Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Lucruri mari...

Lucruri mari mi-a făcut Cel Atotputernic și numele lui e sfânt, cântă Maria în Magnificat-ul ei, iar noi, cei de la Centrul Misionar Diecezan, repetăm aceleași cuvinte: "Lucruri mari a făcut Domnul cel Atotputernic, în misiunile noastre". Dacă luna trecută am vorbit despre misiunea noastră din Kenya, luna aceasta, ajutați de cuvintele transmise de pr. Alexandru Percu, dorim să relatăm câteva lucruri despre misiunea noastră din Djebonoua, Coasta de Fildeș.

În Djebonoua, Dumnezeu ne-a ajutat să înaintăm constant în construirea casei misiunii, dar și să binecuvântăm construcția unei frumoase capele în satul Adjouassou. Sfințirea capelei a avut loc duminică, 13 august, prezent fiind arhiepiscopul de Bouaké, Paul Simeon Ahouana. Această sărbătoare i-a reunit pe mulți credincioși ai misiunii din sate sau răspândiți prin țară. Piatra de temelie a capelei a fost pusă în anul 2013, și, de atunci, cu ajutorul binefăcătorilor și a credincioșilor locali, capela a început să prindă contur, devenind un lăcaș plăcut închinat Domnului. Hramul acestei capele este Preasfânta Inimă a lui Isus.

La sfârșitul Liturghiei, pr. paroh Gabriel Cimpoeșu le-a mulțumit celor prezenți pentru participare și a exprimat trei dorințe: i-a invitat pe credincioși să fie mândri de capela lor și să vorbească celorlalți despre ea, fiind astfel un exemplu și o mărturie; a doua dorință a fost aceea ca membrii comunității din Adjouassou să fie ei înșiși o Biserică vie, pentru că fără ei capela își pierde din splendoarea sa; a treia dorință a fost aceea ca în fiecare an, în sărbătoarea Inimii Preasfinte a lui Isus, credincioșii din sat și cei plecați să se reunească pentru a celebra împreună faptele minunate ale lui Dumnezeu.

Marți, 15 august, a fost sărbătorit hramul bisericii parohiale, Adormirea Maicii Domnului. În cadrul Liturghiei de hram a avut loc și primiția unui fiu al acestei comunități, părintele Eric, care a celebrat prima sa sfântă Liturghie. Celebrarea a început cu procesiunea care a avut în centru statuia Maicii Domnului. Credincioșii, adunați împreună la marginea localității, au pornit în procesiune. Copiii, tinerii și adulții, însoțiți de cor, și-au exprimat public credința lor catolică și devoțiunea față de sfânta Fecioară Maria în fața celorlalți oameni de diferite religii.

Ajunși la biserică, credincioșii l-au întâmpinat pe pr. Eric cu un salut specific în limba baoulé. Alături de părintele primițiant au mai celebrat mulți alți preoți, unii dintre ei fiind colegii lui. A fost o Liturghie în care s-a simțit sărbătoarea, credincioșii au umplut biserica, s-au rugat, au cântat, au dansat, l-au felicitat pe părintele primițiant și i-au oferit cadouri.

Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi și continuă să facă prin oamenii săi, dar și prin toți aceia care își deschid inima pentru a imita bunătatea lui. Dacă noi, misionarii, ne bucurăm de aceste roade materiale și spirituale, este pentru faptul că oamenii se deschid către Dumnezeu și către aproapele, se deschid iubirii, se deschid bunătății. Acești oameni sunt cei care se roagă pentru noi, misionarii, cei care ne susțin din spate cu ajutorul lor material și spiritual. Pentru bunătatea lor, pentru iubirea lor, Domnul să-i răsplătească.

Lucruri mari a făcut Domnul pentru noi și... prin noi, numele lui e sfânt.

Pr. Florin Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat