Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Botezați de papa
În Noaptea Sfântă, 15 aprilie, la Vatican, în bazilica "Sfântul Petru", 11 catehumeni din Spania, Cehia, Italia, SUA, Albania, Malta, Malaysia și China au primit din mâinile Sfântului Părinte Botezul, Mirul și Euharistia, adică sacramentele inițierii creștine. Cel mai tânăr dintre catehumeni este născut în anul 2008, în timp ce "decanul" de vârstă a văzut lumina zilei în anul 1967.

Pastorația tinerilor
Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, în colaborare cu Sinodul episcopilor, a organizat la Roma, în perioada 5-9 aprilie, întâlnirea internațională a responsabililor naționali cu pastorația tineretului din întreaga lume, cu tema: "De la Cracovia la Panama - Sinodul la drum cu tinerii". În program au fost incluse și două zile de lucru pentru Sinodul episcopilor din 2018 dedicat tinerilor. Au participat aproximativ 300 de delegați din peste 100 de țări și 44 de asociații și mișcări religioase. Pentru prima oară, peste 50% dintre participanți au fost din rândul tinerilor. România a fost reprezentată de părintele Felix Roca, Raluca Cocuț și Codruța Fernea.

Despre sanctuare
"Sanctuarul deține în Biserică o deosebită valență simbolică și a fi pelerini reprezintă o genuină mărturisire de credință", scrie papa Francisc la începutul scrisorii apostolice în formă de "motu proprio", dată publicității sâmbătă, 1 aprilie. "Încă din primele secole pelerinajele se făceau la locurile unde a trăit Isus Cristos... Succesiv, pelerinii s-au îndreptat spre locurile unde, potrivit tradiției, se aflau mormintele apostolilor. În fine, în cursul secolelor, pelerinajul s-a extins și la acele locuri, devenite cele mai numeroase, unde devoțiunea populară a atins în mod concret misterioasa prezență a Maicii lui Dumnezeu, a sfinților și a fericiților".

Papă emerit nonagenar
"Inima mea e plină de gratitudine pentru cei 90 de ani pe care mi i-a dăruit bunul Dumnezeu", a spus papa emerit Benedict al XVI-lea care, luni, 17 aprilie, în fața Mănăstirii "Mater Ecclesiae" din Grădinile Vaticanului, a sărbătorit într-o atmosferă familială 90 de ani, pe care i-a împlinit duminică, 16 aprilie, în solemnitatea Învierii Domnului. Printre cei care l-au felicitat a fost și papa Francisc.

Beatificarea pr. Hamel
Mons. Dominique Lebrun, episcop de Rouen, a anunțat la Liturghia crismei (13 aprilie) începerea oficială a cauzei de beatificare a pr. Jacques Hamel, preotul ucis la 26 iulie anul trecut în biserica "Saint-Etienne-du-Rouvray" într-un atentat de matrice islamistă. Ancheta diecezană - a spus episcopul într-un interviu pentru Radio Vatican, "este faza în care colectăm toate documentele ce vor fi analizate de teologi, în special scrierile pr. Jacques Hamel, printre care predicile sale. Succesiv, are loc ascultarea martorilor (.). Vom pregăti un raport pe care îl vom trimite la Roma cu toate documentele atașate. (.) Congregația pentru Cauzele Sfinților va alege un relator care va strânge toată documentația și o va supune în atenția papei pentru decizia finală".

Preoți în Cipru
La solicitarea mai multor credincioși români din Cipru, pr. Alois Fechet și pr. Claudiu Dumea au fost prezenți în această țară, între 9 și 19 aprilie, pentru a asigura în perioada Paștelui asistența spirituală a credincioșilor catolici români din Limassol, Larnaka, Nicosia și împrejurimi.

Congres AC
"Acțiunea Catolică este misiune cu toți și pentru toți". Sub această temă, Forumul Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC) și Acțiunea Catolică Italiană, în colaborare cu Dicasterul pentru Laici, Familie și Viață, au organizat, la Vatican, Congresul Internațional al Acțiunii Catolice și Adunarea generală FIAC, în perioada 27-28 aprilie. Din Dieceza de Iași au participat: PS Petru Gherghel și pr. Cornel Cadar, ca invitați, pr. Felix Roca, asistent spiritual al AC din România, Anca Frona, președinte al AC din România, Adriana Ianuș, vicepreședinte pentru sectorul tineri al AC din România, și Cristina Mare, președinte al AC din Dieceza de Iași. La congres a avut o scurtă intervenție și papa Francisc.

Liturghii la Bruxelles
Sfânta Liturghie se celebrează o dată sau de două ori pe lună în funcție de sărbătorile importante, la ora 12.45, în biserica regală "Sfânta Maria" (Eglise royale "Sainte-Marie", Place de la Reine, 1030, Bruxelles). La sfânta Liturghia din 4 iunie, la ora 12.45, va fi și prima Împărtășanie pentru câțiva copii. Responsabil pr. Filip Cheresi (e-mail: fcheresi@gmail.com; tel. +32472438509); vicar: pr. Olivian Filip.

Alături de tineri
Întâlnirea națională a responsabililor diecezani/eparhiali cu pastorația tineretului din România s-a desfășurat între 21 și 23 martie, la Odorheiu Secuiesc. Au participat responsabilii oficiilor diecezane și eparhiale pentru pastorația tineretului din România. Dieceza de Iași a fost reprezentată de pr. Felix Roca, însoțit de Raluca Cocuț. Printre aspectele discutate au fost Documentul pregătitor pentru Sinodul episcopilor dedicat tinerilor din anul 2018, întâlnirea tinerilor lideri din fiecare dieceză și eparhie, pregătirea mai intensă a viitorilor preoți în pastorația tineretului și Întâlnirea Națională a Tineretului Catolic din anul 2018 la Satu Mare.

Forumul Seniorilor
Confederația Caritas România și Asociația C.A.R.P. "Omenia" au organizat Forumul Seniorilor, la 25 aprilie, la București. Au fost prezentate un document și o platformă program ce cuprinde recomandări pentru crearea unui cadru legislativ favorabil unei îmbătrâniri demne și active. Forumul Seniorilor este un spațiu de comunicare între parlamentarii români și reprezentanții seniori ai Parlamentului Seniorilor - for consultativ care apără și promovează interesele persoanelor vârstnice. Scopurile sunt creșterea capacității persoanelor vârstnice de a participa activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice și valorizarea publică a persoanelor vârstnice.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat