Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru copii -

Nepotul reginei

(continuare din numărul trecut)

Istorioară morală de Iosif Spillmann

Traducere de Mons. Mihai Robu

2. Un principe păgân și unul creștin

Se apropia cortegiul regal în toată strălucirea sa. În frunte mergeau doi demnitari ai curții, care purtau ca semne ale demnității lor două bastoane lungi cu mânere aurite. Înaintea lor toată lumea se dădea la o parte, deschizând un drum larg, și după obiceiul țării se așeza respectuos în genunchi ori pe brânci, în timp ce nobilii rămâneau în picioare, mulțumindu-se să se plece adânc. În urma acestor demnitari veneau niște servitori, doi câte doi, purtând pe niște bețe lungi lampioane rotunde și evantaie aurite. Muzicanții curții se înșirau după aceștia; tobe cu forme curioase, tam-ta-muri (un fel de tobe metalice) mici și mari, talgere și cimbale, clarinete și oboaie făceau să răsune o muzică sălbatică și curioasă de tot. După muzicanți urmau alți purtători de evantai, lăncieri, arcași, apoi grupuri de nobili mai mici, care se recunoșteau de pe cele două săbii, ce le purtau mereu la brâu acești vasali din clasa de mai jos; nobilimea de la curte în haine scumpe de mătase și cu pelerină largă și țeapănă pe umeri; căpitani greu înarmați, având pe față viziere fantastice, și, în sfârșit, grupul persoanelor princiare, însoțit de o ceată din garda regală. După ce cortegiul a ajuns la țărm, numai cei doi regi împreună cu prinții Sebastian și Sikatora s-au urcat în barca împodobită cu o mulțime de stegulețe pestrițe, ce trebuia să-i ducă pe vasul amiralului.

Vasul amiralului era una dintre acele corăbii mari și grele, ale căror proră și pupă arcuite și pestriț vopsite se ridicau sus peste apă, pe când puntea era ocupată aproape în întregime de un pavilion elegant. Steaguri și drapele împodobeau colțurile lui, iar la piciorul catargului, tocmai cum i-a spus orbul tânărului său însoțitor, se ridicase un altar în cinstea zeului mării, și împrejurul altarului stăteau coloneii și căpitanii războinicilor. Regele Sivan împreună cu suita a mers prin mijlocul lor.

Sivan era pentru un japonez un bărbat înalt cu pasul măsurat și demn. Mustața-i rară și puțin căruntă și părul cel înălbit, ce se zărea de sub pălăria-i înaltă în formă de mitră, arătau că el trecuse de jumătatea vieții; dar ochii vii și deștepți, trăsătura energică dimprejurul gurii și ținuta dârză arătau că se afla în puterea vârstei. El a aruncat o privire cercetătoare asupra cumnatului său și, observând supărarea în fața altarului zeului mării, un zâmbet batjocoritor i-a fluturat pe buze. După aceea a spus cu glas tare:

- Frate din Tosa, precum vezi, nu te-ai adresat în zadar la curtea noastră după ajutor. Din cauza soției tale, sora mea, și din cauza ta am înarmat aceste corăbii și pe acești războinici, pentru ca să recucerești cu ajutorul lor atât regatul cât și tronul tău, de pe care te-a alungat cu atâta semeție trădătorul Josagami. Ascultați voi, toți războinicii mei! Fratele meu, principele de Tosa, e de acum înainte comandantul vostru! Vă poruncesc să cuceriți pentru el regatul străbunilor lui.

Dsin-Mu, marele viteaz și străbun, Hat-si-man, puternicul zeu al războiului, și toți zeii și toate duhurile bune să fie cu steagurile voastre!

Războinicii au primit urarea regelui cu strigăte însuflețite și cu zăngănit de arme.

Sivan a spus după aceea:

- Așadar, să jertfim zeului mării după datina strămoșească, înainte de a se ridica ancorele.

La un semn din partea lui au înaintat doi bonzi tunși chel și au prezentat celor doi regi în genunchi pe o tavă mare darurile de jertfit, așezate în ceșcuțe elegante de porțelan: pâine și pește, orez și saki. Sivan le-a luat și le-a pus înaintea chipului zeului (idolului). Prințul de Tosa le-a respins cu un gest de mânie și a spus:

- Mănâncă și bea tu singur acestea, bunule bătrân. Zeul tău de acolo nu le poate mânca.

Apoi a spus către Sivan:

- Frate, ai fi putut să mă scutești de una ca aceasta; doar știi că sunt creștin și că am renunțat în chip solemn la credința în idoli și la cultul idolilor.

S-a iscat un murmur surd de nemulțumire, iar bonzul a spus aruncând priviri fulgerătoare principelui:

- Regatul tău nu va rezista! Așa cum i-ai părăsit tu pe zeii noștri, așa te va părăsi pe tine poporul tău.

- Tăcere! a poruncit Sivan. Răzgândește-te, frate! Poți gândi cum vrei despre Midsu-no-Kami și despre ceilalți zei, totuși prudența trebuie să-ți spună să nu-ți bați joc în public de obiceiurile strămoșești. Dacă nu vrei să aduci jertfa în numele tău, adu-o cel puțin în numele războinicilor tăi, care cred în puterea zeilor noștri.

- Nu pot, chiar dacă nu aș redobândi nimic din împărăția strămoșilor mei, a răspuns cu tărie principele creștin.

- Cu atât mai sigur vei primi ca răsplată coroana nemuririi în veșnicie, a spus prințul Sebastian, care asistase cu atenție la această scenă.

Și, luându-l de mână pe principele de Tosa, a spus:

- Îți mulțumesc pentru pilda frumoasă de credință pe care mi-ai dat-o chiar acum. Și eu voi renunța bucuros la coroana vremelnică pentru a o dobândi pe cea veșnică.

- Tată, a spus apoi către Sivan, să nu mai vorbești despre aceasta. Dumneata ai adus jertfa, și prin urmare războinicii dumitale pot fi mulțumiți.

(va urma)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat