Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Zi dedicată săracilor
La 13 iunie, când este comemorat sfântul Anton de Padova, protector al săracilor, a fost dat publicității Mesajul Sfântului Părinte pentru Ziua Mondială a Săracilor, cu tema: "Să nu iubim cu vorba, ci cu faptele" (cf. 1In 3,18). Instituită de papa Francisc la încheierea Anului Sfânt Extraordinar al Milostivirii, Ziua Mondială a Săracilor se celebrează în penultima duminică a anului liturgic, care, în 2017, coincide cu 19 noiembrie. În cele nouă paragrafe, mesajul vorbește despre necesitatea de a iubi după exemplul lui Isus, prin fapte concrete, nu prin vorbe goale. În fața celor săraci este necesar să se răspundă "cu o nouă viziune despre viață și societate".

Inima credinței
"Misiunea, la inima credinței creștine" este tema mesajului transmis de papa Francisc în vederea Zilei Mondiale a Misiunilor 2017. Prin tradiție, această zi specială se marchează în penultima duminică din luna octombrie, anul acesta fiind la 22 octombrie. Mesajul conține zece capitole care răspund la trei întrebări esențiale: Care este fundamentul misiunii? Care este inima misiunii? Care sunt atitudinile vitale ale misiunii?

Martir lituanian
Un preot și mai apoi episcop din perioada sovietică, ce a înfruntat continuu regimul comunist și a petrecut mare parte din slujirea sa preoțească în închisoare, a fost beatificat la 25 iunie, în Vilnius, capitala lituaniană. Arhiepiscopul Teofilius Matulionis a fost declarat martir de papa Francisc în decembrie 2016, deschizând calea pentru beatificarea lui. Arhiepiscopul Matulionis (1873-1962) a fost cunoscut pentru eroismul și pentru fermitatea sa în credință în mijlocul ateismului dur al regimurilor sovietice care au condus țările în care a slujit el.

Congres dedicat familiilor
În perioada 1-3 iunie, la Dublin, în Irlanda, a avut loc un congres preliminar, cu tema "Evanghelia familiei, bucurie pentru întreaga lume", în vederea Întâlnirii Mondiale a Familiilor (21-26 august 2018). Au fost 115 participanți, din 25 de țări. România a fost reprezentată de patru coordonatori de oficii pentru pastorația familiei, din București, Iași și Oradea. S-a insistat pe pregătirea umană și religioasă a tinerilor la Căsătorie, prin participarea la întâlniri parohiale și diecezane, cu programe concrete, care să prevadă aspectele religioase ale vieții de familie, dar și cele umane, psihologice și antropologice.

Emblema ZMT 2019
A fost prezentată la 14 mai emblema Zilei Mondiale a Tineretului, care se va desfășura între 22 și 27 ianuarie 2019. Logoul conține o inimă stilizată din care o parte formează litera "M". În emblemă este reprezentat, tot stilizat, Canalul Panama, ce simbolizează calea pelerinului care descoperă în Maica Domnului mijlocitoarea care-l conduce la Isus. Din emblemă nu lipsește istmul, simbol al ținutului panamez, și, în partea stângă, crucea pelerină. În partea dreaptă apare silueta Maicii Domnului, însoțită de cinci puncte albe ce simbolizează, pe de o parte, coroana Preacuratei și, pe de altă parte, cele cinci continente. Culorile emblemei sunt cele ale steagului panamez.

A murit card. Husar
La 31 mai, a trecut la Domnul cardinalul Lubomyr Husar, MSU, arhiepiscop major emerit de Kyjv-Halie (Ucraina), lider spiritual al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene timp de 15 ani, între anii 1996 și 2011. A fost unul dintre episcopii cei mai longevivi și importanți ai Bisericii Catolice "Unite" de Leopoli și Kiev, în perioada foarte delicată a postcomunismului și a edificării Ucrainei moderne. În telegrama de condoleanțe adresată arhiepiscopului Sviatoslav Shevchuk, succesor al lui Husar, papa Francisc a subliniat că el "s-a dedicat cu grijă pentru renașterea Bisericii Greco-Catolice Ucrainene... Îmi amintesc de (...) efortul său de a găsi căi mereu noi de dialog și colaborare cu Bisericile ortodoxe".

Hirotoniri
- Sâmbătă, 13 mai, în biserica "Sfântul Leonard Murialdo" din Viterbo (Italia), diaconul Marius Minuț din Traian (NT) a fost sfințit preot prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a PS Lino Fumagalli, episcop de Viterbo. Pr. Minuț, membru al Congregației "Sfântul Iosif", a celebrat prima sfântă Liturghie în satul natal, Traian, duminică, 28 mai.
- În Franța, la 24 iunie, în catedrala "Notre-Dame" din Paris, prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a cardinalului André Vingt-Trois, arhiepiscop de Paris, a fost hirotonit preot Florentin Hălănduț, din rândul Părinților Augustinieni Asumpționiști. Liturghia de primiție va fi celebrată în satul natal, Iugani, la 9 iulie.

Jubileu cu papa
Seria de preoți, promoția 1992, a sărbătorit jubileul de 25 de ani de preoție la Vatican, la finalul lunii mai. Momentul culminant a fost Liturghia concelebrată cu papa Francisc, în capela casei "Sfânta Marta", la 30 mai, în Cetatea Vaticanului. Originari din Dieceza de Iași, preoții promoției 1992 își desfășoară apostolatul atât pe meleagurile natale, cât și în alte țări. Este vorba de preoții: Iosif Antoci, Petrică Balint, Ieronim Ciceu, Alois Farțade, Ștefan Lupu, Anton Roca și Ferenț Tancău. Din aceeași serie face parte și pr. Ionel Demetercă; el nu a putut să ajungă la întâlnirea cu papa Francisc.

După 800 de ani
Circa 70 de călugări franciscani din cadrul Custodiei Țării Sfinte au participat, la 11 iunie, în localitatea italiană Acri, la o zi aniversară prilejuită de împlinirea a 800 de ani de la sosirea franciscanilor în Țara Sfântă, în anul 1217.

Sărbătoarea popoarelor
La Roma trăiesc peste 363.000 de imigranți. Pentru a da românilor posibilitatea de a cunoaște bogăția diferitelor culturi din care provin aceste persoane și pentru a pune în valoare tradițiile diferitelor comunități etnice, duminică, 21 mai, la bazilica papală "Sfântul Ioan din Lateran", s-a ținut a 26-a ediție a Sărbătorii popoarelor". Și în acest an comunitatea românilor catolici de la Roma, păstorită de pr. Isidor Iacovici, s-a implicat în animarea liturgică, dar și în pregătirea momentului cultural.

Cea mai în vârstă soră
La vârsta de 110 ani, a trecut la Domnul în ziua de 27 mai sora Candida Bellotti, în localitatea italiană Lucca, în sediul Slujitoarelor Bolnavilor unde locuia din anul 2000. Născută la 20 februarie 1907 la Quinzano, în provincia Verona, a depus voturile la 16 iulie 1932. A trăit peste un secol petrecut în slujba altora, conform carismei congregației întemeiate de sfântul Camil de Lellis, activă în spitale, în case de odihnă și în locuri de îngrijire, promovând pastorația sănătății și educația sanitară de bază. În lunga sa viață, călugărița a văzut succedându-se zece papi. Înmormântarea a fost celebrată marți 30 mai, în biserica "Preasfânta Treime" din Lucca.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat