Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri . Stiri . Stiri -

Știri externe

Mesaj pentru Postul Mare
"Iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor" (1Tim 6,10) și principalul motiv al corupției; banul poate ajunge să ne domine și să devină un idol tiranic; în loc să fie un instrument în slujba noastră, banul poate supune lumea întreagă și pe noi înșine, a afirmat papa Francisc în mesajul său pentru Postul Mare, având tema: "Cuvântul este un dar, celălalt este un dar". Mesajul pune în centrul atenției parabola bogatului și a lui Lazăr (cf. Lc 16,19-31). Potrivit calendarului roman sau latin, Postul Mare începe la 1 martie, cu gestul de pocăință din Miercurea Cenușii.

Exerciții spirituale
"Patima, moartea și învierea lui Isus după Matei" este tema meditațiilor pe care preotul franciscan Giulio Michelini le va prezenta papei Francisc și Curiei Romane în timpul exercițiilor spirituale programate de la 5 la 10 martie în Casa "Divinul Învățător" din localitatea Ariccia, lângă Roma. Mărturisirea de credință a lui Petru și drumul lui Isus spre Ierusalim; ultimele cuvinte ale lui Isus și începutul patimii; pâinea și trupul, vinul și sângele; rugăciunea în Grădina Ghetsemani și arestarea lui Isus; Iuda și Ogorul Sângelui; procesul roman, soția lui Pilat și visele lui Dumnezeu; moartea lui Mesia; mormântul gol și învierea lui Isus sunt temele acestor meditații.

Speranță și încredere
"Acest mesaj... să-i încurajeze pe toți cei care atât în mediul profesional cât și în relațiile personale «macină» zilnic numeroase informații pentru a oferi pâine proaspătă și bună celor care se alimentează cu roadele comunicării lor", a scris papa Francisc la 24 ianuarie, în mesajul pentru cea de-a 51-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, care se va celebra la 28 mai. Papa i-a îndemnat "pe toți la o comunicare constructivă care, respingând prejudecățile (...), să privească realitatea cu încredere conștientă". Pontiful a evidențiat necesitatea de a rupe cercul vicios al angoasei și de a bloca spirala fricii, "rod al obișnuinței de a fixa atenția asupra «veștilor rele»".

Beatificare în Japonia
Considerat cel mai mare "misionar japonez" din secolul al XVI-lea, Justus Takayama Ukon, credincios laic japonez, mort martir la Manila (Filipine) la 5 februarie 1615, a fost beatificat la 7 februarie, la Osaka (Japonia). Decât să ajungă la compromisuri, a renunțat la onoruri și beneficii acceptând umilirea și exilul. A rămas fidel lui Cristos și evangheliei, devenind un exemplu de tărie în credință și de dăruire în caritate. Pentru a favoriza creșterea credinței, s-a angajat în întemeierea de seminarii pentru formarea de misionari și cateheți băștinași. Lui i se datorează și întemeierea bisericii din orașul Osaka. Datorită meritelor sale, japonezii de atunci au numit creștinismul "legea lui Takayama".

Trimis special
La 11 februarie, Sfântul Părinte l-a desemnat pe Mons. Henryk Hoser, arhiepiscop-episcop de Varșovia-Praga (Polonia), să meargă la Medjugorje ca trimis special al Sfântului Scaun. Misiunea sa, cu caracter exclusiv pastoral, este să adune informații mai aprofundate despre situația pastorală a acestei realități și, mai ales, despre exigențele credincioșilor care ajung aici în pelerinaj astfel încât, pe baza acestor date, să sugereze eventuale inițiative pastorale pentru viitor.

Carta lucrătorilor sanitari
Noua Cartă a lucrătorilor sanitari, prezentată la Vatican, la 6 februarie, introduce conceptul de "dreptate sanitară" asupra căreia se repercutează "distribuirea inegală a resurselor economice". Se reafirmă datoria de "a respecta bolnavul în faza finală a vieții, excluzând fie să se anticipeze moartea (eutanasia), fie să se amâne cu așa-numita «îndârjire terapeutică»". Abordează tema hrănirii și hidratării, chiar și artificial administrate, care trebuie considerate "printre îngrijirile de bază datorate muribundului". Referitor la vaccinuri, prof. Antonio Spagnolo, prezent la conferință, a remarcat că "a reduce la minim posibilitatea de contagiere pentru aceia care nu se pot vaccina este o datorie socială". Prima cartă a fost redactată în anul 1995.

Traficul de organe
Drama traficului de organe și așa-numitul "turism al transplantelor" au fost dezbătute în cadrul sumitului internațional organizat la Vatican, în zilele de 7 și 8 februarie, participând specialiști din peste 20 de țări. După estimările OMS, anual sunt circa un milion de operații de transplant de organe (rinichii constituie 75% din comerțul ilegal). Printre locurile în care acest flagel are loc sunt diferite țări din Asia, Mexic și alte zone din America Latină, Egipt, Pakistan, India. Principalele destinații sunt Canada și țările din Europa occidentală; apoi Australia și Golful Persic, îndeosebi Arabia Saudită, Kuwait și Emiratele Arabe Unite. În Iran s-a ajuns la legalizarea vânzării de organe umane.

Colectă pentru Siria
La inițiativa Confederației "Caritas" România, și cu aprobarea Conferinței Episcopilor Catolici din România, a fost organizată o colectă pentru Siria în toate bisericile catolice din țară, duminică, 19 februarie. Războiul din Siria, aflat în cel de-al șaselea an consecutiv, a provocat suferințe fără precedent pentru populația acestei țări. Potrivit estimărilor, între 250.000 și 400.000 de persoane au murit în acest război. În același timp, peste 11 milioane de oameni au fost alungați din casele lor, iar dintre aceștia aproximativ patru milioane s-au refugiat în afara Siriei. Cei mai mulți stau în țările vecine (Turcia, Liban, Iordania), de multe ori fără condiții elementare de trai.

Întâlnire misionară
Oficiul Național al Operelor Pontificale Misionare din România va organiza în perioada 5-10 martie la mănăstirea părinților carmeliți de la Snagov-Ciofliceni întâlnirea directorilor naționali OPM din toate țările europene, care are loc o dată la doi ani. Evenimentul a fost programat în 2015. După cum informează pr. Claudiu Iștoc, director național OPM din România, la această întâlnire se vor prezenta și se vor analiza diferite teme misionare actuale și de interes pentru toate țările bătrânului continent. Concluziile întâlnirii vor fi prezentate la întâlnirea mondială a directorilor naționali OPM de la Roma, din luna mai.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat