Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri interne

Itinerare
Acțiunea Catolică "Sfântul Iosif" din Dieceza de Iași pune la dispoziția membrilor și a tuturor doritorilor itinerarele spirituale de pregătire pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Itinerarele sunt structurate pe categorii largi de vârstă, conform celor trei sectoare: pentru copii ("Darul lui Isus"), pentru tineri ("Paradisul de la picioarele crucii") și pentru adulți (publicația "Glasul Acțiunii"). Materialele pentru copii și adulți sunt disponibile pe site-ul www.aciasi.ro, iar pentru tineri la adresa www.itinerar-postulmare2017.blogspot.ro.

Concurs
Oficiul pentru Pastorația Biblică în colaborare cu Oficiul pentru Muzica sacră din Dieceza de Iași lansează un concurs pentru imnul Duminicii Bibliei, care va fi celebrată la 26 martie. Sunt așteptate compoziții care să se inspire din texte ale Bibliei și care să scoată în evidență frumusețea și importanța familiarității cu Biblia, neuitându-se faptul că respectivele cântece vor fi cântate la diferitele celebrări din Duminica Bibliei sau din alte duminici. Cele mai frumoase cântece vor fi premiate. Compozițiile pot fi trimise (în format melodie sau, și mai bine, ca partitură) la adresa: biblia_catolica@yahoo.ro până la 13 martie.

Maica Speranța
În biserica din Barticești, la 8 februarie, PS Aurel Percă a prezidat o Liturghie în memoria fericitei Maica Speranța a lui Isus, mesagera iubirii milostive. Împreună cu parohul locului, pr. decan Alois Moraru, au concelebrat 19 preoți din diferite parohii. Cuvântul de învățătură a fost ținut de părintele Iosif Dorcu, care a vorbit despre Collevalenza, ținta a zeci de mii de pelerini, precum și despre fericita Maica Speranța, protagonista insistentă a difuzării evlaviei către iubirea milostivă. După omilie a urmat momentul reînnoirii adeziunii din partea membrilor Laicilor Iubirii Milostive, grupare coordonată de Fiii și Fiicele Iubirii Milostive, cele două congregații întemeiate de Maica Speranța.

Laborator biblic
La Centrul "Gaudium et Spes" din Traian se organizează de la 12 februarie o serie de întâlniri duminicale lunare dedicate Evangheliei după sfântul Matei. Acestor întâlniri li s-a dat denumirea și de laborator biblic, deoarece se va urma o metodă de citire continuă a acestei evanghelii. Următoarele întâlniri vor avea loc la 12 martie, 21 mai, 11 iunie, 3 septembrie și 15 octombrie. Întâlnirile sunt conduse de pr. Gheorghe Iordache, din Congregația Misionarii Cuvântului Divin (Verbiții). Înscrierile se fac la pr. Adrian Fărăoanu (tel. 0766/323384).

Pentru familii
Printre activitățile pastorale ale Oficiului pentru Pastorația Familiei din luna februarie au fost: întâlniri cu "familia rănită" (11 februarie), cu participanții la cursul pentru logodnici din 2016 (18 februarie) și curs pentru logodnici (25 februarie), la Centrul "Gaudium et Spes"; lansarea cărții "Vreau să înțeleg cu cine mă căsătoresc" la Lespezi (5 februarie), Pașcani (19 februarie) și Fundu Răcăciuni (26 februarie); conferință despre "Fidelitatea între prieteni și între soți", la catedrala din Iași (28 februarie).

Reculegeri
Comunitatea carmelită de la Luncani propune zile de reculegere spirituală: 3-5 martie, pentru adulți; 10-12 martie, pentru tinerii chemați la viața de familie și părinți; 19-22 aprilie, pentru tineri. Informații suplimentare și înscrieri: pr. Mihai Augustin Folner O.Carm. (tel. 0787/709489; e-mail: gustifol@hotmail.com).

Educatoare
Casa de Copii "Sfânta Maria" din Barați (jud. Bacău) angajează educatoare pentru grupa de preșcolari și școlari. Se cere: experiență, aptitudini pentru lucrul cu copiii și seriozitate. Relații la tel. 0234/211229, e-mail: csf.maria@yahoo.fr sau pe www.csfmaria.ro.

Despre Spovadă
Cartea "99 de întrebări și răspunsuri despre Spovadă", de Radu și Oana Capan, vine în ajutorul tinerilor și adulților care practică acest sacrament, ori au nevoie să îi redescopere importanța. Fiecare întrebare și răspuns ocupă două pagini, incluzând o rubrică de aprofundare. Primele 30 de întrebări vizează motivația practicării Spovezii. Următoarele 60 sunt despre cum trebuie practicat sacramentul, cu o tratare a poruncilor lui Dumnezeu și ale Bisericii. Ultimele nouă întrebări invită la a privi Spovada într-un mod mai profund. Cartea, apărută la Editura "Viața Creștină", are 238 de pagini, costă 15 lei, și poate fi cumpărată de la Librăria "Presa Bună" Iași.

Centru de asistență
Începând din luna ianuarie, în cadrul Episcopiei de Iași funcționează Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta". Sunt oferite următoarele servicii: diagnoză socială, consiliere psihologică și psihosocială, consiliere spirituală, suport emoțional și religios, consiliere și informare în domeniul adicțiilor, informare și educare pentru dobândirea unor abilități de viață independentă, consiliere pentru prevenirea oricăror forme de abuz și neglijare, informare pe diferite teme, pentru categorii de grupuri vulnerabile sau expuse unor factori de risc. Datele de contact: Iași, str. Traian, 8; tel. 0232/212003, int. 71; 0769/664531; fax 0232/212006; e-mail: social@ercis.ro. Persoana de contact: asistent social principal Ramona Ciobanu.

Pe scurt
- 29 ianuarie: Jubileul de 10 ani de existență a Parohiei "Adormirea Maicii Domnului" din Djébonoua, Coasta de Fildeș, păstorită de doi preoți din Dieceza de Iași
- 6-10 februarie: Campus cu tema "Familia ocrotită de Isus", pentru 110 copii, în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău
- 10 februarie: Zi de formare pentru aspiranții cooperatori guanellieni din Iași și Șcheia, la Casa "Sfântul Iosif" din Iași
- 11 februarie: Zi de formare pentru președinții parohiali din Acțiunea Catolică, la Bacău și Roman, cu tema: "Dă viață grupului de Acțiune Catolică!"
- 12 februarie: Ziua Vieții Consacrate, în biserica "San Vitale" din Roma, în prezența PS Gianrico Ruzza, episcop al Sectorului Centru Roma, împreună cu Mons. Daniele Micheletti, paroh, și alți preoți și persoane consacrate din România
- 26 februarie: Zi de formare pentru laici, cu tema: "Suntem familia lui Dumnezeu. Dacă n-aș avea iubire, n-aș fi nimic (1Cor 13,2), la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, în colaborare cu Misionarii Verbiți
- 5 martie: Comemorarea morții fratelui Ieremia la sanctuarul din Onești și deschiderea Anului Jubiliar: 25 de ani de prezență capucină în România.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat