Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pasti 2017 -

Glorie vreau, nu jertfă!

"Iată omul", răsună în aceste zile (In 19,5)! Iată-l pe Cristos în timpul intrării triumfale în Ierusalim (cf. In 12,12-15); iată-l slujind la ultima cină, spălând picioarele apostolilor (cf. In 13,1-20); iată-l în agonie pe Muntele Măslinilor, rugându-se atât de stăruitor încât "sudoarea lui, care cădea pe pământ, s-a făcut ca picăturile de sânge" (Lc 22,44); iată-l arestat, judecat, condamnat, răstignit pe cruce, mort și înmormântat (cf. In 18-19); iată-l viu, glorios, explicând Scripturile și trimițând ucenici în toată lumea (cf. Lc 24); iată-l înălțat la cer, în glorie, de unde va reveni (cf. Mt 26,64; Fap 1,11).

În Săptămâna Sfântă vedem imagini atât de diferite cu Cristos. Suntem confuzi: Cristos e glorios sau e în suferință?

Am auzit că "Isus va fi în agonie până la sfârșitul lumii" (Blaise Pascal). Însă noi vrem un Cristos glorios, deja înviat! Noi vrem glorie, nu jertfă, nu cruce, nu sacrificiu! Pentru aceasta ne-am și zbătut să scoatem crucea din școli, din case, din viața noastră: "Noi nu vrem jertfă, sacrificiu. Noi vrem glorie"! Și dacă mai sunt cruci prin jurul nostru le preferăm cu un răstignit viu, puternic, cu ochii larg deschiși, gata să învie. Nu Cristos în agonie, Cristos în suferință, Cristos mort, nu este pentru noi.

Noi ne-am născut când lumea era deja împărțită în generații, în tineri și bătrâni. Celor din urmă le-am lăsat crucea, Vinerea Mare. Ei sunt "oameni obișnuiți cu suferința" (cf. Is 53,3). Noi, cei tineri, preferăm gloria, puterea, învierea. Pe noi nu ne interesează Calvarul, ci Taborul: Cristos îmbrăcat în lumină! Modelul nostru este un Dumnezeu plin de putere, unul care să ne facă și pe noi puternici.

Să nu ne amăgim: putem scoate crucifixul din viața noastră, dar nu putem desființa Calvarul, crucea! Putem prefera oricând gloria, dar nu o vom ajunge fără Cristos răstignit! Ce oameni de caracter am fi dacă am înțelege că bobul de grâu, dacă nu moare, rămâne singur, neroditor, incapabil să ajungă la înviere, la glorie (cf. In 12,24)!

Când vom înțelege valoarea crucii, a sacrificiului, ne vom bucura de viață, de înviere. Atunci ne vom construi "gloria" privind crucea! Ba chiar mai mult, îmbrățișând crucea și purtând-o pe urmele Domnului.

Tu spre ce Cristos privești în aceste zile: spre cel răstignit sau spre cel glorios? Tu chiar crezi că poți ajunge gloria Celui Înviat fără niciun sacrificiu?

Pr. Laurențiu Dăncuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat