Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu Mons. Benone Farcaș, rector al Institutului Teologic din Iași

Pentru mine preoția constituie sensul vieții mele

- Cum funcționează Seminarul din Iași? Câți seminariști sunt? Câți profesori?

Seminarul este o comunitate care împlinește misiunea de a pregăti preoți pentru Biserica lui Cristos. Este locul în care tinerii care intenționează să se apropie de sfânta Preoție primesc o educație spirituală adecvată și o instruire intelectuală temeinică pentru ca, unindu-se cu Cristos Domnul, să devină preoți sfinți și înțelepți în slujirea lui Dumnezeu și a poporului creștin. La sfârșitul anului universitar 2016-2017 erau 84 de seminariști aflați în grija a 18 profesori.

- Cam câți preoți au ieșit până acum din Seminarul de Iași?

În cei 131 de ani, de când Seminarul "Sfântul Iosif" a fost înființat, au fost hirotoniți 740 de preoți. Aceștia și-au împlinit sau continuă să-și împlinească misiunea preoțească în primul rând în Dieceza de Iași, apoi în Arhidieceza de București, dar și în multe alte locuri din Europa, SUA și chiar în țările de misiune din Africa și America de Sud.

- În ce constă misiunea dv.?

Rectorul este numit de episcopul diecezei și are misiunea de a conduce Seminarul și de a fi reprezentantul său legal în fața Bisericii și a societății civile. Rectorul este primul responsabil al vieții din Seminar, fiind coordonatorul principal al tuturor sectoarelor de activitate din institut și are datoria de a veghea, cu prudență și bunătate, la respectarea normelor generale ale Bisericii cu privire la formarea viitorilor preoți, la respectarea statutului și a regulamentelor institutului, precum și a legislației civile în vigoare. În împlinirea acestei importante misiuni, rectorul este ajutat de mai mulți colaboratori: vicerector, formatori, spirituali, administrator și de întreg corpul profesoral.

- Ce simte un rector când este sfințită o nouă serie de preoți, așa cum a fost în ziua de 23 iunie?

Alături de confrații mei preoți implicați în munca de formare, experimentăm o multitudine de trăiri atunci când însoțim la altar o nouă promoție de preoți. Sunt, cred, aceleași sentimente pe care le trăiește un tată care își privește fiul plecând din familie pentru a-și construi propria viață. Satisfacția unei misiuni pe care ne-am străduit să o împlinim cât mai bine, speranța unei activități cât mai rodnice a noilor preoți în mijlocul poporului lui Dumnezeu, dar și o oarecare neliniște sfântă generată de greutățile și obstacolele pe care, cu siguranță, le vor întâlni în împlinirea misiunii lor preoțești.

- Ce ar trebui să știe un tânăr care dorește să urmeze Seminarul?

Două sunt îndemnurile pe care le-aș împărtăși tinerilor care doresc să-l urmeze pe Cristos pe calea preoției. Mai întâi să aibă curajul de a păși cu generozitate pe această cale pe care nu vor fi niciodată singuri; îl vor avea întotdeauna alături pe cel mai fidel și mai bun prieten, Cristos, care nu se va lăsa niciodată întrecut în generozitate. Să nu se lase descurajați de persoane sau evenimente care vor încerca să-i abată de la trăirea acestei sfinte aventuri. Apoi i-aș îndemna să nu se teamă să-l urmeze pe Cristos; el este singurul care nu dezamăgește niciodată, niciodată.

- Care-i programul pe care trebuie să-l urmeze cel care este admis la Seminar? Ce face în timpul celor șase-șapte ani?

Programul de formare este astfel structurat încât seminariștii să-și poată însuși treptat tot bagajul de calități și cunoștințe care să-i poată apropia cât mai mult de Cristos, marele preot. Primii doi ani sunt dedicați studierii științelor filozofiei menite să-i introducă pe calea studierii teologiei pe care o vor aprofunda în următorii patru ani. La aceștia se adaugă, între anii 4 și 5, practica unui an pastoral petrecut într-o parohie sau o altă instituție bisericească, în timpul căruia seminariștii experimentează situațiile reale și concrete în care se vor afla odată ce vor fi hirotoniți preoți. În tot acest timp ei, călăuziți și asistați de formatori și profesori, își desăvârșesc formarea lor umană, spirituală, pastorală și intelectuală.

- Ce exemple de preoți sfinți vă fascinează și de ce?

Istoria Bisericii este plină de modele extraordinare de preoți sfinți. Unul dintre cei care continuă să mă fascineze și azi este sfântul Ioan Vianney, parohul de Ars. Încrederea desăvârșită în Dumnezeu, curajul care întrecea deseori limitele cutezanței, generozitatea fără limite în dăruirea față de poporul creștin, caritatea fără margini sunt trăsăturile care m-au fermecat de-a lungul timpului și continuă să fie pentru mine modele de trăire sacerdotală.

- Ce este pentru dv. preoția? Cum s-a născut vocația la preoție?

Fiind crescut și educat într-o familie în care credința în Dumnezeu și fidelitatea față de Biserică erau caracteristici fundamentale, aproape că nu pot să identific momentul sau modul în care s-a născut în mine vocația la preoție. Ea a venit în mod natural, ca o împlinire firească a credinței mele. De aceea pentru mine preoția constituie sensul vieții mele. Nu îmi pot imagina viața altfel decât trăindu-mi preoția în serviciul lui Dumnezeu și al oamenilor.

- Ce amintiri păstrați din anii de Seminar?

Dumnezeu a știut să împletească în mod atât de armonios, în timpul petrecut în Seminar, zilele însorite cu cele înnorate, împlinirile și eșecurile, bucuriile și întristările, certitudinile și îndoielile, astfel încât, cu trecerea timpului, amintirile din Seminar se constituie din ce în ce mai mult într-un mozaic mirific care-mi descoperă tot mai clar cât de mult m-a iubit și mă iubește Tatăl ceresc.

- De ce e frumos să fii preot?

Pentru că a fi preot înseamnă a fi îndrăgostit de Dumnezeu, iar a fi îndrăgostit de Dumnezeu este cea mai frumoasă poveste de dragoste, cea mai frumoasă aventură, cea mai mare dintre toate împlinirile omenești.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat