Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Cutia speranței. Conștientizarea unei mâini întinse...

Gândul nostru misionar din luna martie pornește de la rememorarea unor întâmplări din misiunile noastre din Kenya și Coasta de Fildeș petrecute în ultimii ani și relatate de misionarii noștri.

Prima întâmplare este povestită de pr. Isidor Mîrț și s-a petrecut în ajunul sărbătorii sfântului Anton de Padova, în misiunea din Maikona, Kenya. O mamă păgână cu un copil bolnav în brațe a venit la misiune cerând ajutorul. Copilul ei, deși a fost dus la vraci, era acum grav bolnav și avea nevoie de îngrijire. Asistenta medicală, după ce l-a văzut, a spus că trebuie dus de urgență la spitalul din Marsabit, așa că părintele a pornit imediat. Pe drum i-a spus femeii să se roage și să stea liniștită pentru că sfântul Anton, pe care a doua zi aveau să-l sărbătorească, va face o minune și pentru ea. Însă uzura mașinii și-a spus cuvântul și a făcut ca aceasta să cedeze tocmai în mijlocul deșertului. Părintele a intrat în panică pentru că era pe înserat, a scos însă rozariul și a pornit pe jos spre Marsabit pentru a cere ajutor. După ce a parcurs o parte din drum, și-a ridicat ochii spre cer, era deja întuneric, el termina cel de-al treilea Rozariu, și a spus: "Sfinte Antoane, am vorbit atât de mult despre tine și te-am lăudat, de ce lași copilul să moară!?" În acel moment, povestește el, farurile unei mașini s-au arătat de după o colină. Acea mașină, care din întâmplare era pe întuneric în deșert, a fost salvarea copilului, dar mai important este că după această întâmplare mama și copilul s-au botezat și au devenit creștini.

A doua întâmplare s-a petrecut anul trecut tot în Kenya, în localitatea Forole, acolo unde misionarii au mers să ducă hrana pentru grădinițe. Când au ajuns la școală, educatorul le-a cerut să stea de vorbă cu o fetiță care părea foarte agitată și care, spuneau ei, părea posedată. Misionarii le-au cerut tuturor să vină la biserică și să se roage împreună Rozariul. Când erau la final fetița s-a liniștit și și-a revenit. A mărturisit că o persoană cu un chip ciudat o tot necăjea de ceva vreme. După această întâmplare și-a exprimat dorința de a fi creștină.

A treia întâmplare povestită de pr. Gabriel Cimpoeșu s-a petrecut în Coasta de Fildeș. Într-o zi, pe când se pregătea să meargă într-o comunitate pentru a celebra sfânta Liturghie, s-a oprit într-un sat pentru a lua cu camioneta misiunii un grup de credincioși care să anime Liturghia. Atunci când a voit să pornească, oamenii l-au rugat să mai aștepte un moment pentru că trebuie să mai vină cineva. Persoana așteptată era o femeie ce se ocupa cu vrăjitoria și care a fost invitată de comunitatea creștină să participe la sfânta Liturghie. După ce a ascultat cuvântul Domnului, s-a rugat și a participat la sărbătoarea creștinilor catolici, i-a încredințat părintelui Gabriel toate lucrurile magice pe care le folosea și a cerut să fie creștină.

La finalul acestor întâmplări relatate, trebuie recunoscut că există un șir de protagoniști ai muncii misionare: misionarul - care își asumă cu mult curaj responsabilitatea misionară; grupurile misionare de rugăciune - care îi susțin prin rugăciune în momentele dificile ale activităților lor; grupurile de binefăcători ai misiunilor - care susțin material activitatea misionară, atât pe plan umanitar cât și al evanghelizării. Doar atunci când toate acestea lucrează împreună, doar atunci munca misionară oferă rodul său cel mai frumos și bogat.

"Cutia speranței" - acea cutiuță mică pentru misiuni care, în Dieceza de Iași, de mulți ani ajunge și rămâne în casele oamenilor pe tot parcursul Postului Mare, este o formă de implicare în munca misionară. Ce ar fi un misionar fără un mijloc de transport sau fără susținerea proiectelor de viață pentru oamenii sărmani pe care-i păstorește!? Vă mulțumim că ne susțineți!

Pr. Florin-Petru Sescu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat