Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Început de Post Mare

Cât de mișcătoare sunt textele pe care le auzim la sfânta Liturghie: "Sfâșiați-vă inimile, nu hainele"; "Rânduiți un timp de post", "Domnul Dumnezeul nostru este milostiv și îndurător, îndelung răbdător și plin de bunătate", "Împăcați-vă cu Dumnezeu"! Suntem noi și păcatele noastre, pe de o parte, și e Dumnezeu cu nemărginita lui îndurare, pe de altă parte, față în față, pregătiți nu pentru confruntare și nici pentru săvârșirea dreptății, ci pentru celebrarea reconcilierii, a împăcării noastre. Se întreabă fiecare la începutul acestor 40 de zile: Cum să postesc mai bine? La ce să renunț? Cum să arate relația mea cu Dumnezeu altfel decât acum? Ce să modific în comportamentul meu cu cei pe care îi am în casă, la serviciu, la școală? Ce anume să încetez să mai fac? Ce trebuie să introduc neapărat în viața mea? La un moment dat, profetul Isaia se exprimă în numele lui Dumnezeu cam așa: "Iată postul care-mi place", și urmează o înșiruire de fapte: rupe lanțurile nedreptății, dezleagă legăturile robiei, dă drumul celor asupriți și sfărâmă orice fel de jug! Isaia se adresa oamenilor timpului său și pentru ei delimita un asemenea program de post. Dar noi?

Cum să postim noi? Cum să postesc eu? Cum să postești tu? Discreția cu care postim este de o valoare mare în ochii lui Isus. E o lucrare care ni se cere tuturor, însă fiecare o împlinește în cea mai privată sferă. Să ne propunem să facem multe, să ne transformăm cu totul, să schimbăm radical felul de a fi, ar putea fi nu doar o exagerare, ci un semn evident de lipsă de prudență. Hotărârea fermă de a ne concentra pe anumite lucruri, pe unul singur poate, în tot acest Post Mare, ne poate purta în schimb spre realizări spirituale minunate. Nu vom reuși să ne desăvârșim, însă vom putea să operăm schimbări în viața noastră în anumite paliere clar delimitate de noi, în care avem carențe evidente. Felurile de a posti sunt multe. Noi trebuie să ne alegem ceva potrivit, pe măsură, ceva care să ne pună la muncă cu noi înșine și să ne poarte spre rezultate clare. Isus ne convinge că Tatăl nostru, care vede în ascuns, va însoți munca noastră și ne va răsplăti. El însuși ne va însoți, cu tot cu crucea lui, cu tot cu crucea noastră, pentru că ne iubește.

Pornim cu Isus Cristos, cerându-i să ne asiste pe drumul nostru spre Tatăl lui iubitor, spre noi înșine. Îmbogățirea noastră spirituală, după un post luat în serios, cu hotărâri puține, dar clare, va fi mare.

Pr. Cristian Diac



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat