Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Profesiuni
La Liturghia celebrată la 25 martie, în biserica din Arini, 11 persoane din această parohie au intrat în rândul terțiarilor franciscani. Predica a fost ținută de pr. Ștefan Acatrinei, OFMConv, responsabilul spiritual al terțiarilor. Au fost prezenți credincioși din Faraoani, Valea Mare, Luizi-Călugăra și Fundu Răcăciuni.

Exerciții spirituale
În perioada 19-25 martie, în casa "Buna-Vestire" din Barați au avut loc zile de formare permanentă ținute de sr. Ildiko Homa, din Congregația "Surorile Sociale", și zile de exerciții spirituale ținute de pr. Bogdan-Emilian Balașcă, OFMConv., pentru un grup de 27 de surori din Institutul "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot". La Liturghia prezidată de PS Petru Gherghel în ziua de 25 martie, sr. Angela Ilieș și sr. Veronica Dogaru au reînnoit da-ul lor pentru un an de zile.

Calea crucii pentru preoți
PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă, având alături mai mulți preoți, s-au rugat Calea crucii pentru preoți împreună cu credincioșii prezenți vineri, 24 martie, în catedrala din Iași. Reflecțiile au scos în evidență viața și slujirea preoțească cu toate reușitele și neîmplinirile ei, fiind rostite intenții de rugăciune pentru preoții persecutați, condamnați, disprețuiți, pentru Sfântul Părinte, pentru episcopi, pentru preoții aflați la începutul slujirii lor sacerdotale, pentru toți aceia care stau alături de preoți prin slujirea lor.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna aprilie au fost: Săptămâna familiei la Pașcani (3-9 aprilie), Zilele familiei la Răducăneni, cu tema "Cu familia spre mormântul gol" (12-18 aprilie), întâlnirea "Cu familia la Emaus", la Traian (29 aprilie) și întâlnire cu familiile la surorile "Compania Maicii Domnului" din Nisiporești (30 aprilie), prezentarea cărților Amoris letitia la Pașcani (9 aprilie) și Răducăneni 17 aprilie, și Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc la Târgu Frumos (30 aprilie).

Diplomă
În biserica din Răchiteni, la sfârșitul Liturghiei de la ora 11.00, duminică, 26 martie, doamnei profesor Cristina Ghercă, de la Școala Gimnazială Răchiteni, i-a fost oferită o diplomă de recunoștință în semn de prețuire și mulțumire pentru contribuția deosebită în conservarea și promovarea valorilor sătești românești, cu binecuvântarea episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă. Părintele paroh Marian Fechetă a dat citire scrisorii episcopilor, adresată doamnei profesor și întregii comunități.

Concert caritabil
Biserica "Sfântul Padre Pio" din Valea Lupului a găzduit un concert vocal instrumental caritabil, intitulat "Glorie Răscumpărătorului și jertfei sale", sâmbătă, 1 aprilie, și duminică, 2 aprilie, destinat contribuirii la achiziționarea a două statui pentru biserică: "Isus Milostiv" și "Sfânta Maria" (mărime naturală). Printre participanți a fost și PS Petru Gherghel.

"Missio canonica"
Conferirea "missio canonica" profesorilor de religie romano-catolică s-a desfășurat la Roman, la 24 martie, la Bacău și Onești, la 25 martie, iar pentru profesorii din zona Iași conferirea va avea loc la 19 mai.

Capelă mortuară
Capela mortuară din Parohia Rădăuți, amenajată într-o veche sală de cateheză aflată în spatele bisericii, a fost sfințită la 2 aprilie, de PS Petru Gherghel. Această clădire, ridicată înainte de Primul Război Mondial, a avut de-a lungul vremii mai multe destinații (până în anul 1932: Cămin Parohial pentru Tineret; din 1933 grădiniță de copii; casă de locuit după ce a fost rechiziționată de stat, până în anul 1986, când a redevenit sală de cateheză. După anul 2001 a fost un spațiu de depozitare. Lucrările de amenajare a capelei au demarat în toamna anului trecut.

Pelerinajul bolnavilor
Pelerinajul anual al bolnavilor la Cacica va fi organizat vineri, 12 mai. Programul include: 9.30-10.00: Sosirea pelerinilor; 10.00: Ritualul de primire a pelerinilor; 10.30: Recitarea sfântului Rozariu; 11.00: Sfânta Liturghie pontificală, urmată de încheierea novenei către sfânta Fecioară Maria, tămăduitoarea bolnavilor; 13.00-14.00: Prânzul (din pachețele proprii); 14.00-14.45: Adorația euharistică și binecuvântarea bolnavilor cu sfântul sacrament. Înscrierile se fac la Antonina Dogariu sau Adriana Ianuș (tel. 0232/210085). Informații suplimentare: pr. Eugen Robu - responsabil al Oficiului pentru Pastorația Sanitară (tel. 0747/475718) sau pr. Anton Mărăndescu, OFMConv - rectorul sanctuarului de la Cacica (tel. 0230/237009).

Simpozion despre educație
Simpozionul național dedicat educatoarelor, dar și profesorilor, având titlul "Creativitate sau monotonie în educația uman-religioasă?", va fi organizat la Onești în ziua de sâmbătă, 20 mai. Organizatoare ale evenimentului sunt surorile de la Grădinița cu Program Normal "Sfântul Paul" din localitate.

Consilii
PS Petru Gherghel a convocat membrii Consiliului Prezbiteral, pentru ziua de miercuri, 10 mai, la sediul Episcopiei de Iași. Pe ordinea de zi sunt propuse: promovarea și celebrarea venerării fericitului Anton Durcovici cu ocazia aniversării beatificării (17 mai), vocațiile, cursurile de formare teologică pentru preoți, programul de transferuri și numiri ale preoților, diferite probleme administrative. Membrii Consiliului Pastoral se vor reuni în ziua următoare, 11 mai, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, și vor discuta despre școala catolică, pastorația vocațiilor și a tinerilor, exortația "Amoris laetitiae", centenarul aparițiilor de la Fatima, implicarea credincioșilor și alte aspecte administrative.

Numiri
Prin decrete episcopale PS Petru Gherghel a făcut următoarele numiri, începând cu 25 martie: pr. prof. dr. Fabian Doboș - director coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași; pr. drd. Alois Moraru - secretar științific al aceluiași departament. Domnului prof. dr. Dănuț Doboș i-a fost reînnoită numirea de director executiv al aceluiași centru. Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași a fost înființat la 16 iulie 1999, având drept scop inițierea unui amplu program de recuperare a istoriei și patrimoniului cultural ale Bisericii Catolice din Moldova. A fost condus de pr. prof. dr. Anton Despinescu (1999-2005) și de pr. prof. dr. Ștefan Lupu (2005-2017).

Pe scurt
- 26 martie: Binecuvântarea a 43 de lectori, în biserica "Sfântul Mihail Arhanghelul" din Săbăoani, la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă
- 31 martie: Vizita PS Petru Gherghel la Grădinița "Fericitul Ieremia Valahul" din Tomești
- 31 martie - 2 aprilie: Reculegere Taizé pentru 20 de tineri, cu tema "Legile vieții autentice în Cristos", predicator fiind pr. Daniel Iacobuț, la Surorile Providenței din Iași
- 20-22 aprilie: Campus vocațional "Veniți și vedeți!" pentru elevii din clasele a VIII-a, la Liceul Teologic "Sfântul Francisc de Assisi" din Roman
- 22 aprilie: Întâlnirea națională de primăvară a terezinelor cu tema "Să fim avangarda Bisericii în noua evanghelizare", la Institutul Teologic din Iași
- 28 aprilie - 1 mai: Întâlnirea Mariapolis, la Miercurea Ciuc, cu tema "Isus părăsit - Cuvânt dătător de viață"
- 3-5 mai: Sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România, la Cluj Napoca
- 27 mai: Prezentarea la Roma a cărții Atunci când credința poate să coste viața. Istoria medicului franciscan Martin Benedict, scrisă de Angelo Montonati.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat