Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

ZSS 2017
"Politica între ideal și real. O abordare în lumina doctrinei sociale a Bisericii" a fost tema ediției 2017 a "Zilei Sociale pentru Studenți", din 25 februarie, la Institutul Teologic din Iași. Au luat parte studenți ieșeni, seminariști și un grup de tineri din Chișinău. Moderator a fost pr. dr. Fabian Doboș. Au conferențiat pr. Alois Bulai, cu tema "Sunt eu păzitorul fratelui meu?", despre misterul omului și al responsabilității sale în lume, prezentat în Sfânta Scriptură, iar prof. univ. dr. George Poede, în conferința "Politica - o vocație și o profesie", a subliniat că nu trebuie să fie pierdută speranța în politică, în ciuda contextului dificil în care trăim. Liturghia a fost prezidată de PS Aurel Percă.

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna martie s-au numărat: la centrul "Gaudium et Spes": întâlnire cu văduvii, văduvele și persoanele singure, cu sfânta Liturghie prezidată de PS Petru Gherghel (4 martie); prezentarea exortației apostolice Amoris laetitia în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău (5 martie); "Zilele familiei" la Rotunda (9-12 martie); întâlnire cu părinții copiilor de la grădinița surorilor "Maestre Pie Venerini" la Pildești (15 martie); conferința despre viață în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău (17 martie); reculegere cu familiile din Acțiunea Catolică (18 martie); lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Buhonca (19 martie); "Săptămâna familiei" la Gioseni (20-26 martie) și în Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași (27 martie - 2 aprilie); Marșul pentru viață la Iași (25 martie).

Ite ad Joseph
Sfântul Iosif a fost sărbătorit anul acesta la 20 martie, deoarece 19 martie a fost zi de duminică a Postului Mare. Este patronul Institutului Teologic din Iași, iar Liturghia hramului a fost prezidată de PS Aurel Percă, în capelă, când 11 seminariști din anii IV au fost instituiți lectori, iar 12 din anul V, acoliți. În aceeași zi, s-a celebrat hramul Seminarului și Colegiului "Sfântul Iosif" din Bacău, Liturghia fiind prezidată de PS Petru Gherghel, alături de care au slujit la altar 22 de preoți, printre care și pr. Anton Săboanu, directorul colegiului și seminarului. Sfântul Iosif a fost sărbătorit și la Institutul Teologic Franciscan din Roman, fiind ocrotitorul Provinciei Franciscane din România, prin Liturghia prezidată de fr. Teofil Petrișor, ministru provincial.

Adunare generală Scout
Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău a găzduit sâmbătă, 18 martie, adunarea generală a tuturor centrelor Scout cu specific catolic din Dieceza de Iași și Arhidieceza de București. Au fost reprezentanți din Iași, Valea Lupului, Piatra Neamț, Pildești, Adjudeni, Sagna, Prăjești, Lespezi, Bacău, Nicolae Bălcescu și București. S-au stabilit și următoarele activități cercetășești: 20-23 aprilie, exerciții spirituale, la casa surorilor "Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe" din Iași; 24-31 iulie, campus metodologic (temerari și exploratori); 4-15 august, Rojam (a VI-a jamboree națională din România), la Cristian, jud. Brașov; 21-28 august, campus integrativ și apoi un campus modular (un drum de inițiere în cercetășie pentru cei adulți).

După 40 de ani
Duminică, 19 martie, s-au împlinit 40 de ani de când episcopul Petru Pleșca a fost chemat în casa Tatălui ceresc. În biserica "Sfânta Treime" din Oituz (sau Grozești, cum era numit pe vremea ep. Pleșca), a avut loc o sfântă Liturghie cu requiem, prezidată de PS Petru Gherghel, concelebrând opt preoți. Pr. Fabian Doboș, la predică, a evocat figura și spiritualitatea celui pomenit. La Iași, PS Pleșca a fost comemorat la Liturghia prezidată de PS Aurel Percă în catedrală.

Calendar didactic
S-a stabilit calendarul acordării "missio canonica": vineri, 24 martie, la Roman; sâmbătă, 25 martie, la Onești și Bacău, iar zona Iași va fi programată la o dată ce se va anunța ulterior. Etapa diecezană (interjudețeană) a olimpiadei de religie va fi organizată pentru clasele V-VI la Bacău la 13 mai, odată cu concursul de eseuri și creație religioasă "Episcop Anton Durcovici", cu tema "Ca toți să fie una" (In 17,21). Data limită pentru trimiterea desenelor la concurs este 6 mai, pe adresa Decanatului de Bacău. Faza națională a olimpiadei (pentru clasele VII-XII) va avea loc între 25 și 28 aprilie, la Timișoara. Tematica pentru olimpiadă și structura subiectelor rămân aceleași din anii anteriori.

Inițiative biblice
Misionarii verbiți de la mănăstirea "Sfinții Ciril și Metodiu" din Cordun (NT), conform carismei Congregației "Misionarii Cuvântului Divin", aceea de a predica și a răspândi cuvântul lui Dumnezeu tuturor oamenilor, au trei propuneri concrete pentru a cunoaște și a aprofunda cuvântul lui Dumnezeu (Sfânta Scriptură): Lectio divina, foaia liturgică "Duminica în familie" și un Atelier biblic de introducere în Sfânta Scriptură. Detalii au fost publicate pe ercis.ro sau pot fi obținute de la pr. Claudiu Eva (tel. 0745/116386) sau email: manastire. ciril.metodiu.2008@gmail.com.

Concert religios
Părintele Augustin Tamaș, originar din Ciucani, hirotonit preot la 4 ianuarie, în cadrul Familiei Mariane "Cinci Pietre" (Famiglia Mariana "Cinque Pietre") din Italia, organizează un concert de cântece religioase pentru tineri în localitatea sa natală. Motoul concertului va fi "Lăudați pe Domnul pentru că este bun". Concertul va avea loc sâmbătă, 22 aprilie, la ora 17.00. Părintele Augustin va fi însoțit la acest eveniment de alți patru membri ai familiei călugărești: două surori și alți doi preoți, dintre care unul fiind fondatorul comunității, pr. Giovanni dell'Imacollata.

Pe scurt
- 6-12 februarie: Campus de iarnă pentru 60 de copii din Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași, cu tema "Aventurile lui Pinocchio"
- 28 februarie: Inaugurarea sediului Centrului de Îngrijire la Domiciliu din Cireșoaia (jud. Bacău)
- 4 martie: Zi de formare pentru 30 de lectori din parohiile "Fericitul Ieremia" din Roman (gazde) și "Sfinții Petru și Paul" din Traian (Neamț), cu conferințe susținute de preoții Daniel Iacobuț și Eduard Patrașcu
- 9 martie: Sfințirea noului sediu al Centrului Socio-Vocațional de Zi al Fundației "O Nouă Viață" din Siret, ceremonia fiind prezidată de pr. paroh Irinel Iosif Iosub.
- 11 martie: Zi de reculegere pentru tineri cercetași din Pildești, Hălăucești și Sagna la casa Surorilor Franciscane din Hălăucești
- 18 martie: Etapa județeană a olimpiadei de religie romano-catolică, la Bacău, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea
- 25 martie: Întâlnirea națională a responsabilelor comunităților de terezine, în Parohia "Sfântul Arhanghel Mihail" din Săbăoani, cu tema: "Slujirea Bisericii în calitate de persoane consacrate"
- 1 aprilie: A doua întâlnire de formare pentru animatorii de la "Vara Împreună", organizată de Iosefinii lui Murialdo din Roman, cu tema "Pescărușul Jonathan".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat