Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Canicula transformată în iubire

Am ajuns la Bacău după ce am văzut anunțul pe un site de socializare. Ideea organizării unei întâlniri diecezane a familiilor, la 5 august, mi s-a părut interesantă, dar și mai interesant a fost să o văd materializată.

Oameni mulți, veniți de pretutindeni, episcopi și preoți, totul a fost bine organizat. Cine a participat s-a simțit cu adevărat în comuniune cu toate familiile din dieceză, chiar dacă nu au fost toate prezente.

Dincolo de toate, m-au impresionat mult câteva dintre ideile transmise de-a lungul întâlnirii. Mi-a plăcut mult la conferința de dimineață legătura dintre casă și îmbrățișare. Când îl îmbrățișezi pe celălalt, de fapt, deschizându-ți brațele, îl primești în intimitatea ta, în casa ta și construiești o casă împreună cu el. O astfel de practică, mai ales între soți, mi se pare obligatorie! Trebuie să o recunosc, cu soțul meu nu m-am mai îmbrățișat de mult. Probabil că el așteaptă ca inițiativa să vină de la mine, iar eu aștept să vină de la el. Și uite așa așteptăm de vreo douăzeci de ani...

Nu mai puțin important a fost și ceea ce a spus PS Petru Gherghel cu privire la familie ca reflex al Sfintei Treimi. Dumnezeu a voit ca nu doar omul luat individual să fie imagine a sa, ci bărbatul alături de femeie, în cadrul Căsătoriei, împreună să fie acest semn. Mai mult, prin familie Dumnezeu s-a asigurat că imaginea sa va fi prezentă pe pământ până la sfârșitul veacurilor. Aceasta înseamnă că familiile au o obligație nobilă, și anume aceea de a vorbi prin toate despre Dumnezeu, dar mai ales prin iubire și transmiterea vieții.

De sarmale nici nu mai spun, frumos gest venit din partea comunității gazdă. La modul sincer, chiar m-am rugat pentru răposații doamnei care mi le-a oferit. Dumnezeu să vă răsplătească!

La programul de după-amiază, în primul rând am apreciat dăruirea de care au dat dovadă moderatorii. Știu că erau profesori de religie din toată dieceza. Bravo lor! M-am bucurat mult să văd cum în 45 de minute, după ce mai întâi am participat la discuțiile pe grupuri, am avut o viziune generală asupra exortației apostolice Amoris laetitia. Mărturisesc că nici nu o aveam, dar după o astfel de prezentare m-am și dus să o achiziționez, iar până la ora scrierii acestor câteva rânduri am și citit-o. Inspirat a mai fost papa Francisc! E atât de frumoasă, atât de plăcută la citit și, mai ales, atât de profundă și simplă, încât efectiv te îmbie s-o citești!

Una peste alta, ceea ce părea la început o simplă curiozitate, o știre oarecare citită, așa cum spuneam, pe un site de socializare, avea să devină o amintire de neuitat.

Am simțit la Bacău multă căldură, dincolo de canicula de afară, căldură în sens de iubire, o apropiere între familii, un mesaj care efectiv ajungea la suflet, cuvinte profunde, spuse din inimă, episcopi și preoți devotați cauzei familiei și binelui ei. Pot să spun că m-am simțit acasă, deși eram foarte departe de casă. I-am simțit pe toți frați și surori, deși nu cunoșteam pe nimeni. A fost o zi pe care abia o aștept să mai revină, o experiență unică, frumoasă și pe care aș dori-o tuturor.

Dumnezeu și sfânta familie de la Nazaret să binecuvânteze familiile noastre! (Anca)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat