Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Legea si dreptul tau -

Curier juridic

* Dumitru Diac (Sprânceana). "În anul 2013 am cumpărat un autoturism marca Daewoo Matiz, iar la înmatriculare am plătit taxă de timbru de mediu în sumă de 3.872 lei. Întrucât această taxă a fost anulată, vă rog să-mi precizați dacă această taxă poate fi recuperată".

Prin legea nr. 1/2017 a fost abrogată Ordonanța de urgență a guvernului nr. 9/2013 prin care era reglementată plata timbrului de mediu. În mod concret, toți cei care au plătit timbru de mediu pot solicita începând cu 1.02.2017 restituirea taxei achitată. Acțiunea este de competența Tribunalului Iași (în cazul dv.), iar aceasta se timbrează la valoare, adică odată cu acțiunea trebuie să depuneți și o taxă de timbru de 262 lei. Precizez că prin cererea de chemare în judecată se pot solicita și dobânda legală aferentă sumei achitată cu titlu de timbru de mediu, precum și cheltuielile de judecată (taxă timbru, onorariu avocat).

* Veronica Dumitrașcu (Bacău). "Ce drepturi are o persoană după moartea soțului ei, după 20 de ani de căsătorie și trei copii?"

În cazul în care persoana despre care vorbiți era divorțată la momentul decesului fostului soț, aceasta nu are niciun drept cu privire la bunurile dobândite de acesta cu cea de-a doua soție și nici la pensie de urmaș. Conform art. 970 din Codul civil "soțul supraviețuitor îl moștenește pe soțul decedat dacă, la data deschiderii moștenirii, nu există o hotărâre de divorț definitivă". În schimb, cei trei copii rezultați din prima căsătorie moștenesc 3/4 din moștenire, iar cea de-a doua soție va avea dreptul la un sfert din partea cuvenită soțului decedat. În ceea ce privește pensia de urmaș, de ea va beneficia cea de-a doua soție, în cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Actele de vânzare-cumpărare și orice acte juridice ce au ca efect transmiterea dreptului de proprietate pot fi încheiate de persoane care au capacitatea deplină de exercițiu, adică atât cel care vinde, cât și cel care cumpără trebuie să aibă discernământ. Lipsa discernământului este constatată printr-o expertiză medico-legală întocmită de o comisie de medici. Pentru persoanele în vârstă, la încheierea actelor de vânzare-cumpărare, notarii solicită adeverințe medicale de la medicii de familie care să ateste că persoana care urmează să încheie actul nu este luată în evidențe cu boli psihice care să-i altereze discernământul și capacitatea de a încheia acte juridice.

Persoanele care nu au discernământ pot fi puse sub interdicție, iar instanța de judecată numește un tutore legal care să semneze pentru persoana pusă sub interdicție acte juridice.

* P.R. (Iași). "În cazul în care părinții unui minor au decedat cine poate fi numit tutore?"

Potrivit art. 112 din Codul civil, "poate fi tutore o persoană fizică sau soțul și soția, împreună, dacă nu se află în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de prezentul cod". Conform art. 113 din Codul civil, nu poate fi tutore:
- minorul, persoana pusă sub interdicție judecătorească sau cel pus sub curatelă;
- cel decăzut din exercițiul drepturilor părintești sau declarat incapabil de a fi tutore;
- cel căruia i s-a restrîns exercițiul unor drepturi civile, fie în temeiul legii, fie prin hotărâre judecătorească, precum și cel cu rele purtări reținute ca atare de către o instanță judecătorească;
- cel care, exercitând o tutelă, a fost îndepărtat din aceasta;
- cel aflat în stare de insolvabilitate;
- cel care, din cauza intereselor potrivnice cu cele ale minorului, nu ar putea îndeplini sarcina tutelei;
- cel înlăturat prin înscris autentic sau prin testament de către părintele care exercita singur, în momentul morții, autoritatea părintească.

Av. Mihaela Ciobanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat