Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gramatica vocațională. Da

A spune "da" înseamnă a răspunde afirmativ, a exprima voința de a adera cu întreaga ființă la o idee, la un proiect, la o anumită realitate. Viața noastră este o constelație de "da" și "nu". Sunt printre primele silabe pe care le-am pronunțat, pe lângă gângurirea, în diferite modalități, a cuvintelor "mama" și "tata". Pe măsură ce am crescut "da" și "nu" au devenit tot mai consistente, mai încărcate de semnificație și de responsabilitate.

Înainte de orice răspuns al nostru, Dumnezeu este cel care mereu își afirmă "da"-ul său față de noi. Sfântul Paul spune: "Fiul lui Dumnezeu, Isus Cristos, care a fost predicat între voi, prin noi: de mine, de Silvan și de Timotei, nu este da și nu, ci în el este numai da. Într-adevăr, toate promisiunile lui Dumnezeu în el sunt da. De aceea, prin el rostim noi amin lui Dumnezeu, spre gloria sa" (2Cor 1,19-20). Dumnezeu este fidel alegerilor și promisiunilor sale, nu își schimbă atitudinea sa față de noi, nu se răzgândește.

A avea o credință adevărată înseamnă a spune "da" lui Dumnezeu în orice situație, a lua orice hotărâre ținând cont de legătura cu Dumnezeu. Pentru un tânăr înseamnă a considera propria viață ca o vocație, care cere un răspuns la chemarea lui Dumnezeu. Papa Francisc, în Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului 2017, exprimă atât de bine acest dinamism al chemării și al răspunsului afirmativ: "Conform Evangheliei după Luca, după ce a primit vestea îngerului și a răspuns "da"-ul său la chemarea de a deveni mamă a Mântuitorului, Maria se ridică și merge în grabă s-o viziteze pe verișoara Elisabeta, care este în luna a șasea de sarcină (cf. 1,36.39). Maria este foarte tânără; ceea ce i-a fost vestit este un dar imens, dar comportă și provocări foarte mari; Domnul a asigurat-o de prezența sa și de sprijinul său, dar atâtea lucruri sunt încă întunecate în mintea sa și în inima sa". Răspunsul dat lui Dumnezeu presupune a ieși din propria comoditate, a dărui, a sluji. "Da"-ul spus lui Dumnezeu nu poate fi teoretic, ca o simplă declarație, ci cere să fie exprimat în acțiuni concrete care arată convingerea răspunsului. Continuă Sfântul Părinte: "Și totuși Maria nu se închide în casă, nu se lasă paralizată de frică sau de orgoliu. Maria nu este tipul care pentru a se simți bine are nevoie de un divan bun unde să stea comodă și în siguranță. Nu este o tânără divan! (cf. Discurs la priveghere, Cracovia, 30 iulie 2016). Dacă este de folos, un ajutor pentru bătrâna sa verișoară, ea nu întârzie și pornește imediat în călătorie".

Tânărul care îi spune "da" lui Dumnezeu este caracterizat de anumite valori. În primul rând își trăiește viața cu fidelitate. În numele alegerii făcute în mod liber știe să renunțe la satisfacțiile imediate pentru a se bucura de prezența permanentă a lui Dumnezeu în viața sa. În al doilea rând, are o rezistență în fața adversităților. Nici adulților și nici tinerilor nu le este ușor să trăiască credința. De multe ori, tinerii se găsesc în ambiente care îi pot "sufoca", care le înăbușă idealurile mărețe. Cel care își păstrează fidelitatea față de Dumnezeu este capabil să înfrunte dificultățile care se ivesc în cale. Apoi, cel care s-a decis pentru Dumnezeu este convins că are o misiune de a schimba lumea, pentru că orice vocație este misiune. Și, nu în ultimul rând, stabilește relații autentice care presupun respect, încredere, dăruire.

Orice tânăr este chemat să spună lui Dumnezeu un astfel de "da" care să se concretizeze și într-o viață autentică în căsătorie, preoție sau într-o formă de consacrare călugărească.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat