Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău

Este frumos când tinerii se lasă modelați

- Sunteți director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău; în ce constă misiunea dv.?

Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" Bacău continuă tradiția instituțiilor de învățământ catolic din România. În perspectiva dezvoltării sociale, școala noastră asigură pregătirea pentru viață a tinerilor, privită ca un proces global care vizează nu numai volumul de cunoștințe, ci în egală măsură toate capacitățile care definesc dezvoltarea integrală a personalității tânărului, favorizând astfel o raportare corectă la valori și o înțelegere profundă a responsabilităților ce le revin în comunitatea umană. Tinerii care simt chemarea lui Dumnezeu sunt ajutați să cultive germenii vocației, să se pregătească, printr-o formație religioasă deosebită și în primul rând printr-o direcțiune spirituală adecvată, pentru a-l urma pe Cristos Răscumpărătorul cu suflet generos și cu inima curată. Misiunea mea este de a coordona toată această activitate, atât în liceu cât și în seminar, de a-i sprijini în devenirea lor pe acești tineri care ni se încredințează și de a-i ajuta să se formeze intelectual, uman și spiritual.

- Cum funcționează Seminarul "Sfântul Iosif" din Bacău? Câți seminariști sunt? Câți profesori? Dar Liceul catolic?

Seminarul liceal și Liceul catolic formează împreună o singură instituție - Colegiul Național Catolic "Sfântul Iosif" -, integrată în învățământul de stat, și funcționează după legile și normele Ministerului Educației Naționale, elevii având aceleași drepturi și obligații ca toți elevii din sistemul de învățământ. Colegiul are profilul teologic pentru cei de la seminar și profilul matematică-informatică sau științe sociale, pentru cei de la liceu; ceea ce este specific sunt materiile de specialitate - științe biblice, catehism, istoria religiilor, istoria literaturii creștine, religie, spiritualitate. Aceste materii de specialitate sunt predate de cei șase preoți din seminar, care sunt și formatori pentru seminariști, iar materiile de cultură generală sunt predate de cele 34 de cadre didactice, toate calificate, cu grade didactice, dintre care 22 sunt titulare în instituția noastră. Calitatea și profesionalismul corpului profesoral se văd în rezultatele obținute de elevii noștri. Spre exemplu, în anul școlar 2016-2017, dintre cei 469 de elevi - 66 de seminariști și 403 elevi - am avut 37 de participanți la olimpiadele școlare, unde au obținut 28 de premii la faza județeană și 6 premii la faza națională; de asemenea, au fost 72 de participanți la diferite concursuri școlare, la care au obținut 5 premii la faza județeană, 4 premii la faza interjudețeană, 21 de premii la faza națională și 4 premii la faza internațională.

Corpului profesoral i se adaugă personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic și cel administrativ fără de care școala nu ar putea să funcționeze.

- De ce ar trebui cineva să aleagă Seminarul liceal, dar Liceul catolic?

Știm că, în mod obișnuit, la vârsta când se optează pentru o anumită școală, alegerea o fac părinții. Cei mai mulți spun că au optat pentru instituția noastră datorită calității actului didactic, rezultatelor obținute, sistemului de valori pe care îl oferim, atmosferei din școală. Pe de altă parte, pentru tinerii care simt germenii vocației, cred că este locul prin excelență unde pot verifica dacă ceea ce simt este autentic, pot avea asistență și îndrumare, își pot dezvolta și aprofunda credința, pot fi protejați de superficialitatea și confuzia unei lumi desacralizate.

- Ce ar trebui să știe un adolescent care dorește să urmeze Seminarul liceal și ce calități ar trebui să aibă?

Seminarul liceal este o școală aparte nu atât prin programa didactică, cât mai ales prin formarea pe care o oferă; anii de liceu nu sunt doar pentru acumularea de cunoștințe și informații, ci sunt ani de formare, de discernământ vocațional, de aprofundare a credinței și a comuniunii cu Dumnezeu. Drept urmare, și programul este adaptat acestei finalități, îmbinând orele de curs, de studiu, cu momentele de rugăciune, de celebrare, de direcțiune spirituală. Desigur, este și timp liber, de joc și recreere, există acces la mijloacele de comunicare de care tinerii sunt atât de atașați, dar toate cu măsură și echilibru. Cât privește calitățile celor care optează pentru seminar: așteptăm tineri cu un fond uman bun, care au primit o educație frumoasă în familie, care au o anumită sensibilitate față de rugăciune și sacramente, tineri deschiși, dispuși să dea o orientare și un sens vieții lor, tineri dornici să descopere și să urmeze planul lui Dumnezeu.

- Dacă un tânăr simte chemarea de a fi preot, care sunt dificultățile pe care trebuie să le depășească?

Societatea de astăzi, confuză, lipsită de valori și idealuri, desacralizată, își pune amprenta asupra tinerilor, inclusiv asupra acelora care simt germenii chemării la sfânta preoție; ca o consecință logică, fragilitatea umană este mult mai pronunțată, superficialitatea mult mai prezentă, tentația unei vieți fără responsabilități, fără angajare, fără sacrificii este mult mai pronunțată. În aceste condiții, un tânăr care dorește să vină la seminar trebuie să aibă curajul să fie altfel decât ceilalți, să meargă împotriva curentului, să nu se lase influențat de părerile și ironiile celor din jur, să evite toate acele lucruri care-i pot marca negativ creșterea și maturizarea.

- Care este începutul vocației dv. la preoție și ce vă amintiți de preotul copilăriei dv.?

Începutul vocației mele este în familia mea, în părinții mei care au știut, în simplitatea lor, să mă educe, să-mi sădească în suflet dragostea și teama față de Dumnezeu, care au avut grijă ca rugăciunea și participarea la sacramente să fie o practică obișnuită. Tot ei au fost cei care au susținut și m-au încurajat în dorința mea de a merge la seminar. Lor li se adaugă preoții care au activat în comunitatea natală, Butea. Preotul copilăriei mele, dar și al anilor de seminar a fost părintele Alois Dămoc: lui îi datorez mult din ceea ce sunt astăzi! L-am privit, l-am admirat și, în inocența mea de copil, îmi doream să fiu ca el. M-a ajutat să ajung la seminar, m-a susținut din toate punctele de vedere, mi-a fost prieten, îndrumător, părinte, mai ales după ce tatăl meu a trecut la Domnul. Pe lângă toate acestea, vocația mea rămâne un mister: sunt preot pentru că Dumnezeu mi-a oferit acest mare dar.

- Care ar fi câteva lucruri frumoase pe care ați dori să le subliniați din preoție?

Preoția este un mare dar, este frumoasă, dar este și grea și o mare responsabilitate. Nu pot să nu amintesc perioada atât de frumoasă și bogată în activități în care am lucrat, ca vicar de Iași, cu tinerii. De fapt, din cei 33 de ani de preoție, 31 am lucrat cu tinerii, am fost mereu în mijlocul lor; este frumos când tinerii ți se deschid, au încredere, își pun sufletul în mâinile tale, se lasă modelați; chiar dacă trecerea anilor și-a pus amprenta inevitabilă, pot spune că tinerii cu care am lucrat și lucrez nu m-au lăsat să îmbătrânesc: fiecare generație care intră în seminar sau în liceu vine cu sprintul ei, cu problemele ei, cu exigențele și aspirațiile ei.... Nu e frumos să o iei mereu de la capăt, să fii mereu "la zi", să contribui la devenirea atâtor tineri? Întotdeauna am privit și privesc cu admirație la preoții care au reușit să construiască o biserică, o casă parohială... Eu nu am avut această posibilitate, cu excepția unui an în care am continuat lucrările la biserica și casa parohială din Pașcani, dar în 24 de ani de când coordonez activitatea Seminarului Liceal și a Liceului Catolic mai bine de 200 de tineri, care au fost seminariștii noștri, au devenit preoți și peste 2.000 de tineri, care au învățat și s-au format la noi, sunt acum oameni împliniți, cu o familie frumoasă, cu o profesie demnă. Aceasta este "biserica" la a cărei construcție am contribuit și eu. Și ce poate fi mai frumos? Ce pot să-mi doresc mai mult?

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat