Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Mihai Roca, responsabil al Oficiului pentru Cateheză

Avem speranțe: privim înainte cu încredere

- Ce este cateheza?

În cadrul acțiunii pastorale, cateheza este o slujire eclezială, împlinită în comun de preoți și diaconi, de călugări, de călugărițe și, nu în ultimul rând, de orice credincios, întotdeauna în comuniune cu episcopul. Practic, această slujire se definește ca o acțiune educativă a Bisericii care vestește, celebrează, trăiește și transmite cu fidelitate evanghelia.

- Ce înseamnă a face cateheză?

Aruncând o privire asupra celor două mii de ani de creștinism, aș putea spune că modul de a face cateheză nu a fost întotdeauna același, ci a variat în funcție de condițiile sociale și religioase în care s-au aflat atât cei care transmiteau credința, cât și cei care o primeau și o puneau în practică. De exemplu, în primii ani, după învierea lui Isus, a face cateheză însemna a relata cuvintele și faptele Mântuitorului. Începând cu secolul al II-lea, cateheza era asociată catehumenatului, adică inițierii la sacramente. La sfârșitul Evului Mediu, un mod foarte cunoscut de a face cateheză a fost propus de Conciliul din Trento și a rămas cunoscut sub numele de catehism. În ultimul timp, mai exact după Conciliul Vatican II, au apărut mai multe feluri de a face cateheză, dintre care sunt mai cunoscute cateheza kerigmatică și cea mistagogică.

- De ce este necesară cateheza? Pentru cine?

Transmitere a cuvântului lui Dumnezeu - cu scopul dezvoltării și hrănirii credinței - cateheza ne ajută să "pătrundem" în tainele sfinte și să "înaintăm" pe calea convertirii. Cu alte cuvinte, este necesară și pentru a transmite noilor generații tezaurul credinței, dar și pentru a-l pune noi în practică, de-a lungul întregii vieți. Este asemenea unui proces educativ continuu, care ne conduce pașii în credință de la primele priviri, gesturi, relații cu cei dragi, până la pragul trecerii în lumea de dincolo. Astfel înțeleasă, cateheza ar trebui să facă mereu parte din viața noastră, a tuturor, deoarece ne formează ca discipoli ai lui Cristos și ne ajută să ne exprimăm credința transmisă și celebrată de Biserică.

- Cum și când se face în timpurile noastre cateheza?

Făcând parte din viața noastră, cateheza jalonează întreg arcul evolutiv și ne colorează toate atitudinile și alegerile: ne arată cine suntem și cine sunt cei din jurul nostru; ne ajută să înțelegem locul în care trăim și să ne bucurăm de apropierea de cele sfinte și de Dumnezeu; ne învață să simțim parfumul virtuților și să ne pară rău de momentele în care ne-am apropiat de pericole. Cine nu-și aduce aminte de zâmbetul mamei, de rugăciunea învățată pe genunchii bunicilor, de aprinderea candelei, de prima floare așezată pe altarul Maicii Preasfinte? Nu, nu se poate uita niciodată pregătirea care ne-a condus spre prima mărturisire, iar mai apoi spre prima Împărtășanie și spre primirea harurilor Duhului Sfânt sau a altor sacramente. Aceste momente și multe altele din viața de copil, tânăr și adult sunt marcate de educația la credință, și devin un prețios dar oferit cu grijă și primit cu bucurie.

- Care credeți că sunt dificultățile cu care se confruntă cateheza astăzi?

Dacă "familia este inima noii evanghelizări", iar "cateheza familială precedă, însoțește și îmbogățește orice altă formă de cateheză", cred că una dintre dificultățile de astăzi ar putea fi transmiterea credinței în familie. Acest fenomen e foarte complex și cu multe variabile. Aș dori să mă refer doar la viața zilnică a familiei, aflată într-o schimbare năucitoare, supusă noilor exigențe culturale și de comunicare. Ce era acum zece ani a intrat parcă prea repede în filele istoriei. Faptul că parcă totul se află într-o schimbare rapidă și de neprevăzut, ne condiționează. Faptul că exprimarea credinței ajunge să fie condiționată atât de nesiguranța locului de muncă al părinților și de fenomenul migrației, cât și de dorința de a fi la modă a copiilor și de preocuparea excesivă a unora de a ține pasul cu standardele de formare, nu mai este o noutate. În astfel de cazuri, din nefericire, apare riscul nu doar ca opțiunea religioasă, ci chiar acțiunea educativă a catehezei să fie pusă în paranteze, să fie lăsată pe ultimele locuri, sau chiar să treacă în uitare.

- Nu cu mult timp în urmă ați fost numit responsabil al Oficiului pentru Cateheză. Ce v-ați propus în această misiune?

Citind Cartea sinodală, am considerat că este foarte important să reluăm reflecțiile și propunerile făcute de comisiile sinodale. Știu că domeniul catehetic este vast. De aceea, împreună cu o echipă de colaboratori de la oficiu, în perioada 2015-2016, am decis să realizăm un studiu de cunoaștere a situației în care se află cateheza de pregătire la sacramente. Acest studiu ne-a ajutat să înțelegem mai bine ce ar trebui să facem pentru a actualiza cateheza locală la cerințele actuale ale copiilor și ale tinerilor. Cu amărăciune, trebuie să spun că nu ne-am ocupat încă de cateheza adulților. Pot să dau însă o veste bună pentru cateheți și pentru profesorii de religie: în perioada 7-9 septembrie a.c., vom începe o serie de cursuri despre pedagogia Kett, care vor fi organizate cu ajutorul unor specialiști din Germania, de două ori pe an, până în anul 2020. În același timp, dacă vom avea susținere și dacă vom găsi mijloacele financiare necesare, sperăm ca în următorii doi ani pastorali, 2017-2019, să edităm o serie de articole, cu scop informativ și de sensibilizare, despre teme mai importante și de actualitate din cateheza copiilor, a tinerilor și a adulților.

- Cum este structurat oficiul?

Deocamdată, lucrăm la formarea unei echipe alcătuită din preoți, surori, frați, profesori de religie și credincioși laici. De la 21 septembrie 2016, când membrii acestei echipe au primit mandatul catehetic, am format trei grupuri de lucru în zona Iași, Roman și Bacău. Ca structură, suntem la început, dar avem speranțe: privim înainte cu încredere. Când avem de lucru în grup, ne întâlnim săptămânal, de obicei vinerea sau sâmbăta, la biroul oficiului de la Traian.

- Ce ne puteți spune despre proiectele de cateheză din anul în curs?

În anul pastoral 2016-2017, itinerarele recomandate de Sinodul diecezan, mai exact, pregătirea la Botez, prima Împărtășanie, Mir și Căsătorie, au prioritate totală. Am început redactarea acestor itinerare, bine știind că realizarea acestora este o lucrare complexă, cu multe întrebări despre metoda catehetică cea mai potrivită și despre problema adaptării materialelor și a întâlnirilor la cerințele copiilor și ale tinerilor. Am ales să punem un mare accent pe narațiunea biblică, să actualizăm metoda catehismului și să introducem, totodată, elemente din cateheza axată pe aprofundarea Bibliei și pe practica sacramentală.

- Ce ați dori să transmiteți copiilor, tinerilor și adulților?

Să ne apropiem cu încredere de tainele sfinte, împreună, mici și mari, și să îndrăgim tot mai mult credința pe care am primit-o. Cred că puterea sacramentelor lucrează în sufletul și în viața noastră când ne deschidem asemenea unei flori înaintea luminii, înaintea razelor harului lui Dumnezeu. Riturile și rugăciunile presărate de-a lungul inițierii creștine, de exemplu, ne ajută să intrăm pas cu pas în dinamica vieți sociale și creștine: au forța să ne călăuzească și să ne alimenteze credința. Să ne bucurăm de rodul străduinței noastre și al muncii depuse, nu de puține ori, cu mult efort și sacrificiu. Merită! Bucuria este rodul străduinței. Trăim și credem împreună, niciodată singuri. Să ne dăm mâna, cu sufletul împăcat, când mergem în casa Domnului. Toți cunoaștem faptul că frumusețea credinței se lasă admirată când pășim spre lumină și ne apropiem cu teamă sfântă de lumea sacrului, de sfintele sacramente, de însemnătatea învățăturilor din Sfânta Carte. Calea catehezei favorizează acești pași, iar harul lui Dumnezeu îi susține și îi însuflețește.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat