Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Pelerinajul de la Cacica

Mii de pelerini au fost anul acesta la sanctuarul național marian de la Cacica în zilele de 14 și 15 august, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări a participat și Excelența Sa Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Pelerinajul anual la sanctuarul marian de la Cacica a fost deschis printr-o sfântă Liturghie celebrată de pr. Petrișor Teofil, ministru provincial al Provinciei Franciscane din România, la ora 12.00, luni, 14 august, pe esplanada sanctuarului. La celebrare au participat aproximativ 30 de preoți, persoane consacrate și pelerini din țară și din străinătate. În aceeași zi, la ora 12.30, sute de tineri și ministranți au pornit în pelerinaj pe jos spre sanctuarul marian din Cacica, pe o distanță de aproximativ 5 km, recitând sfântul Rozariu și intonând cântece mariane. Mons. Miguel Maury Buendía, PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă au condus procesiunea.

Începând cu ora 16.00, pelerinii prezenți la Cacica au participat la Calea crucii și la o oră de adorație euharistică. La ora 18.00, tinerii, seminariștii și persoanele consacrate prezenți la Cacica au participat la Liturghia dedicată lor. Celebrarea a fost prezidată de Mons. Miguel Maury Buendía, alături de care s-au aflat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și aproximativ 50 de preoți. La predică, nunțiul apostolic le-a adresat tinerilor un mesaj special: "Să nu renunțați niciodată la generozitatea și entuziasmul vostru, pentru că doar astfel îl veți putea urma mereu pe Isus".

Pelerinii prezenți la Cacica au participat la privegherea mariană de la ora 22.00, condusă de PS Aurel Percă. La acest moment de rugăciune au fost prezenți ÎPS Miguel Maury Buendía și PS Petru Gherghel. Cu lumânări în mâini și cu inimile înălțate spre cer, pelerinii s-au strâns în jurul sanctuarului pentru a se ruga împreună Maicii Domnului. Pr. Bogdan Balașcă, OFMConv., care a fost predicator în aceste zile, a ținut cuvântul de învățătură. Cei prezenți s-au rugat Rozariul în timp ce mergeau în procesiune în jurul bisericii. Impresionantă a fost imaginea care se forma când credincioșii cântau "Ave Maria" și ridicau lumânările.

Hramul sanctuarului de la Cacica a fost sărbătorit marți, 15 august, printr-o celebrare pontificală prezidată de către ÎPS Miguel Maury Buendía. În cursul dimineții s-au celebrat Liturghii în limbile maghiară, polonă, germană și o Liturghie greco-catolică. La Liturghia hramului de la ora 11.00 au participat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, 75 de preoți și aproximativ 5.000 de pelerini. Mai mulți preoți erau încă la Spovadă. Mons. Buendía, la predică, și-a exprimat bucuria de a fi prezent la "frumosul sanctuar" din Dieceza de Iași. Totodată, Excelența Sa a adus pelerinilor și salutul papei Francisc.

La final, PS Petru a făcut rugăciunea de binecuvântare a lucrurilor aduse de pelerini, după care icoana a fost purtată în procesiune în jurul bisericii, iar nunțiul apostolic a stropit cu apă sfințită obiectele pelerinilor.

În scrisoarea pastorală dată cu ocazia acestei sărbători, PS Petru Gherghel spunea: "Cu gândul la marele sanctuar de la Fatima, [...] avem bucuria să redescoperim chipul Maicii Domnului de la noi de acasă, [...] de la a cărui prezență se împlinesc mai bine de două sute de ani de când ne cheamă: «Veniți la Cacica! Veniți la Isus!»"

Pelerinii de la Cacica s-au îndreptat spre casele lor cu inimile pline de bucurie și cu siguranța că rugăciunile le-au fost ascultate de mama noastră cerească.

Pr. Claudiu Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat