Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Interviu cu pr. Felix Roca, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor

O viață împlinită poate fi găsită în prietenia cu Isus

- Când vorbiți de tineri, la cine vă referiți?

Oficiul pentru Pastorația Tineretului, așa cum ne-am obișnuit să-l numim în ultima perioadă într-o formulare mai prescurtată, se îngrijește de pastorația copiilor, adolescenților și tinerilor din Dieceza de Iași. Dacă ne oprim strict asupra termenului de "tineri", părerile sunt împărțite în ceea ce privește încadrarea în limitele de vârstă. De exemplu, Documentul pregătitor pentru Sinodul episcopilor dedicat tinerilor, considerând diferențele culturale și regionale la nivel mondial, îi consideră tineri pe cei cu vârsta cuprinsă între 16-29 de ani. Bineînțeles, încadrarea nu este strictă.

- Dacă ne-am opri asupra statisticilor, de câți tineri vorbim în Dieceza de Iași? Câți sunt implicați în viața Bisericii?

Ne este greu să avem o statistică clară, considerând faptul că până și în parohii este dificil să se țină evidența tinerilor cu adevărat prezenți sau plecați la studii și la muncă în afara țării. În parohiile în care tinerilor li se oferă atenție, precum și propuneri de experiențe de credință, aceștia sunt mai receptivi și mai prezenți în viața Bisericii. De fapt, educația lor la credință este o responsabilitate a tuturor. Tinerii sunt mult mai sensibili la acele experiențe concrete care pun în joc capacitățile lor de dăruire, de voluntariat, care pot exprima credința lor.

- Ce înseamnă responsabil al Oficiului pentru Pastorația Copiilor, Tinerilor și Asociațiilor?

Misiunea unui responsabil de oficiu este aceea de a anima la nivel diecezan domeniul care i-a fost încredințat de către episcop. Nu se pune problema de "a da directive", ci de a sensibiliza Biserica locală în privința importanței pastorației cu tineri și pentru tineri. Evenimentele diecezane, cum ar fi Ziua Tineretului, Sărbătoarea Copiilor, pelerinajul tinerilor la Cacica etc. sunt doar o parte din această muncă în folosul tinerilor. Colaborarea cu preoții, persoanele consacrate, cateheții și toate persoanele care se dăruiesc tinerilor este esențială. O importanță deosebită o are și colaborarea cu responsabilii oficiilor din celelalte dieceze și eparhii ale țării, în dorința de a veni în întâmpinarea tinerilor cu propuneri la nivel național.

- Care credeți că sunt dificultățile cu care se confruntă tinerii astăzi?

Climatul de instabilitate socială, dificultatea de a-și construi un viitor, criza familiei, lipsa disponibilității de a fi ascultați fac ca tinerii să nu-și găsească locul în această lume. Nu întâmplător Sfântul Părinte, dedicând un sinod tinerilor, a transmis că obiectivul acestui demers al Bisericii este acela de a-i asculta, astfel încât sinodul să fie cu tineri și pentru tineri. Biserica are o misiune enormă în ceea ce privește educația tineretului și redarea încrederii lor în capacitatea de a transforma lumea.

- Cum își poate sfinți viața un tânăr în zilele noastre?

Adresând această întrebare unui tânăr, a răspuns: greu! Și nu cred că este o glumă. Biserica dorește să transmită fiecărui tânăr că numai în Cristos își poate găsi adevărata împlinire. Modelele nu lipsesc. Pentru următorii ani, Sfântul Părinte a propus tinerilor din lumea întreagă să aprofundeze exemplul sfintei Fecioare Maria, o tânără care a răspuns cu generozitate la chemarea lui Dumnezeu. Există atâția tineri care, chiar și în timpurile moderne, și-au trăit viața în eroismul credinței. Însă pentru a deveni sfinți, tinerii au nevoie de ajutor. Au nevoie de ambiente care să le confere încredere, de persoane generoase care să-i însoțească și să-i ajute să răspundă cu mult curaj la chemarea lui Cristos.

- Care este rolul Zilei Mondiale a Tineretului? Cum se va desfășura Ziua Tineretului la nivel diecezan, la Frumoasa?

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea, cel care a "inventat" zilele mondiale ale tineretului, a știut că un astfel de eveniment va schimba viața multor tineri precum și mentalitatea celor care sunt implicați în munca cu ei. "Efectul" zilelor mondiale ale tineretului nu se mărginește doar la timpul și locul în care acestea au loc. Este foarte importantă pregătirea pastorală care se face în prealabil și modalitatea în care, ulterior, se încearcă fructificarea entuziasmului care se trăiește în timpul acestui eveniment. Papa Francisc obișnuiește să spună că, de fapt, zilele mondiale ale tineretului sunt un itinerar de credință. Din acest itinerar face parte și celebrarea diecezană a Zilei Tineretului, care are menirea de a sensibiliza Biserica locală în privința responsabilității față de tineri și, totodată, de a-i îndemna pe tineri să răspundă la chemarea lui Cristos și la îndemnurile Bisericii. Ziua Tineretului de la Frumoasa va avea tema "Mi-a făcut lucruri mari Cel Atotputernic" (Lc 1,49), prima dintre cele trei teme date de papa Francisc, în drum spre Ziua Mondială a Tineretului Panama 2019.

- Care sunt proiectele Oficiului? Ce va fi în anul 2017?

Prioritatea pentru următoarea perioadă este pregătirea pentru Sinodul episcopilor cu tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Sfântul Părinte dorește o amplă consultare a tinerilor din lumea întreagă, indiferent de credință, pentru a descoperi împreună cu ei modalitatea prin care Biserica să valorizeze potențialul lor și capacitatea de a reînnoi această lume. Astfel, orice eveniment organizat pentru tineri va avea în fundal această prioritate. Biserica noastră locală are nevoie să descopere ce anume așteaptă tinerii de la ea și cum pot fi ajutați în trăirea credinței.

- Ce ați spune unui tânăr despre urmarea lui Cristos?

I-aș spune foarte deschis că sunt convins de faptul că o viață împlinită, chiar fericită, poate să fie găsită în prietenia cu Isus Cristos. Acest lucru nu este lipsit de efort, însă fiecare tânăr poate să-l depună pentru a realiza lucruri mărețe în și cu viața sa. Pe fiecare tânăr îl îndemn, așa cum face papa Francisc, să lupte împotriva oricărei ispite de comoditate și de resemnare. Sfântul Părinte folosește imaginea "tinerilor-divan", pe care îi consideră deja pensionari. Un tânăr cu dragoste de viață și de Cristos nu poate să fie în felul acesta.

- Ce exemple de tineri sfinți vă fascinează și de ce?

Sfântul Ioan Bosco mi-a fost un model începând din adolescență. Iubirea lui față de tineri m-a însoțit în viața mea de seminarist și preot. Ar fi o listă lungă de sfinți tineri care grăiesc vieții mele și care pot fi de inspirație tinerilor. În special fericitul Pier Giorgio Frassati, apropiat timpurilor noastre, le spune tinerilor că viața nu înseamnă a vegeta, ci a cuceri piscuri semețe. Cred că dacă fiecare tânăr s-ar lăsa entuziasmat de această convingere, viața sa și viața celor din jurul său s-ar schimba într-un mod radical, pentru că Isus Cristos lucrează într-un mod minunat în viața celui care îi lasă deschisă poarta inimii.

A consemnat pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat