Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Preoți nou-sfințiți

În solemnitatea Preasfintei Inimi a lui Isus, vineri, 23 iunie, în catedrala din Iași, prin impunerea mâinilor PS Petru Gherghel, au primit hirotonirea întru preoție 13 diaconi: opt pentru Dieceza de Iași și cinci pentru călugării franciscani conventuali.

Liturghia a început la ora 11.00 printr-o procesiune din palatul episcopal. În cântarea animată de corul Seminarului, cei 13 candidați la sfânta Preoție au pășit în catedrala nouă. PS Petru Gherghel a prezidat sfânta Liturghie, însoțit fiind de PS Aurel Percă și 162 de preoți (printre ei: superiori ai Provinciei "Sfântul Iosif" a Fraților Minori Conventuali, profesori de la institutele unde au studiat candidații, preoți din țară și străinătate). La celebrare au participat părinți și rude ale candidaților și foarte mulți credincioși.

La predică, PS Petru le-a vorbit celor care urmau să fie hirotoniți despre fascinația chemării la Preoție. Citându-l pe papa Francisc, episcopul le-a prezentat candidaților calea de aur pentru viața de preot: "A fi în relație continuă cu Isus prin rugăciune; a fi un adevărat pelerin în slujire; a împărtăși cu inima că viața preotului nu este un oficiu birocratic, ci o adevărată misiune la slujire". La finalul predicii, păstorul diecezei le-a spus candidaților: "În fața voastră stă acum o misiune fascinantă, dar, de asemenea, să nu uitați să vă însușiți și exigențele ei".

Cei prezenți au urmărit cu interes momentele principale ale hirotonirii: declararea înaintea poporului a asumării misiunii preoțești, promisiunea de ascultare și respect față de episcopi și superiorii legitimi, prosternarea cu fața la pământ, timp în care s-a cântat Litania tuturor sfinților, impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare, îmbrăcarea hainelor preoțești, ungerea mâinilor cu ulei sfânt, înmânarea pâinii și a vinului, dăruirea păcii.

După hirotonire, preoții nou-sfințiți au urcat la altar pentru a celebra prima sfântă Liturghie din viața lor. La finalul Liturghiei, după ce pr. Valentin Giurgică, din Gherăești, a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit la formarea lor, cei 13 au dat binecuvântarea de preot nou-sfințit.

Fiecare preot prezent la această sărbătoare a primit din partea PS Petru Gherghel o broșură intitulată "Fascinația chemării și exigențele ei".

Celor 13 preoți nou-sfințiți la Iași li s-au adăugat alți doi sfințiți în catedrala din București, joi, 29 iunie, prin impunerea mâinilor ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București.

În solemnitatea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, sâmbătă, 24 iunie, cei opt preoți diecezani au concelebrat o Liturghie de mulțumire în capela Institutului Teologic "Sfântul Iosif" din Iași, în jurul PS Aurel Percă. La finalul sfintei Liturghii, într-o atmosferă de emoție și entuziasm, fiecare nou prezbiter al Diecezei de Iași a primit din partea Preasfințitului prima numire ca vicar.

Alți doi diaconi, Marius Minuț, din Traian (NT), și Florentin Hălănduț, din Iugani, au fost hirotoniți preoți. Primul a fost sfințit preot sâmbătă, 13 mai, de episcopul Lino Fumagalli, episcop de Viterbo, în biserica "Sfântul Leonard Murialdo" din Viterbo. Părintele face parte din Congregația Sfântului Iosif din Torino (IT). Al doilea a fost hirotonit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a cardinalului André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, în catedrala "Notre-Dame". Pr. Florentin Hălănduț face parte din Congregația Părinții Augustinieni Asumpționiști.

Toți, credincioși și preoți prezenți la aceste evenimente, au adus laudă și mulțumire lui Dumnezeu pentru chemare și, fără îndoială, suntem invitați să ne rugăm pentru ei, pentru sfințirea preoților în general și pentru a obține de la Dumnezeu vocații la sfânta Preoție.

Gabriel Iulian Cocianga



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat