Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Mulțumim

Suntem în luna iunie, la finalul timpului pascal, iar luna aceasta vor fi sfințiți noii preoți ce pășesc curajoși în via Domnului. La rugămintea Centrului Misionar Diecezan, căruia îi mulțumim pentru susținerea misiunii, pentru casa misiunii pe care o construim și pentru tot suportul de până acum, am decis să împărtășim puțin din bucuriile noastre, ale preoților misionari, și din recunoștința pe care o avem față de românii din țară și străinătate care ne susțin cu rugăciunea, căci simțim harul lui Dumnezeu în fiecare zi.

Timpul pascal este marcat de o continuă căutare. Femeile, apostolii, ucenicii de la Emaus, Toma, oamenii în general caută semne ale învierii lui Cristos, caută semne pentru a-și întări credința. Pentru cine caută semne, viața de credință, convertirile și botezurile din Coasta de Fildeș pot fi o mărturie că Isus e viu și este în mijlocul nostru.

De o jumătate de an, la Bouaké, dar și la Djébonoua, situația este tulbure. Soldați rebeli s-au răsculat în mai multe rânduri, cerând bani de la președintele țării. Ca să pună presiune, de multe ori au închis intrările în orașul Bouaké, la 19 km distanță de noi. În ziua de 14 mai, rebelii au ajuns și la Djébonoua, au furat câteva mașini, chiar au tras câteva focuri de armă și au făcut mai multă gălăgie ca de obicei. De la episcopie ni s-a recomandat să nu ieșim cu mașinile pentru că s-ar putea să rămânem fără ele.

Ce să fac? Pentru ziua aceea era programat să merg în două sate, în unul trebuia să celebrez cinci botezuri. Primul gând a fost să rămân acasă, dar apoi, citind în evanghelie: "Să nu se tulbure inima voastră, credeți în Dumnezeu, credeți și în mine!" (In 14,1), unde Isus ne îndeamnă să avem încredere, am decis să merg. L-am luat pe Michel și am pornit cu motocicleta prietenului nostru, Remi.

În satul Kondoukro a fost sărbătoare. Am celebrat cinci botezuri, iar la predică i-am invitat pe toți să fie pietre vii care construiesc templul spiritual, Biserica, după îndemnul Sfântului Petru (cf. 1Pt 2,4-5). Capela a fost plină de oameni care s-au bucurat prin cântec și dans, unii fiind de alte religii. Când am ajuns acasă i-am mulțumit Domnului că mi-a dat curajul să merg. Dacă rămâneam acasă nu mai aveam parte de această bucurie.

Motivele de bucurie însă sunt multe. În Duminica Bunului Păstor am celebrat 33 de botezuri la Djébonoua și în satul Konzo. A fost frumos să adaug la turma bunului păstor încă 33 de suflete. În aceeași zi o adolescentă a primit pentru prima dată sfânta Împărtășanie, iar doi miri și-au jurat iubire și fidelitate pentru toată viața în fața lui Dumnezeu și a comunității. Mirele a primit în aceeași zi patru sacramente: Botezul, Mirul, Euharistia și Căsătoria. Toți s-au bucurat și i-au mulțumit bunului păstor prin cântec și dans.

Întâmplarea care m-a marcat cel mai mult a fost aceea a unui tânăr necatolic care s-a prezentat în fața comunității după sfânta Liturghie și a mărturisit că vrea să intre în Biserica Catolică. De mult timp avea acest gând, dar nu găsea curajul necesar. Cu o noapte mai înainte a auzit o voce care i-a spus să meargă dimineață la biserică și să ceară să intre în Biserica Catolică, lucru pe care l-a și făcut. Credincioșii, auzind această mărturie, au aplaudat. Este o mare bucurie când oamenii se convertesc, când Duhul Sfânt atinge inima lor, asemenea acestui tânăr.

Rodul rugăciunilor pentru misiuni și misionari se vede.

Dragi și iubiți credincioși, rugați-vă pentru preoți și misionari; iar celor care se roagă și participă des la sfânta Liturghie pentru aceasta, le mulțumim. Purtăm în inimă speranța că evanghelia va câștiga inima oamenilor, iar turma Domnului, prin preoții și misionarii săi, va crește din ce în ce mai mult.

Pr. Alexandru Percu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat