Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Descoperiri în catedrala din Iași (II)

Săpăturile arheologice din catedrala din Iași făcute în luna aprilie 2017 au scos la iveală o nouă criptă și locul unui altar lateral.

Pe centrul bisericii, în continuarea mormântului părintelui Anton Tasso, s-a descoperit o criptă zidită din cărămidă, cu boltă, având înălțimea de 1,20 m până la sicriu. Lungimea este de 2,70 m, iar lățimea de 1,45 m. În ziua de 5 aprilie s-a luat o cărămidă din boltă, s-a introdus un telefon cu aparat de fotografiat și s-au făcut mai multe fotografii din care se vede un sicriu. Nu este clar dacă alături mai sunt și alte sicrie. Dându-se la o parte o scândură de la sicriu s-a observat un veșmânt cu violet și negru. Pare să fie al unui episcop. Se știe din arhivă că în zonă a fost reînhumat ep. Paul Sardi, înmormântat mai întâi în cimitirul din Păcurari (de la Seminar).

Paul Sardi, născut la Aosta (Augusta Praetoria), a fost episcop și vizitator apostolic în Moldova (1843-1848). A fost numit de papa Grigore al XVI-lea la 26 martie / 7 aprilie 1843 episcop de Vera (Bulgaria) și vizitator apostolic în Moldova, ajungând la Iași la 14 iunie după ce fusese consacrat la 25 aprilie. A împărțit Misiunea în patru decanate, adăugând alte două (Trotuș și Iași) la cele existente (Siret și Bistrița); a înființat câteva parohii și a sfințit mai multe biserici; a înființat un Seminar mic, întrerupt în anul 1848 din cauza revoluției; a trimis doi elevi la studii, în anul 1846, la Colegiul "De Propaganda Fide".

În anul 1848, din cauza bolii (febră hepatică sau holeră), a întrerupt vizita pastorală începută de două săptămâni la începutul lui octombrie. A murit la 28 octombrie stil vechi (9 noiembrie stil nou), după 11 zile de suferință. În Arhiva Parohiei Iași (Liber morturoum, tom 1, 1827-1855, p. 123, poz. 7) este notat că a murit la 28 octombrie 1848, având 51 de ani; a fost înmormântat în cimitirul catolic (Păcurari) în ziua următoare. Probabil a fost adus în biserica din Iași cu ocazia măririi acesteia în anii 1864-1866. O schiță făcută de pr. Iosif Malinowski arată că la 2 noiembrie 1891 se făceau rugăciuni pentru odihna sufletului său în partea opusă amvonului, adică aproximativ în zona unde s-a găsit cripta.

De asemenea, în cadrul săpăturilor arheologice s-a găsit locul unde probabil era unul dintre altarele laterale ale bisericii din anul 1789, marcat printr-un rând de cărămizi. Este vorba de altarul din partea de nord a bisericii. Documentele de arhivă spun că aici ar fi fost altarul sfântului Francisc din Assisi, așa cum în partea de sud era altarul sfântului Anton de Padova.

Sub actualul amvon, lângă altarul descoperit care aparține bisericii sfințite în 1789, sub o placă de mortar (nisip cu pietre) s-a găsit o altă placă de mortar. Din registrul de înmormântări se știe că pr. Mathia Radislowicz a fost înmormântat "lângă altarul sfântului Francisc". Continuarea săpăturilor vor arăta dacă mormântul părintelui se află aici sau a fost mutat cu ocazia măririi bisericii. (va urma)

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat