Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- În apararea sanatatii -

"Florar" și afecțiunile respiratorii

Luna mai este cunoscută în tradiția populară sub denumirea de "Florar" tocmai pentru că în această lună copacii sunt înfloriți și câmpiile sunt pline de flori de toate felurile și culorile. Cum să nu te bucuri când vezi atâta culoare în jur și când simți mireasma florilor?! Ei bine, nu pentru toți este o bucurie această lună deoarece polenul florilor, transportat de vânt, păsări sau insecte produce alergii la persoanele predispuse. Alergiile se manifestă prin strănut, nas înfundat, lăcrimare, scurgeri nazale, iritația gâtului și a ochilor. E bine de știut însă că persoanele alergice pot stabili împreună cu medicul specialist tratamentul și măsurile potrivite pentru îndepărtarea sau prevenirea acestor simptome, aducând din nou bucuria lunii mai.

În afara rolului în apariția alergiilor simple, polenul (alături de alți factori) complică evoluția altor boli respiratorii. Una dintre acestea este astmul bronșic, care poate fi și alergic.

Dar ce este astmul bronșic?! Este o boală cu evoluție îndelungată (cronică) ce afectează căile respiratorii inferioare. Cel mai adesea apare în copilărie, dar debutul poate fi și la vârsta adultă.

Cauza exactă încă nu este cunoscută, dar se știe că o serie de factori conlucrează la apariția afecțiunii: pe fondul moștenirii genetice și al infecțiilor respiratorii din copilărie, când sistemul imun este în dezvoltare, anumiți stimuli din mediul exterior declanșează simptomele. Stimulii pot fi polenul, praful, părul de animale, gândacii de bucătărie sau mucegaiul, fumul de țigară, aerul poluat, chimicalele și praful de la locul de muncă, parfumurile tari, unele medicamente. Contribuie, de asemenea, la apariția simptomelor exercițiul fizic intens, stresul, râsul și plânsul în hohote, neliniștea și schimbările de vreme.

Ce se întâmplă de fapt: persoanele cu astm au mucoasa respiratorie umflată și sensibilă. Căile aeriene sunt o rețea de tuburi care transportă aerul cu oxigen la plămâni în cursul inspirației și elimină aerul cu dioxid de carbon din plămâni în cursul expirației. În timpul inspirației stimulii din exterior ajung în căile aeriene, făcându-le să reacționeze: mușchii din pereții lor se contractă; inflamația se agravează, iar mucoasa se umflă mai mult; celulele produc mai mult mucus decât de obicei. Toate acestea contribuie la îngustarea importantă a căilor aeriene, iar acest lanț de reacții determină apariția simptomelor. Prin tuburile îngustate aerul trece mai greu, atât la inspir cât și la expir și produce un șuierat specific și respirație superficială cu senzație de lipsă de aer și de presiune în piept. Prezența mucusului în căile aeriene declanșează tusea (în special noaptea sau dimineața devreme, făcând somnul dificil). Trebuie menționat că nu toți cei cu astm prezintă aceste simptome; de asemenea, prezența acestor simptome nu înseamnă obligatoriu astm.

Simptomele nu sunt permanente. Pot dispărea fie spontan, fie la încetarea stimulului (de exemplu, ieșirea din mediul poluant), fie după administrarea de medicamente specifice. Uneori simptomele se agravează, conducând la apariția crizei de astm, care este periculoasă pentru viață. Acest lucru se întâmplă fie când stimulul continuă, fie când simptomele nu sunt tratate la timp. Astmul bronșic nu beneficiază încă de tratament pentru vindecare, dar cunoștințele și terapiile actuale, precum și cercetările continue din domeniu, permit ținerea sub control a simptomelor sau prevenirea instalării acestora, astfel încât pacienții să aibă un trai de viață normal, să ducă o viață activă și să aibă parte de somn liniștit pe parcursul nopții.

Dr. Bianca Hanganu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat