Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Fetița miracolului. Gemma Galgani

Viețile sfinților sunt comorile pe care Biserica le prezintă omenirii ca pe o invitație la trăirea credinței: "Iată roadele frumoase ale inimii care crede!" Putem scrie sau citi zeci de tratate prin care să promovăm și să apărăm credința, însă viețile sfinților rămân capodopere convingătoare: ei, sfinții și sfintele, sunt astăzi "sarea pământului și lumina lumii" (cf. Mt 5,13-16).

Frumusețea inimii care crede se vede și în viața sfintei Gemma Galgani, născută la 12 martie 1878, în Borgonuovo di Camigliano (Lucca, Italia). Prima încercare a vieții - moartea mamei, la 17 septembrie 1886, pe când Gemma avea doar opt ani - a depășit-o prin "credința matură a copilului" convins că paradisul există: "Mama a plecat în ceruri. De acolo mă va ajuta și acolo o voi revedea" (cf. Mt 18,3). A înțeles din propria viață că "mireasa celui răstignit" nu are alte "bijuterii" decât crucea și spinii. Cu aceste "bijuterii" s-a împodobit atunci când și-a pierdut fratele Gino, seminarist, ce abia împlinise 18 ani. Apoi, la 11 noiembrie 1897, o nouă "bijuterie" i-a încoronat inima cu spini: moartea tatălui.

Crucea și spinii Mântuitorului au început să se manifeste tot mai profund în viața ei. Astfel în toamna anului 1898 s-a îmbolnăvit grav. În timpul iernii situația ei s-a agravat atât de tare încât, având deja picioarele paralizate, la 2 februarie 1899, medicii au declarat că nu va supraviețui acelei nopți. Nu s-a lăsat pradă durerilor și nici disperării. S-a rugat intens. A făcut devoțiuni în cinstea sfinților: Gabriel al Maicii îndurerate și Margareta Maria Alacoque. Astfel, la 3 martie, chiar în prima vineri din lună, după ce a primit sfânta Împărtășanie, s-a vindecat în mod miraculos. De atunci toți au numit-o "Fetița miracolului"!

Chiar dacă dorința ei de a intra în mănăstire nu s-a concretizat, ea a făcut votul de feciorie la 8 decembrie 1898, în solemnitatea Neprihănita Zămislire, în mijlocul suferințelor. După vindecare, la 23 martie 1899 i-a apărut sfântul Gabriel al Maicii îndurerate și i-a spus: "Destinația ta e Calvarul, suferința Mântuitorului". La 30 martie, în Joia Sfântă, i-a apărut însuși Isus. Privind la Cel Răstignit, în inima ei răsuna: "Isus ne-a iubit până la moartea pe cruce: suferința este cea care ne învață să iubim".

Apoi, din ascultare față de confesorul ei, a mărturisit: "Eram în seara de 8 iunie 1899, când, dintr-o dată, am simțit o durere interioară pentru păcatele mele. Mi-a apărut Isus, care avea toate rănile deschise. Din acele răni nu mai ieșea sânge, ieșeau un fel de flăcări de foc, care au venit în contact cu mâinile și picioarele mele și cu inima mea. Am simțit că mor...". A fost ziua când a primit stigmatele: răni deschise care îi apăreau de joi seara până vineri, la ora 15.00, și erau însoțite de extaze. Umila mireasă a Răstignitului ascundea sub mănuși semnele participării la pătimirile lui Cristos.

Într-o continuă luptă cu diavolul, care îi apărea în diferite feluri pentru a o ispiti, și după îndelungate suferințe interioare, în primăvara anului 1902 s-a îmbolnăvit din nou. Deși părea vindecată, în luna octombrie starea ei s-a agravat. În ianuarie 1903 a fost izolată într-un apartament, trăind astfel și experiența lui "Cristos părăsit", experiența tăcerii lui Dumnezeu. În Sâmbăta Sfântă, la 11 aprilie 1903, în timp ce clopotele anunțau învierea Domnului, Gemma pleca spre casa Tatălui. Avea 25 de ani!

Papa Pius al XI-lea a declarat-o fericită la 14 mai 1933, iar papa Pius al XII-lea, la 2 mai 1940, a declarat-o sfântă, propunând-o ca model pentru întreaga Biserică.

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat