Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Îndemnuri către preoți
Adresându-se celor zece diaconi candidați la hirotonirea sacerdotală, în bazilica "Sfântul Petru", la 7 mai, în Duminica Bunului Păstor, fiind și cea de-a 54-a Zi Mondială de Rugăciune pentru Vocații, papa Francisc a subliniat că prima îndatorire a unui preot este predicarea cuvântului lui Dumnezeu: "Învățătura voastră să fie (...) o învățătură simplă, cum vorbea Domnul, care ajunge la inimă. (...) Vorbiți în mod simplu, vorbiți inimilor... Cuvântul fără exemplul vieții nu este de folos". A doua îndatorire este celebrarea sacramentelor. "Să fiți milostivi. Întotdeauna".

Primatul Poloniei
Biserica Catolică din Polonia sărbătorește jubileul de 600 de ani de la prima conferire a titlului de primat, legat după o veche tradiție de mitropolitul de Gniezno, care este în același timp și custodele relicvei sfântului Wojciech (sfântul Adalbert), patronul principal al Poloniei. La Gniezno, la 23 aprilie, arhiepiscopul Wojciech Polak, actualul primat al Poloniei, a prezidat Liturghia jubiliară. Alături de peste 50 de cardinali, arhiepiscopi și episcopi din Polonia și Europa, România a fost reprezentată de PS Petru Gherghel, însoțit de Gervasen Longher, președintele Uniunii Polonezilor din România, și de pr. Stanislav Cucharec.

Mulțumire
Duminică, 30 aprilie, aflându-se la Roma cu ocazia participării, în perioada 27-30 aprilie, la întâlnirea Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC), PS Petru Gherghel a celebrat o Liturghie, în biserica "San Vitale", alături de comunitatea românilor catolici din Roma. Luni, 1 mai, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru cei 27 de ani de când a fost consacrat episcop al Diecezei de Iași, PS Petru a celebrat o Liturghie de mulțumire, în Capela Clementină, la mormântul sfântului Petru din bazilica "Sfântul Petru" din Vatican, concelebrând șapte preoți.

Seminariști misionari
Doi seminariști de la Institutul Teologic din Iași, Laurențiu Turbuc și Răzvan Mădălin Iacob, însoțiți de părintele Florin-Petru Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan al Diecezei de Iași, au participat, în perioada 27-30 aprilie, la Monreale, în Sicilia (Italia), la al 61-lea Congres Național Misionar al Seminariștilor Italieni. S-au reunit 160 de seminariști proveniți din diferite dieceze ale Italiei, precum și câțiva invitați.

Lansare de carte
O carte scrisă în italiană de Angelo Montonati despre medicul franciscan Martin Benedict a fost lansată la 27 aprilie, la Academia Română din Roma. Printre invitați au fost PS Petru Gherghel și PS Virgil Bercea. Atmosfera a fost animată de cântece și compoziții muzicale create de fr. Emanuel Chiricheș și de Asociația Culturală "Majores Balistarii Assisii". Pr. Martin Benedict, a cărui cauză de beatificare este în desfășurare, a fost "un om, un medic și un frate dedicat cu totul lui Dumnezeu, care a știut să împletească minunat profesia lui nobilă cu starea de creștin".

Hram și pelerinaj
Hramul comunității catolice de români din Zaragoza și un pelerinaj la Lourdes au stat în centrul întâlnirii seriei de preoți din promoția 1989, în perioada 6-13 mai. La invitația pr. Ioan Jicmon, responsabilul comunității din Zaragoza, la Liturghia de hram (Preasfânta Fecioară Maria, Maica Unității) au participat 22 de preoții (7 mai). Liturghia a fost prezidată de PS Anton Coșa, predica a fost ținută de pr. Valerian Dumea. La Lourdes (8-10 mai), preoții au celebrat, s-au rugat Calea sfintei crucii, au făcut adorație și au participat la procesiunea mariană de seară, când a răsunat cântarea și rugăciunea și în limba română.

Mariapolis
Ediția de anul acesta a Mariapolis, orașul Mariei - format din tineri, copii, adulți, preoți, de diferite limbi și apartenențe religioase, dar care au simțit atracția de a face această experiență de familie animată de spiritul unității, s-a desfășurat la Șumuleu Ciuc, între 28 aprilie și 1 mai. Din Moldova au participat copii, tineri, adulți din Roman, Valea Mare, Gioseni, Pildești, Săbăoani, Huși, Bâra, Comănești, Buhoci, Piatra Neamț și Buhonca. Tema Mariapolis-ului, care este și tema anului în Mișcarea Focolarelor, a fost despre Isus părăsit, adică Isus crucificat și abandonat, care a luat asupra sa lipsa de unitate, lipsa de iubire, pentru a-i reuni pe toți.

Olimpiadă națională
A VIII-a ediție a olimpiadei naționale de religie pentru cultul catolic s-a desfășurat în perioada 25-28 aprilie, la Timișoara. Din Dieceza de Iași au participat 46 de elevi. Lotul național diecezan s-a întors cu șapte diplome premiul I, cinci diplome premiul II, opt diplome premiul III, șapte mențiuni și patru diplome premiul special. Elevii și profesorii sunt recunoscători față de PS Aurel Percă pentru susținerea financiară.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat