Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Posta redactiei -

Răspundem cititorilor

* Amalia Mihai (e-mail). "A ales moartea pentru a da viață fiicei sale. Drama Roxanei Dragomir, mama de 27 de ani, a început în luna a patra de sarcină. Atunci a aflat că are cancer osos, dar dorința de a da naștere copilului ei a fost mai presus decât propria viață. Roxana era căsătorită cu Alin de un an de zile și își doreau un copil. Cea mai așteptată veste, aceea că va deveni mamă a făcut-o fericită, însă, la scurt timp, acest vis i-a fost umbrit. Medicii au îndemnat-o atunci să ia cea mai grea decizie, o decizie crucială, să aleagă între viața ei și viața pruncului. Nu a stat pe gânduri, nu s-a îndoit nicio secundă de ceea ce trebuie să facă. Și-a sacrificat viața pentru a aduce pe lume un suflet, pe fetița ei, Maia. Singura ei dorință era să-și crească fetița alături de soțul ei, Alin... Nu s-a plâns de durere, deși suferința i se citea pe fața tot mai palidă. Familia a dus-o în Turcia în speranța că o vor salva. Roxana a pierdut lupta cu boala și a plecat în casa Tatălui ceresc la sfârșitul lunii februarie. Sute de oameni au condus-o pe ultimul drum. Roxana este un exemplu pentru noi, femeile, mai ales. De obicei, noi, oamenii, fugim de durere, suferință și moarte, dar Roxana s-a luptat eroic cu toate acestea, pentru a-și naște fiica. Acum Roxana trăiește prin fetița ei, Maia".

Cazul semnalat de dv. este impresionant și a venit în plină desfășurare la Iași, Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara a celei mai mari mișcări pro vita la nivel internațional, care înseamnă 40 de zile de priveghere pașnică în rugăciune pentru încetarea avorturilor (în perioada 1 martie - 9 aprilie 2017). O mamă care alege să-și salveze copilul cu riscul vieții ei este mereu de admirat și trebuie dată ca exemplu, mai ales într-un mediu în care ca țară ocupăm un loc fruntaș la numărul de avorturi. S-a calculat că de la evenimentele din 1989 până astăzi numărul copiilor uciși înainte de a se naște este atât de mare încât am mai avea încă o Românie. Am văzut că presa deja a scris sau a relatat despre această mamă. Cinste ei! Ne rugăm ca Dumnezeu să-i întărească pe cei care au rămas în viață și să-l ajute pe copil să crească în harul său.

* D. (e-mail). "Aș avea și eu nevoie de câteva lămuriri dacă se poate. Sunt creștin romano-catolic și m-am căsătorit în luna decembrie 2016 la primărie, iar soția mea este ortodoxă. În luna mai urmează să se nască pruncul nostru. Întrebarea mea este dacă putem să botezăm copilul în Biserica Catolică? Aștept răspunsul dv. sau să mă îndrumați spre cineva care mă poate lămuri. Vă mulțumesc!"

Să sperăm că veți face cât mai repede căsătoria religioasă în Biserica Catolică. Nu ajunge doar cea civilă. E nevoie și de Dumnezeu în familia dv. Ar fi păcat să crească pruncul și să afle că nu sunteți căsătoriți. Copilul poate fi botezat. Căutați cel puțin un naș catolic. Luați legătura cu parohia de care aparțineți, vorbiți cu părintele paroh și Sfinția Sa vă va spune ce mai aveți de făcut. Vă dorim har și binecuvântare de la Domnul!

* Iosif Roca (Galați). "Părintele Eugen Blăjuț sr. este o comoară de cuvinte. O nouă vizită făcută părintelui, discuțiile și atmosfera creată sunt la temelia acestei intervenții. A devenit o certitudine că părintele este o sursă nesecată de cuvinte esențiale și cu mare încărcătură de fond și emoțională. În zeci de ani, nu l-am auzit rostind cuvinte inutile, nu l-am văzut nervos sau supărat, indisponibil etc. Simplitatea, bunăvoința și bunătatea părintelui sunt dezarmante. Exemplul este lângă noi, cu atât mai mult cu cât părintele are o venerabilă vârstă și o experiență de viață pe măsură. De această dată părintele a vorbit despre Rugăciunea domnească, Sfânta Treime, dar și despre irosirea resurselor ca rezultat al necredinței. Am primit binecuvântarea părintelui și mă voi reîntoarce pentru noi cuvinte din comoara sa".

Vă mulțumim pentru cele împărtășite!

* DS. DL. (e-mail). Stimate domn/doamnă, vă invităm să vă luați informațiile din surse credibile (manuale de istorie, cărți din biblioteci cu aparat critic, care se bazează pe documente). Încercați apoi să-i cunoașteți personal pe iezuiți. Ei sunt prezenți și în România: în București și în Cluj. Vizitați-i, observați-le activitatea (caritativă și cultural-religioasă) și apoi trageți concluzii. Luându-vă informațiile din sursele pe care ni le-ați arătat, riscați să trăiți într-o minciună continuă și să fiți manipulat toată viața de alții. În Sfânta Scriptură, pe care ne place să credem că ați citit-o, este scris: "Veți cunoaște adevărul și adevărul vă va face liberi". Aceasta vă dorim: să cunoașteți Adevărul... Să aveți curajul apoi să vă dați numele și prenumele (de ce vă ascundeți?). Mult har și binecuvântare de la Dumnezeu!

* A. (e-mail). "De curând la Editura «Sapientia» a apărut cartea «Creștinismul antic în Scythia Minor» (Dobrogea). Una dintre întrebările la care doresc să-mi răspundeți este aceasta: Cine a fost împăratul Atanasiu I despre care se vorbește la tot pasul că a restaurat biserici? Unde și când a fost împărat?"

Deoarece cartea a ieșit la Editura "Sapientia", l-am rugat pe pr. Ștefan Lupu, responsabil al editurii, să răspundă la întrebarea pe care ne-ți adresat-o. Sfinția Sa ne-a spus că e o greșeală, de fapt este Anastasiu (mai precis Anastasie) și nu Atanasiu, cum a apărut în carte. După moartea lui Zenon din anul 491, văduva sa, Ariadna, s-a căsătorit cu bătrânul Anastasie I din Dyrrachium, ce deținea o funcție la curte de "silentiarius". A fost încoronat după ce a făgăduit că nu va introduce nicio inovație bisericească. A încheiat socotelile cu isaurienii, înlăturându-i din funcții, confiscându-le proprietățile și expulzându-i din capitală. A urmat un război de șase ani în care isaurienii au fost înfrânți și strămutați în Tracia. A dus apoi un război împotriva Persiei fără rezultate. Fiindu-i atenția distrasă de la frontiera dunăreană, bulgarii, geții și sciții întreprindeau incursiuni de jaf împotriva frontierei nordice și în Peninsula Balcanică. Anastasie a fost determinat să ridice zidul lung la 65 km vest de Constantinopol, care se întindea de la Marea Marmara la Marea Neagră. Însă din cauza construirii la repezeală și a cutremurelor, zidul nu a putut servi ca o barieră reală. Între timp, Theodoric cel Mare fusese recunoscut de împărat ca rege al Italiei, iar Clovis I întemeiase regatul francilor în Galia și primise titlul de consul. Anastasie îi favorizase inițial pe monofiziți, dar când a poruncit ca Trisaghionul să fie cântat ca adaos la o cântare bisericească, au pornit tulburări în capitală și la izbucnirea unei rebeliuni în Tracia, compuse de armate de bulgari, huniți slavi, conduși de Vitalian care pregătise flota pentru asediul Constantinopolului pentru a salva biserica ortodoxă. Dar rebeliunea a fost înăbușită după o luptă grea și lungă. Anastasie a decretat interzicerea luptelor din circ dintre oameni și animale. A construit apeducte și a renovat Farul din Alexandria. În anul 518, bătrânul împărat cu un ochi albastru și un ochi căprui a murit. Dinastia Leonidă s-a încheiat.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat