Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* O. Ignat (Iași). "În anul 2016, prin hotărâre judecătorească a fost stabilit domiciliul minorilor la mine, iar autoritatea părintească asupra acestora urmează să fie exercitată exclusiv de mine, întrucât nu mai știm nimic de tatăl copiilor de 3 ani. Din cauza condițiilor materiale precare, aș dori să plec la muncă în străinătate, iar de copii se vor ocupa părinții mei. În ce condiții pot lăsa copiii în mod legal părinților mei?"

Potrivit art. 104 din legea 272/2004, "părintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciilor publice de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara".

Prin cererea ce se va depune la serviciile publice de asistență socială se va indica, în mod obligatoriu, persoana care se va ocupa de întreținerea copiilor în perioada absenței părinților sau a tutorelui, după caz. Instanța de judecată, în procedură de urgență, în termen de 3 zile de la depunerea cererii, va soluționa cererea de delegare a drepturilor și îndatoririlor părintești. Hotărârea va cuprinde menționarea expresă a drepturilor și îndatoririlor care se deleagă și perioada pentru care are loc delegarea (nu mai mult de un an). Persoana care va fi indicată în cerere ca tutore trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minim 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil. De asemenea, persoana care urmează să-i fie delegată autoritatea părintească trebuie să-și exprime acordul personal, în fața instanței.

* F. Coman (jud. Bacău). "De 10 ani suntem plecați la muncă în Spania și avem doi copii care s-au născut în această țară. Aceștia au acte emise atât de statul spaniol, cât și de autoritățile din România. Copiii, în condițiile în care au acte emise de statul spaniol, au și cetățenie română?"

Conform art. 5 din legea 21/1991 a cetățeniei române, "copiii născuți pe teritoriul României, din părinți cetățeni români, sunt cetățeni români. Sunt, de asemenea, cetățeni români cei care:
- s-au născut pe teritoriul statului român, chiar dacă numai unul dintre părinți este cetățean român;
- s-au născut în străinătate și ambii părinți sau numai unul dintre ei are cetățenie română.

Astfel, minorul care are cel puțin un părinte cetățean român dobândește cetățenia română prin efectul legii. Minorii cetățeni români se află sub protecția statului român, fiindu-le aplicabile prevederile actelor normative cu privire la cetățenii români - inclusiv prevederile referitoare la ieșirea din țară a cetățenilor români minori, chiar dacă au și o altă cetățenie și chiar dacă prezintă pentru trecerea frontierei doar documente eliberate de către autoritățile străine.

Începând cu 06.10.2016 a intrat în vigoare legea nr. 169 din 30.09.2016 care prevede la art. 30 că "în cazul minorilor cetățeni români cu domiciliul/ reședința în străinătate care se deplasează însoțiți în statul în care au domiciliul/reședința nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor la ieșirea din România. Dovada domiciliului sau a reședinței în străinătate se face cu documente care atestă acest fapt".

În situația în care minorul respectiv călătorește în altă țară decât în cea în care își are domiciliul sau reședința, însoțit de către un părinte sau un alt însoțitor major, este obligatoriu ca părintele/părinții sau reprezentantul legal să își dea acordul cu privire la călătoria minorului. Acordul trebuie dat printr-o declarație care are forma și conținutul stabilit de lege. Valabilitatea declarației date de către părinte/părinți/reprezentantul legal pentru ieșirea din România a unui cetățean român minor poate fi de maxim 3 ani. Însoțitorii minorilor, alții decât părinții, trebuie să prezinte la controlul de frontieră și extrasul de cazier judiciar.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat