Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Poiana Micului: 175 de ani

Localitatea Poiana Micului din Bucovina a împlinit anul acesta 175 de ani de la înființare. Evenimentul a fost marcat la 29 iulie printr-o sfântă Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel și diferite momente culturale susținute de interpreți din România, Polonia și Slovacia. La eveniment au participat reprezentanții autorităților centrale și locale, precum și reprezentanții Uniunii Poloneze din România.

Manifestările aniversare au debutat la ora 10.30 cu un recital vocal-instrumental de muzică sacră în biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus", susținut de soprana Anca Cecilia Păuleț, acompaniată de ansamblul cameral Icarus.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care s-au aflat pr. Iosif Păuleț, decan de Bucovina, pr. Gabriel Bucur, paroh de Poiana Micului, și numeroși preoți din decanat.

După Liturghie, pe platoul de lângă Casa Pelerinului din localitate, a avut loc un spectacol folcloric susținut de ansamblurile: "Pojana" și "Stanowianie" (Polonia), "Mikulanka" (Slovacia), "Mal a Pojana" (Poiana Micului), "Solonczanka" (Solonețu Nou) și "Mănăstirenii" (Mănăstirea Humorului).

Poiana Micului este un sat din comuna Mănăstirea Humorului, unul dintre cele trei sate din Bucovina românească locuite de muntenii din Czadca. După ultimul recensământ general din anul 2011, localitatea are 954 de locuitori de etnie polonă și română.

În anul 1842, 40 de familii muntene, tocmai din Huta Veche, au întemeiat împreună cu nemții proveniți din teritoriul ceh un sat nou, Poiana Micului.

Ca an de întemeiere a satului se presupune a fi anul 1842, deoarece atunci a fost emisă decizia administrativă privind împărțirea pământurilor celor din Poiana cu indicarea părții germane și polone. Nemții au ocupat partea de sus, numind-o Buchenhain, iar polonezii partea de jos a satului. Deoarece polonezii și vecinii lor nemți erau de religie romano-catolică, aceștia au construit împreună mai întâi o bisericuță din lemn nu foarte mare. Între anii 1887 și 1893 a fost construită o nouă biserică din piatră. Liturghiile erau oficiate atât în polonă, cât și în germană, predicile rostite alternativ, iar cântecele erau jumătate în polonă, jumătate în germană. Biserica actuală a fost construită după cel de-Al Doilea Război Mondial și a fost sfințită în anul 1964. În perioada 2008-2011, la Poiana Micului s-a mai construit o biserică închinată sfântului Ioan Paul al II-lea, care a fost sfințită de cardinalul Stanislaw Dziwisz la 21 mai 2011.

Redacția Polonus



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat