Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Conferința Episcopilor din România

Familia și educația tineretului

Episcopii romano-catolici și greco-catolici din România s-au întrunit în sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România (CER), în perioada 3-5 mai, la Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, participând 15 episcopi, episcopul de Chișinău și Mons. Miguel Muary Buendía, nunțiu apostolic.

Invitația adresată papei Francisc de a vizita România, familia și educația tinerelor generații au fost câteva dintre subiectele care s-au aflat în centrul discuțiilor episcopilor.

Conform comunicatului de presă, semnat de pr. Francisc Ungureanu, "după ce în toamna trecută CER i-a transmis suveranului pontif o invitație oficială de a veni în țara noastră, câțiva episcopi l-au invitat și personal pe papa în diecezele și eparhiile pe care le păstoresc, pentru a vizita comunități semnificative și locuri de pelerinaj, precum Blaj, Șumuleu Ciuc, Maria Radna, Bacău". În cadrul întâlnirii, nunțiul apostolic le-a transmis episcopilor că Sfântul Părinte dorește să vină în țara noastră, într-o vizită pusă sub semnul unității.

Din dorința de a apăra și promova adevărul despre Căsătorie și familie, episcopii au reafirmat, într-o scrisoare deschisă, necesitatea revizuirii art. 48, alin. 1 din Constituția României, după cum urmează: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor". Ierarhii reafirmă, astfel, "că înlocuirea termenului soți din actuala Constituție cu sintagma un bărbat și o femeie reflectă cu mai mare claritate modul de înțelegere a ceea ce este Căsătoria creștină și familia în România".

Cu ocazia centenarului de la Fatima, episcopii au discutat despre celebrările religioase pe care Biserica Catolică din România le va organiza pe durata acestui jubileu. S-au dezbătut și unele aspecte referitoare la educație, manifestându-și dorința de dialog cu reprezentanții statului, pentru soluționarea unor teme care nu și-au găsit o rezolvare integrală în legislația actuală.

Episcopii au discutat și despre activitatea tineretului catolic din țară; au analizat rapoartele de activitate prezentate de Confederația Caritas România, Asociația Medicilor Catolici și Operele Misionare Pontificale.

Episcopii doresc să atragă atenția credincioșilor catolici asupra pericolului reprezentat de înmulțirea sectelor și grupurilor spirituale care fac parte, în cele mai multe cazuri, din curentul New Age. Folosind concepte cu rezonanțe creștine (de exemplu: "energie cristică") și în același timp practici tipice magiei și spiritismului, acestea dezvoltă o spiritualitate confuză, prin recursul la așa-zișii "îngeri" sau "ghizi spirituali", ce ar trebui să dăruiască o iluminare și o vindecare prin intermediul unor, vag definite, "forțe universale". Între curentele mai des întâlnite, Reiki merită o atenție specială.

Miercuri, 3 mai (ora 18.30), episcopii au participat la spectacolul de operă "Don Carlo". A doua zi au celebrat sfânta Liturghie în catedrala greco-catolică. După Liturghie, corul de copii "Allegria" a adus bucuria copilăriei prin cântare. Vineri, 5 mai, ierarhii catolici au celebrat sfânta Liturghie, la ora 7.30, în biserica romano-catolică "Sfântul Mihail" din Cluj-Napoca.

Următoarea sesiune plenară a CER se va desfășura la Iași, în perioada 18-20 septembrie.

Gabriel Iulian Cocianga



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat