Să urcăm pe Muntele Fericirilor la casa Domniței Sărăcia!"



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat