Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Măreția unei clipe și fericirea

Într-o singură clipă poți spune da sau nu, poți opta pentru bine sau pentru rău, poți alege adevărul sau minciuna. Totul într-o singură clipă. Iar acea clipă te poate purta spre o viață fericită sau spre una plină de regrete. Într-o astfel de clipă există o forță inestimabilă!

Câtă fericire este pe chipul omului care nu trebuie să spună niciodată: "Ah, dacă aș putea să dau timpul înapoi și să (re)acționez diferit, să aleg altfel". Doar cei care au ales mereu binele și adevărul sunt fericiți și au chipul strălucitor.

Pentru a ne construi fericirea trebuie să ne "educăm la adevăr". Trebuie să fim învățați să iubim adevărul și să-l alegem în fiecare clipă. Alegerile se fac în fracțiuni de secundă, în acea clipă în care te decizi, iar dacă nu ești "educat la adevăr", în acea clipă existențială - de multe ori foarte tensionată! - alegi greșit, alegi răul. Educația la adevăr este cea care ne salvează de distrugerea vieții prin nefericire!

Alegerea adevărului și a binelui depinde de o fracțiune de secundă. Chiar și cele mai nobile acțiuni, care s-au desăvârșit în zeci de ani, au avut nevoie de o clipă măreață, de minutul în care s-au născut și concretizat în mintea unei ființe, în locul cel mai tainic al inimii. Câtă măreție purtăm în inima invizibilă ochilor, în gândurile clipelor ascunse privirilor!

Dumnezeu, sufletul, dar și cele mai profunde trăiri sunt invizibile. În interiorul nostru se dau bătăliile esențiale. Gândurile noastre ne pun la munci mai grele decât faptele, pentru că în fața gândurilor suntem singuri, atât de singuri cum nu suntem în nicio altă situație. Acolo, în adâncul inimii ne scufundăm gândurile și, într-o clipă de singurătate desăvârșită, vrem să alegem binele, adevărul, frumosul.

Gândul este temelia celor mai frumoase sau odioase fapte. De acolo începe totul. De aceea, trebuie să ne purificăm gândurile și să gândim mereu binele, adevărul, frumosul. Să ne educăm mintea la adevăr, să ne educăm gândurile la adevăr. Să facem aceasta în fiecare zi, astfel încât, atunci când va veni clipa decisivă să nu fim surprinși, ci să ne fie ușor, natural să alegem adevărul, să alegem fericirea.

Să ne educăm zilnic la adevăr și astfel în clipa decisivă vom alege cu ușurință calea spre o viață fericită: adevărul!

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat