Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Gramatica vocațională. Iată-mă!

Omul care îl percepe pe Dumnezeu ca tată nu ezită să i se încredințeze, să răspundă la apelul lui și să i se pună la dispoziție. Iată-mă înseamnă astfel a spune "prezent", a intra într-un dialog existențial cu Dumnezeu și a manifesta dorința de a face parte din planul său. Se deschide întreaga aventură a vieții înțelese și trăite ca o vocație. Dumnezeu când iubește cheamă, omul când se lasă iubit răspunde! Tinerețea este tocmai timpul potrivit pentru un astfel de răspuns. Papa Francisc se adresa astfel în Scrisoarea către tineri, de la 13 ianuarie: "Și spre voi Isus își îndreaptă privirea și vă invită să mergeți la el. Preaiubiți tineri, ați întâlnit această privire? Ați auzit acest glas? Ați simțit acest impuls de a porni la drum? Sunt sigur că, deși zgomotul și buimăceala par să domnească în lume, această chemare continuă să răsune în sufletul vostru pentru a-l deschide la bucuria deplină. Acest lucru va fi posibil în măsura în care, și prin însoțirea făcută de călăuze experte, veți ști să întreprindeți un itinerar de discernământ pentru a descoperi proiectul lui Dumnezeu cu privire la viața voastră".

Sunt unele voci care vorbesc despre tinerii de azi ca fiind o generație "fără vocație". O parte de adevăr există în această afirmație. Pe de o parte tinerii caută să descopere sensul vieții, au o dorință de autenticitate, tânjesc după afecțiune, doresc să instaureze relații umane autentice, însă, pe de altă parte, sunt "răniți" de dificultatea de a găsi un spațiu de inserare reală în societate, de a fi protagoniști, de a-și făuri un viitor senin. Într-un astfel de context este destul de greu ca tinerii să îi spună lui Dumnezeu: "Iată-mă". Astfel, se conturează tot mai mult atitudinea de autoreferință, fără a mai căuta un răspuns la apelul lui Dumnezeu și fără a mai considera că viața este o vocație, chemare și răspuns, trimitere și misiune.

Viața ca vocație se descoperă pornind de la faptul că înainte ca omul să îi spună "iată-mă" lui Dumnezeu, acesta este cel care îi spune "iată-mă" omului. Însăși creația este semnul acestei dorințe a lui Dumnezeu de a instaura un dialog cu omul. Alianța cu Abraham este promisiunea unui Dumnezeu care dorește să fie prezent în viața omului: "Iată, eu [închei] alianța mea cu tine: vei fi tatăl unei mulțimi de popoare" (Gen 17,4). Poporul israelit recunoaște această apropiere a lui Dumnezeu: "Atunci îl vei chema pe Domnul și el îți va răspunde, vei striga și el va zice: «Iată-mă!»" (Is 58,9a).

Multe personaje biblice prin manifestarea acestui "iată-mă" inaugurează răspunsul la chemarea lui Dumnezeu. Moise răspunde la glasul divin: "Dumnezeu l-a strigat din mijlocul rugului și a zis: «Moise! Moise!» Iar el a răspuns: «Iată-mă»" (Ex 3,4). Maria nu ezită să se încredințeze lui Dumnezeu: "Iată, slujitoarea Domnului; fie mie după cuvântul tău" (Lc 1,38). La fel fac multe alte personaje din Sfânta Scriptură care se deschid lucrării lui Dumnezeu.

Pentru un tânăr creștin "iată-mă" înseamnă să fie mereu conștient că viața este darul lui Dumnezeu, cu un sens bine stabilit. De aceea, orice viață este o vocație! O astfel de viață nu poate fi construită după propriile criterii, ci este chemată să urmeze planul lui Dumnezeu, să răspundă în prezent pentru a construi un viitor plin de fericire. E adevărat că viitorul nu poate fi citit, dar poate fi scris. Răspunsul presupune curajul de a-i încredința lui Dumnezeu propriile proiecte și de a armoniza deciziile personale cu voința sa. Din acest răspuns nu poate să lipsească dăruirea și slujirea.

Pr. Felix Roca



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat