Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Emanuel: Cu noi este Dumnezeu (IV)

Simbioza: Isus și Maria

Aflându-mă câțiva ani în Ardeal, deseori auzeam exclamația pioasă, în limba maghiară: "Jésus, Maria!" Mă bucuram auzind această invocație și îndată o spuneam și eu în mintea și inima mea: "Isuse, Marie!" În Dieceza de Iași se obișnuiește salutul: "Lăudat să fie Isus și Maria!" Pronunțând cu credință și iubire creștină aceste nume sfinte, dovedim preocuparea noastră pentru viața noastră spirituală, iar pe cei cărora le adresăm acest salut îi invităm să ni se asocieze, prin răspunsul la salut: "În veci!" Sau "În vecii vecilor! Amin!"

Această asociere minunată își are ca temei iubirea milostivă a lui Dumnezeu, exprimată prin profetul Isaia: "Iată, fecioara va zămisli și va naște un fiu, căruia îi va pune numele Emanuel" (7,14b). Oare nu i-am putea spune acestei Fecioare, având în vedere misiunea ei divină, "Emanuela"?! Adăugăm și mesajul ceresc al Bunei-Vestiri trimis Fecioarei din Nazaret, Maria, prin îngerul Gabriel: "Vei zămisli și vei naște un fiu și-l vei numi Isus" (Lc 1,31).

Convinși fiind că Dumnezeu a voit ca Fiul Întrupat să se numească Emanuel, "Dumnezeu este cu noi", la fel de convinși putem fi că și mama sa, Maria, pe care ne-a dat-o și nouă ca mamă, prin apostolul iubit, Ioan, "Iat-o pe mama ta!" (In 19,27) este mereu cu noi. O dovedește istoria celor două milenii creștine. Sfânta Biserică o recunoaște ca atare în multele sărbători pe care le-a rânduit pentru cinstirea ei, precum și în vasta și frumoasa liturgică mariană.

Menționăm faptul că și în timpurile noastre, prin aparițiile Maicii Preacurate, în diferitele locuri din lume, avem dovada de netăgăduit că Maria este cu adevărat mama Bisericii, regina lumii, ajutătoarea creștinilor, scăparea păcătoșilor și celelalte invocații pe care i le adresăm, îndeosebi în litania lauretană.

Anul acesta, în luna mai, se împlinesc o sută de ani de la vrednicele de luat în seamă apariții ale Maicii Domnului, la Fatima. În toată lumea catolică se vor rememora cele spuse de Maica Preacurată celor trei copii: Francisc, Iacinta și, îndeosebi, Luciei. Să luăm aminte!

P.A.D.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat