Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Ziua Mondială a Turismului
Pentru Ziua Mondială a Turismului, care se marchează în Biserica Catolică la 27 septembrie și a cărei temă va fi "Turism sustenabil: un instrument pentru dezvoltare", Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale a publicat la 1 august un mesaj. Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat anul 2017 "An Internațional al Turismului Sustenabil pentru Dezvoltare". Organizația Mondială a Turismului a aplicat aceste idei pentru a promova "turismul sustenabil". Aceasta "înseamnă că el trebuie să fie responsabil, nu distructiv, nici dăunător pentru mediu și pentru contextul socio-cultural asupra căruia are incidență, îndeosebi respectuos față de populații și față de patrimoniul lor, atent la persoanele mai dezavantajate și vulnerabile".

A murit card. Tettamanzi
"La aflarea veștii morții dragului cardinal Dionigi Tettamanzi, doresc să exprim condoleanțe familiei și comunității diecezane milaneze care-l consideră printre fiii săi cei mai iluștri și printre păstorii cei mai amabili și mai iubiți", scrie Sfântul Părinte în telegrama transmisă după decesul arhiepiscopului emerit de Milano, în dimineața de sâmbătă, 5 august. În urma decesului cardinalului Tettamanzi, colegiul cardinalilor se compune din 223 de cardinali, dintre care 121 electori și 102 fără drept de vot.

Jubileul tinerilor
Sanctuarul de la Fatima, în Portugalia, a anunțat pregătirea jubileului tinerilor, în contextul celebrării a o sută de ani de la aparițiile Maicii Domnului. Jubileul va avea loc în zilele de 9 și 10 septembrie, cu intenția de a le face tinerilor din secolul al XXI-lea o propunere de spiritualitate conținută în mesajul Preacuratei adresat omenirii la Cova da Iria, în urmă cu un secol. Cu tema "Secretul păcii, calea inimii", întâlnirea este destinată tinerilor cu vârste între 16 și 35 de ani. Programul celor două zile de jubileu se va desfășura urmând patru reflecții: pregătirea păcii; inima păcii; pacea inimii și trăirea păcii.

Referendum
În Australia, cetățenii vor vota prin poștă, între 12 septembrie și 7 noiembrie, la referendumul privind legalizarea uniunilor homosexuale. Conferința Episcopilor Catolici din Australia a îndemnat credincioșii "să voteze împotrivă pentru a menține căsătoria ca un raport unic între un bărbat și o femeie", o "instituție fundamentală pentru toate societățile", în special pentru rolul educativ pe care părinții îl au față de copii. Episcopii subliniază că familia "este înțeleasă ca uniune între un bărbat și o femeie în toate culturile și religiile, precum și în dreptul internațional și de cea mai mare parte a legislației naționale".

Simplitate și frumusețe
Peste 4.000 de tineri din diferite țări s-au reunit între 16 și 27 august la Taizé, în Franța, la invitația comunității ecumenice din acest orășel, pentru a redescoperi simplitatea și frumusețea rugăciunii. Tema întâlnirii a fost "A deschide drumuri de speranță". Printre participanți s-au numărat și tineri arabi creștini din Egipt, Iordania, Irak, Palestina și Liban.

Premiul "Jacques Hamel"
Susținerea inițiativelor în favoarea păcii și a dialogului interreligios este obiectivul Premiului "Jacques Hamel", înființat de Federația Media Catolică din Franța în memoria preotului catolic ucis de un extremist islamic la 26 iulie 2016, în Franța. Premiul va fi destinat producțiilor jurnalistice de calitate care slujesc la promovarea rezistenței la ură și violență. Pot participa producțiile care aparțin presei scrise, radioului sau televiziunii. Premiul, în valoare de 1.500 de euro, este atribuit de un juriu special în contextul Zilei Internaționale "Sfântul Francisc de Sales", programată la Lourdes în luna ianuarie 2018.

Răpire și asasinat
În Republica Democrată Congo au fost răpiți, în noaptea dintre 16 și 17 iulie, preoții Pierre Akilimali și Charles Kipasa, din Parohia "Notre-Dame des Anges", din Bunyuka, în Dieceza de Beni-Butembo, din regiunea Kivu de Nord.
În seara zilei de 27 iulie a fost asasinat cu mai multe focuri de armă tânărul preot Diomer Eliver Chavarría Pérez la Puerto Valdivia, în parohia din Raudal, în departamentul Antioquía, Columbia, când celebra împlinirea vârstei de 31 de ani. Fusese hirotonit preot la 19 martie 2012, de Mons. Ossa Soto. Nu sunt clare nici detaliile, nici motivul asasinării părintelui Chavarría Pérez.

Congres kolbian
În cadrul centenarului Armatei Maicii Domnului, va avea loc la Facultatea Pontificală "Sfântul Bonaventura" din Roma, în zilele de 19 și 20 octombrie, Congresul Internațional "Sfântul Maximilian Kolbe, stilul de viață al unui frate minor conventual în lumina noii evanghelizări". Vor participa, alături de ministrul general cu definitoriul general, 51 de frați delegați din întreaga lume și câțiva invitați laici, care vor dezbate stilul de viață al martirului de la Auschwitz în trăirea sfaturilor evanghelice, fraternității și misiunii. Obiectivul este acela de a oferi impulsuri valide pentru prezentul și viitorul franciscanilor conventuali în lume, în baza mesajului și experienței spirituale a sfântului Maximilian.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat