Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

(continuare din numărul trecut)

Sikatora urmărea cu atenție ceea ce îi istorisea însoțitorul său despre convertirea bătrânului Jeyas. Precum se vede clar din scrisorile sfântului Francisc Xaveriu și din rapoartele celor care l-au urmat, din care am cules cele istorisite aici, faptul că mulți erau posedați de Cel Rău, despre care citim multe lucruri în evanghelie, nu era ceva neobișnuit în Japonia. Poate că Sikatora văzuse el însuși astfel de persoane care arătau în chip văzut oamenilor cât de groaznică e sclavia diavolului, din care ne-a eliberat Mântuitorul nostru Isus Cristos. Și despre puterea extraordinară a predicatorilor creștini asupra acestei plăgi putea să fi auzit; dar aici avea înaintea sa un caz concret, pe care putea să-l cerceteze mai de aproape. De aceea l-a întrebat pe băiat, și acesta i-a spus numele a mai multor oameni cu vază de la curte ca martori oculari ai întâmplărilor minunate, și prințul s-a hotărât să afle adevărul întreg.

În timpul acestei conversații, mergând de-a lungul pârâului, au ajuns la templul lui Kwannon și prințul a aruncat asupra idolului o privire în care pentru prima dată se putea vedea un dispreț pronunțat.

- Priviți ce figură scârboasă ca de diavol! a spus pajul, și imediat și-a făcut semnul sfintei cruci. Ce ochi holbați! Ce burtă diformă! Și brațele fără număr ce-l înconjoară ca spițele unei roți și în fiecare mână poartă câte un zeu mic!

- Cele 36 de brațe ale lui Kwannon înseamnă cele 36 de direcții ale vântului, ce-i sunt supuse lui ca stăpânul atmosferei, a spus Sikatora. Nu-mi place că-ți bați joc de aceste chipuri, la care s-au închinat strămoșii noștri și al căror înțeles nu-l pricepi încă. De altfel, și voi creștinii aveți icoane în biserica voastră, precum am văzut mai devreme.

- Dar noi nu ne închinăm la ele, stăpâne, și apoi trebuie să recunoașteți că ele sunt cu mult mai frumoase decât aceste chipuri diavolești. Stăpâne, nu vreau să vă supăr! Vă rog un singur lucru: nu ați văzut în biserica noastră chipul unei femei nespus de frumoase cu un copil drăgălaș în brațe? E regina cerului și se cheamă Maria. Noi o salutăm cu cuvintele, scaunul înțelepciunii; spuneți în fiecare zi din toată inima: "Marie, ajută-mă să aflu înțelepciunea!" Eu știu că dv. căutați să aflați adevărul.

6. Nepotul și mătușa

Cărarea trecea acum printr-o luncă frumoasă, de-a lungul unor tufe drăguțe și a unor straturi îngrijite de flori, spre un lac, pe care plutea un cârd de mandarinete cu pene strălucitoare. Aceste păsări, cele mai frumoase dintre înotătoare, au pe cap un moț de pene lungi, albe și purpurii, și verzi, ce se lasă pe spatele portocaliu: patria lor e China și Japonia, unde se întâlnesc pe iazurile din grădinile nobililor. De aceea, europenii le numesc mandarinete, pe când Japonezii le cheamă ossidori.

- Iată-ne la iazul cu ossidori, a spus pajul, acolo pe insulă vedeți acoperișul vilei în care vă așteaptă regina. Ascultați! Principesele acompaniază cu vocea instrumentele de muzică și cântă unul dintre acele cântece lungi bătrânești cu nesfârșitele nume de zeități. Să vă anunț?

- Nu e nevoie. Poți aștepta aici la punte, ca să mă conduci apoi în castel.

Spunând acestea, Sikatora a trecut pe dinaintea pajului, care s-a plecat adânc, și a pășit pe puntea elegantă ce forma un arc grațios peste iaz. Când l-au zărit ossidorii, și-au întins aripile albăstrii și au zburat către el, țipând și deschizându-și ciocul roșu, deoarece știau că tânărul are să le dea prăjituri. El le-a dat, într-adevăr, dar a pășit peste punte, fără să se oprească, și a mers printre tufe la vila reginei.

Vila era un chioșc încăpător, deschis în toate direcțiile, cu un acoperiș ușor, așezat pe grinzi delicate, sprijinite pe stâlpi colorați pestriț și auriți din belșug. În loc de pereți erau paravane împletite din bambus, iar niște cortine mobile de mătase, cu cusături fine și alese, apărau de razele soarelui, de curent și de priviri curioase. Când Sikatora a ajuns la micile trepte, ce duceau de la gazon în vilă, cântecul a fost întrerupt la un semn al reginei, iar cele trei prințese s-au ridicat ca să-l salute pe vărul lor, favoritul curții.

- Îmi pare rău că vă întrerup cântecul, a spus el cu amabilitate. Nu preamărește el, după cum mi se pare, înțelepciunea și dreptatea împărătesei Sikowogu, renumita văduvă a Mikadului al 14-lea, sub domnia căreia Japonia a gustat zile așa de fericite și liniștite? Un astfel de cântec trebuie să placă, desigur, foarte mult mătușii mele regești, de vreme ce inima ei e stăpânită de același duh vitejesc!

- Se vede, nepoate, că ai fost crescut la curtea împărătească din Meako și acest cuvânt de politețe dă mărturie de buna-ți creștere! a spus regina cu un zâmbet ușor pe fața-i mândră, dar nesimpatică. Drept răsplată aduceți-i ceai, prăjituri și friptură de vânat. Împingeți măsuța aceea încoace la picioarele mele și apoi mergeți de vă plimbați prin grădină; căci am de vorbit cu Sikatora despre o afacere însemnată. (va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat