Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Gâșteni. Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Cu ocazia jubileului de o sută de ani de la aparițiile sfintei Fecioare Maria la Fatima, comunitatea din Gâșteni, cu hramul "Sfânta Fecioară Maria de la Fatima", a participat sâmbătă, 13 mai, la consacrarea altarului și sfințirea bisericii de către PS Aurel Percă. La celebrare au participat numeroși preoți și credincioși din împrejurimi.

În cuvântul de învățătură, PS Aurel Percă a subliniat rolul pe care îl are sfânta Fecioară Maria în Biserică, îndemnându-i pe cei prezenți să se roage sfântul Rozariu. Făcând referire la biserică, Excelența Sa i-a îndemnat pe credincioși să o privească asemenea unui semn al prezenței lui Dumnezeu pe pământ.

Comunitatea din Gâșteni este filiala Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Gheorghe Doja. În anul 1997, ca urmare a cererii credincioșilor și a părintelui Mihai Cucuteanu, PS Petru Gherghel a aprobat începerea construirii unui lăcaș de cult destinat credincioșilor catolici din Gâșteni și a sfințit piatra de temelie a bisericii. Până în anul 2004, sub coordonarea atentă a pr. Mihai Cucuteanu, s-a construit subsolul bisericii și temelia de rezistență a turnului.

Din anul 2004, părintele paroh Sorin Bereș a continuat lucrările, până la finalizarea lor. Începând cu anul 2012, sfânta Liturghie a putut fi celebrată în biserică. În anul 2017, lucrările construirii bisericii s-au încheiat, astfel încât la 13 mai a avut loc consacrarea altarului și sfințirea bisericii.

Biserica are o formă circulară, cu un altar placat cu marmură, având suprafața de 1,22 m lățime și 2,55 m lungime. Suprafața bisericii este de 250 m2 cu tot cu demisol. În biserică sunt toate cele necesare pentru cultul liturgic: bănci, scaun de spovadă, statui, Calea crucii etc. Pupitrul este din marmură masivă de Carrara, iar baptisteriul este placat cu marmură. Tabernacolul este fix, inclus în perete.

În curtea bisericii se află cimitirul și un altar de marmură cu statuia inimii preasfinte a lui Isus.

Catolicii din Gâșteni sunt emigranți transilvăneni din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, stabiliți aici la marile proprietăți agricole, fiind semnalați pentru prima dată în Schematismul Misiunii 1850, cu un total de 121 de credincioși fără biserică. Biserica sfințită la 13 mai este prima din Gâșteni.

În prezent, în satul Gâșteni sunt 103 credincioși catolici, reprezentând 26 de familii întregi și 15 jumătăți.

Comunitatea mulțumește PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă pentru tot sprijinul spiritual și material în construirea acestei biserici. Mulțumirile se îndreaptă și spre cei care au contribuit la construirea acestui edificiu, fie din străinătate, fie din țară, precum și spre comunitatea din Gheorghe Doja. O mulțumire specială și întregii comunității din Gâșteni, care a participat în mod activ, uneori cu multe sacrificii, pentru a avea o casă a Domnului în propria localitate.

Pr. Sorin Bereș



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat