Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fericitul Anton Durcovici. Locuri îndrăgite - Timișu de Jos

În vara anului 1925, aflat în vacanță cu seminariștii, rectorul Anton Durcovici a descoperit un loc deosebit de frumos, pe care s-a decis să-l cumpere pentru a amenaja o reședință de vară în care seminariștii să găsească o a doua casă părintească. Timp de 23 de ani, generații de seminariști s-au refăcut la Timișu de Jos atât sufletește, cât și trupește, complexul școlar și de vacanță de aici devenind un adevărat "paradis terestru".

Pe acest petic de pământ atât de frumos și îndrăgit de seminariști, rectorul Anton Durcovici și arhiepiscopul de București, Alexandru Teodor Cisar, au construit cu mari greutăți, cu jertfe enorme și cu ajutorul marelui binefăcător Richard Soepkez o măreață vilă de vacanță și o frumoasă capelă, care va deveni inima seminarului.

Capela seminarului de la Timișu de Jos, având hramul "Adormirea Maicii Domnului", a fost sfințită la 15 august 1939 în cadrul unei ceremonii prezidate de arhiepiscopul Alexandru Teodor Cisar. Din păcate, deținem astăzi doar două fotografii cu interiorul acestei capele, în cadrul cărora apare fericitul Anton Durcovici celebrând la altar.

Capela "Adormirea Maicii Domnului" era destul de încăpătoare, având trei altare și fiind frumos amenajată cu cele necesare cultului. În această capelă, în fața lui Isus prezent în sfânta Euharistie, seminariștii și-au aflat "întărirea în sfânta lor chemare", formându-se după exemplul dumnezeiescului Mântuitor și potrivit cu idealul spre care au țintit, și anume sfânta Preoție.

La rândul ei, vila de vacanță a seminariștilor era situată într-o poziție în care toate frumusețile naturii păreau să conlucreze spre a forma respectivul loc. Astfel, la sud se ridicau Munții Bucegi cu piscurile lor argintii, la răsărit se înălța Piatra Mare cu văile sale adânci, la apus Cristianul Mare presărat cu păduri și poieni, iar la nord se deschidea vastul platou numit Valea Bârsei.

"Toate frumusețile naturii lui Dumnezeu - scria revista Buletin parohial - se regăsesc aici: frumosul munților înalți și stâncoși, aspectul dealurilor cu păduri, livezi și poieni și coloritul câmpiilor cu nenumăratele lor culori, ca pe un covor cusute, și toate acestea întretăiate de un râuleț răcoritor și săltăreț și animate de un soare plăcut și curator".

Potrivit reformei școlare a rectorului Anton Durcovici, seminariștii bucureșteni și-au petrecut în acest loc mirific toate vacanțele de vară, departe de familiile lor, vacanțe al căror scop era "odihna și reconfortarea trupească și sufletească a elevilor seminariști".

În acest sens, seminariștii dispuneau de mult timp pentru exerciții fizice, sport și mișcare în aer liber. Cel mai așteptat moment era excursia săptămânală pe care seminariștii, însoțiți de fericitul Anton Durcovici, o făceau pe piscurile munților din împrejurimile vilei de vacanță, precum și plimbările prin păduri și poieni.

Programul vacanței de vară includea zilnic ore de activitate intelectuală, alături de momentele de rugăciune, precum sfânta Liturghie, meditația, Rozariul și alte devoțiuni.

O altă prioritate era asimilarea de noi cunoștințe din literatură, știință, limbi străine, muzică și retorică. La fel de faimoase au fost "ședințele academice", care erau serbări organizate în fiecare duminică după-amiază.

În august 1948, comuniștii au confiscat abuziv complexul școlar și de vacanță de la Timișu de Jos. La 70 de ani de la tragicul eveniment, vila de vară și capela acesteia se află în ruine din cauza nepăsării autorităților.

Dănuț Doboș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat