Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (VII)

Gloria lui Emanuel, gloria Mariei, gloria noastră

De Maria numquam satis, obișnuiau să spună sfinții părinți ai Bisericii. "Despre Maria, niciodată nu s-a spus și nu s-a scris îndeajuns", așa cum nici despre Emanuel nu s-a spus, nu s-a scris și nici nu se va scrie vreodată îndeajuns, pentru că este Dumnezeu adevărat și om adevărat.

Pe tot parcursul anului liturgic sunt celebrate în cinstea preacuratei Fecioare Maria patru solemnități: 1 ianuarie, 25 martie, 15 august și 8 decembrie; ca sărbători, avem datele de 2 februarie, 31 mai și 8 septembrie, iar comemorări obligatorii sunt: Inima Neprihănită a Mariei, în prima sâmbătă după solemnitatea Inimii Preasfinte a lui Isus (data diferă), 15 septembrie, 7 octombrie și 21 noiembrie. Afară de acestea, lunile mai și octombrie sunt dedicate în întregime Mariei. Mai adăugăm toate primele sâmbete ale lunilor, închinate inimii neprihănite a Mariei, precum și toate sâmbetele din timpul anului.

Apogeul cultului marian îl putem considera la 15 august, când sărbătorim ridicarea Maicii Preacurate cu trupul și sufletul la cer, iar apoi, în ziua a opta, comemorarea Încoronării Mariei ca Regină (22 august). Alături de Emanuel, Fiul ei preaiubit, regele universului, Maria este mereu cu noi în calitate de "Maica milei, viața, mângâierea și speranța noastră". Așa o salutăm și ne încredem în ocrotirea și mijlocirea ei: "Întoarce spre noi ochii tăi milostivi; iar după surghiunul acesta (în care ne aflăm pe pământ), arată-ni-l pe Isus, binecuvântatul rod al trupului tău!"

Având o atare mamă, bună și puternică, suntem datori s-o respectăm și s-o ascultăm în tot ce ne spune. Să ne amintim de intervenția sa delicată în criza intervenită la nunta din Cana Galileii, când spune slujitorilor ("alergătorilor"): "Faceți tot ce vă va spune (Isus)!" (In 2,5). El ne spune mereu: "Convertiți-vă și credeți în evanghelie!" (Mc 1,15). Iar când ne-a învățat cum să ne rugăm, ne-a spus: "Tatăl nostru, care ești în ceruri, sfințească-se numele tău! Vie împărăția ta! Facă-se voia ta, precum în cer, așa și pe pământ!" (Mt 6,9-10).

"Părinte atotputernic și veșnic, care pe neprihănita Fecioară Maria, Născătoarea Fiului tău, ai înălțat-o cu trupul și sufletul la slava cerească, dă-ne, te rugăm, harul ca, tinzând pururi la cele de sus, să ne învrednicim a fi părtași de mărirea ei" (Rugăciunea Liturghiei solemnității).



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat