Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Istorie -

Descoperiri în catedrala din Iași (I)

În vederea restaurării și consolidării catedralei, în ultimul timp au început a se face săpături arheologice în sacristia și în interiorul lăcașului de cult. Câteva descoperiri merită să fie scoase în evidență.

În săpăturile desfășurate în a doua parte a anului 2016 (sub coordonarea arheologilor medieviști Stela Cheptea și Bobi Apăvăloaei de la Academia Română - filiala Iași, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană) în sacristia bisericii s-au descoperit peste 30 de schelete de persoane înmormântate la diferite adâncimi, între 2,50 și 4,25 m (unele dintre ele erau în alte poziții decât cea normală), câteva monede, fragmente ceramice și de teracotă care urmează să fie datate. S-au găsit, de asemenea, la adâncimea de 2 metri, un fragment dintr-o fundație de piatră și o aglomerare de pietre așezate într-un fel aparte, una dintre laturi fiind ușor arcuită, posibil absida unei biserici. Pământul galben și începutul fundației se află la 4,25 m. Pe verticală sunt câteva straturi de arsură, urme ale focurilor și distrugerilor care au fost prin aceste locuri în decursul istoriei. De asemenea, la 3,10 m adâncime este o placă de mortar (var cu nisip), care se întinde pe toată suprafața sacristiei, posibil să fie pavimentul unei construcții vechi.

De-a lungul istoriei pe locul catedralei actuale din Iași sau în apropiere au fost construite mai multe biserici din lemn sau din piatră. Despre trei dintre ele se știe și când au fost sfințite: 19 noiembrie 1612, 1755, 15 august 1789. Despre altele se știe doar de existența lor sau ni se dau chiar amănunte.

Pe centrul bisericii, începând din locul unde era altarul vechi, s-a găsit o criptă zidită din cărămidă, cu boltă, goală în interior, având înălțimea de 2 m. Lungimea este de 3,30 m, iar lățimea de 1,64. Partea din față se afla chiar sub altarul vechi. Descoperirea criptei a născut întrebări la care încă nu s-au găsit răspunsuri clare. În pământ, în partea de jos a criptei, se află morminte? Când s-a construit cripta? De ce este atât de mare? De ce s-a pus sub altar? Să fi fost construită cripta pentru ulterioare înmormântări?

Săpăturile din luna martie au scos la iveală aproape de zona unde începe cruciera locul unde era vechea bancă de împărtășanie, marcat prin câteva rânduri de cărămidă dintr-o parte în alta. "Prin tradiție - nota pr. Iosif Gabor în anul 1986 - se știe că la Iași a fost reînhumat în fața băncii de împărtășanie" pr. Francisc Anton Tasso de Savona mort în faimă de sfințenie la Răchiteni la 5 martie 1765. Pe centru, în fața locului vechii bănci de împărtășanie s-a descoperit mormântul acestui preot. Deasupra are o lespede formată din trei pietre. Într-o casetă făcută din cărămidă, cu dimensiunile 70x40x40 cm, se află un mic sicriu (în parte putrezit) cu rămășițele pământești ale părintelui. Părintele a fost reînhumat aici ("într-un loc mai potrivit, în biserica cea nouă, zidită de piatră") la 30 iulie 1813, fiind adus din biserica din Răchiteni unde fusese transportat din cimitir la 5 iunie 1782 și îngropat în fața altarului. Tot pe centrul catedralei, în continuarea mormântului, se profilează o nouă criptă. (va urma)

Pr. Cornel Cadar



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat