Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Sanctuare -

Lourdes

Sanctuarul de la Lourdes, situat în sud-estul Franței, este al treilea loc creștin vizitat din lume (după Vatican și sanctuarul din Guadalupe). Aici ajung anual peste 6.000.000 de pelerini, dintre care 60.000 sunt bolnavi. Neînsemnata localitate dintre munții Pirinei, așezată pe malul stâng al râului Gave, devine celebră începând cu 11 februarie 1858.

În anul 1854, papa Pius al IX-lea a declarat oficial, la Roma, dogma Neprihănitei Zămisliri.

În iarna anului 1858, o fetiță din Lourdes, Bernadeta Soubirous, fiind pe malul râului, lângă grota Massabielle, vede o "Doamnă frumoasă" în grotă. La început, Bernadeta nu știa cine este, dar aceasta i-a spus în timpul uneia dintre apariții, în dialectul patois, "Que soy era Immaculada Councepciou", adică "Eu sunt Neprihănita Zămislire". Bernadeta a reținut expresia și, repetând-o încontinuu ca să nu o uite, a mers direct la parohul satului, Dominique Peyramale. Acesta a înțeles că Bernadetei i s-a arătat Maica Domnului.

Au urmat o serie de 18 apariții. La una dintre ele, ea a îndemnat-o pe fetiță să scormonească și să găsească un izvor lângă grota respectivă. În scurt timp, s-a constatat că apa acestuia are proprietăți miraculoase. Tot mai mulți oameni au început să se adune la locul aparițiilor, unde s-au produs apoi numeroase vindecări inexplicabile din punct de vedere medical. Primele dintre ele au avut loc în martie 1858: vindecarea unei femei care avea mâna dreaptă paralizată, Catherine Latapie, și a unui bărbat orb, Louis Bouriette. Cu apa acestui izvor și azi bolnavii pot face baie în spații special amenajate.

După cercetări amănunțite din partea Bisericii, aparițiile au fost recunoscute oficial ca fiind autentice, la 18 februarie 1862.

Locul principal al sanctuarului îl constituie grota aparițiilor, situată în partea dreaptă a sanctuarului, pe malul râului. Ulterior s-au construit aici trei bazilici. Prima, bazilica "Neprihănita Zămislire", construită în anul 1876, este situată deasupra grotei. Aceasta s-a dorit a fi capela pe care sfânta Fecioară a dorit-o în locul arătării. Sub aceasta se află cripta, ornată în întregime cu ex-voto-uri. Aici se păstrează o relicvă a sfintei Bernadeta.

A doua bazilică, în ordine cronologică, dar cea mai importantă pentru pelerini, este aceea a sfântului Rozariu, situată la nivelul solului. Este ornată în întregime cu mozaicuri policrome ce reprezintă misterele sfântului Rozariu. A fost consacrată în anul 1901.

A treia este bazilica "Sfântul Pius al X-lea", construită la subsol, sub esplanada sanctuarului, și având dimensiuni impresionante: 201 m lungime, 81 m lățime, 10 m înălțime. Suprafața totală este de 12.000 m2 și poate primi 25.000 de persoane. Lucrările, proiectate de arhitectul Pierre Vago, au început la 18 martie 1956, iar consacrarea a fost celebrată de cardinalul Pierre Gerlier, la 25 martie 1958. Aici se celebrează, din mai până în octombrie, în fiecare miercuri și duminică, Liturghie internațională, iar în fiecare seară aici are loc binecuvântarea solemnă a bolnavilor pelerini.

În partea sudică a sanctuarului, pe colina Espélugues, pe un drum în serpentine, pe distanță de 1.500 m, sunt amplasate stațiunile Căii cruci. Personajele, care au aproximativ 2 m înălțime, sunt în număr de 115 și au fost realizate între anii 1901 și 1912.

Mai merită atenție: capela pentru spovezi, capela adorației perpetue, biserica "Sfânta Bernadeta". De asemenea, se poate vizita casa în care a locuit familia Soubirous. În biserica parohială se poate vedea locul botezului Bernadetei, chiar dacă biserica veche a fost transformată și mărită de parohul de atunci, Dominique Peyramale.

Pr. Iosif Dorcu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat