Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gramatica vocațională. Urmează-mă!

"Urmează-mă" este verbul care face referință la acțiunea ucenicului care își urmează maestrul. Acest dinamism se poate verifica în diferite ambiente. Toți simțim necesitatea de a urma pe cineva, de a ne lăsa inspirați și călăuziți, de a învăța de la aceia care au o mai mare experiență de viață. Copiii își "urmează" părinții, elevii învață de la profesorii lor, iubiții se caută și își armonizează pașii, mulțimile își urmează conducătorii. În diferite domenii există lideri care mobilizează oamenii în jurul persoanei și a ideilor lor. Am putea spune că existența umană este marcată de o împletitură de relații în care se remarcă și aspectul uceniciei, al urmării cuiva. Ucenicul recunoaște în maestru, în învățător, o autoritate asupra vieții proprii și, de aceea, decide să îl urmeze acceptând cu docilitate călăuzirea sa.

La vârsta adolescenței și a tinereții se experimentează fascinația și necesitatea de a urma pe cineva, de a se lăsa călăuziți, în dorința de a descoperi propria identitate și de a găsi adevărata împlinire a vieții. Este un glas care răsună în adâncul sufletului și așteaptă să fie deslușit. Sfântul Ioan Paul al II-lea, la privegherea de rugăciune de la Tor Vergata, în timpul Zilei Mondiale a Tineretului din anul 2000, vorbea tocmai despre acest glas: "El este frumusețea care atât de mult vă atrage; el este cel care vă provoacă prin acea sete de radicalitate care nu vă permite să vă adaptați la compromis; el este cel care vă determină să depuneți măștile care fac viața falsă; el este cel care vă citește în inimă deciziile cele mai adevărate pe care alții ar vrea să le sufoce. Isus este cel care trezește în voi dorința de a face din viața voastră ceva mare".

Sfânta Scriptură este plină de relatări ale drumurilor de ucenicie. Între acestea se remarcă legătura dintre Moise și Iosue și dintre Ilie și Elizeu. Dumnezeu adresează direct profeților îndemnul de a fi urmat. Așa se întâmplă cu Samuel, Amos, Isaia, Ieremia, Ezechiel, Ioan etc. Cristos a ales 12 persoane pentru a fi ucenicii săi, însă îndemnul "urmează-mă" îl adresează persoanelor din diferite categorii sociale și culturale: vameși, zeloți, pescari etc. Urmarea lui Cristos presupune o schimbare radicală a vieții, o ruptură cu trecutul, un atașament față de persoana lui Cristos, o conformare a întregii vieți cu învățătura lui, o treptată abandonare a propriei vieți în mâinile lui Dumnezeu.

Papa Francisc, în scrisoarea adresată tinerilor în luna ianuarie a acestui an, evidenția tocmai faptul că adevărata bucurie a vieții se găsește în urmarea lui Cristos, sub călăuza unor persoane potrivite: "Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la el. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră".

Mulți tineri (și nu numai) consideră că a-l urma pe Cristos înseamnă a pierde libertatea și bucuria vieții. Un filozof indian, Sri Aurobindo, spunea: "Întreaga lume năzuiește spre libertate și, cu toate acestea, fiecare creatură este îndrăgostită de propriile lanțuri. Acesta este primul paradox și vălul nesfâșiat al naturii noastre". A-l urma pe Cristos ne eliberează de propriile lanțuri pentru a gusta adevărata libertate și bucurie a vieții. A-i spune "da" lui Cristos, a fi ucenicii săi înseamnă a păstra o permanentă legătură cu el în rugăciune, a-l primi în sacramente, a pune în practică învățătura sa în orice context, a avea curajul de a mărturisi credința, a ține minte cuvintele sale: "Voi sunteți prietenii mei!"

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat